BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Suínos e Aves.
Data corrente:  16/05/2018
Data da última atualização:  07/11/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  DALLA COSTA, F. A.; DALLA COSTA, O. A.; COLDEBELLA, A.; LIMA, G. J. M. M. de; FERRAUDO, A. S.
Afiliação:  FILIPE ANTONIO DALLA COSTA, UNESP/Jaboticabal; OSMAR ANTONIO DALLA COSTA, CNPSA; ARLEI COLDEBELLA, CNPSA; GUSTAVO JULIO MELLO M DE LIMA, CNPSA; ANTÔNIO SÉRGIO FERRAUDO, UNESP/Jaboticabal.
Título:  How do season, on-farm fasting interval and lairage period affect swine welfare, carcass and meat quality traits?
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  International Journal of Biometeorology, Online first articles, 19 mar. 2018.
DOI:  10.1007/s00484-018-1527-1.
Idioma:  Inglês
Notas:  Special issue: Brazilian Congress - Jaboticabal 2017.
Conteúdo:  Abstract: This study was carried out in order to determine the effects of different combinations of on-farm fasting intervals (8, 12, 16, 20 h) and 1.5 h of transport plus lairage periods (1, 3, 6 h) at different seasons summer/winter) on blood stress parameters (cortisol and lactate), stomach content and weight, skin lesion and meat quality in a total of 960 pigs from eight farms. Blood lactate levels were greater in the summer (P < 0.001) and stomach content was affected (P < 0.05) by season, on-farm fasting interval (P < 0.001), lairage time (P < 0.0001). Stomach content weight reduces as the total feed withdrawal time increases up to onfarm fasting of 17 and 1 h of lairage. Stomach content can be influenced by feed and water in different ways according to treatments. Only 8 h of on-farm fasting is not enough to empty stomachs from feed content. However, an on-farm fasting period of 16 h or longer can also increase the occurrence of more water in the stomachs. Carcass lesions caused by fighting were greater (P ≤ 0.005) in the winter, mainly after 3 and 6 h of lairage (P ≤ 0.005). Loin and ham pHu was lower (P ≤ 0.05) for pigs slaughtered after 6 h of lairage during the summer. The application of 12 h of on-farm fasting with 6 h of lairage seemed to be best combination to reduce stomach content weight (feed and water). In the winter, shorter lairage period can be used to reduce percentage of skin lesions and better pork quality traits in pigs. Resumo: Es... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Bem-estar animal; Qualidade da carne.
Thesagro:  Carcaça; Mudança Climática; Produção Animal; Stress; Suíno.
Categoria do assunto:  --
URL:  http://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/200454/1/HowDoSeasonOn-farmFastingInter.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Suínos e Aves (CNPSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPSA21351 - 1UPCAP - DD

Voltar







Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido      Imprime registros no formato resumido
Registros recuperados : 1
Primeira ... 1 ... Última
1.Imagem marcado/desmarcadoDALLA COSTA, F. A.; DALLA COSTA, O. A.; COLDEBELLA, A.; LIMA, G. J. M. M. de; FERRAUDO, A. S. How do season, on-farm fasting interval and lairage period affect swine welfare, carcass and meat quality traits? International Journal of Biometeorology, Online first articles, 19 mar. 2018. Special issue: Brazilian Congress - Jaboticabal 2017.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
Registros recuperados : 1
Primeira ... 1 ... Última
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Informática Agropecuária
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
PABX: SAC (19) 3211-5743
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional