Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  13/12/2017
Data da última atualização:  13/12/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  PEREIRA, H. S.; ALVARES, R. C.; SILVA, F. de C.; FARIA, L. C. de; MELO, L. C.
Afiliação:  HELTON SANTOS PEREIRA, CNPAF; RENATA CRISTINA ALVARES, UFG; FERNANDA DE CÁSSIA SILVA, UFG; LUIS CLAUDIO DE FARIA, CNPAF; LEONARDO CUNHA MELO, CNPAF.
Título:  Genetic, environmental and genotype x environment interaction effects on the common bean grain yield and commercial quality.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 38, n. 3, p. 1241-1250, maio/jun. 2017.
DOI:  10.5433/1679-0359.2017v38n3p1241
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The objective of this study was to assess the effects of environmental and genotype x environment (GxE) interaction on the commercial quality and grain yield of common bean for the identification of new cultivars for the South Central and Central regions of Brazil, that combine high adaptability/stability for grain yield, sieve yield (SY) and 100-seed weight (100M). Sixty-two trials were performed in a randomised block design with three replicates in different sowing seasons in the South Central (Rio Grande do Sul (RS), Santa Catarina (SC), Paraná (PR), São Paulo (SP) and Mato Grosso do Sul (MS)) and Central (Goiás (GO) and Distrito Federal (DF)) regions in 2009 and 2010. In the trials, 16 ?carioca?-seeded lines were evaluated, and grain yield, SY and 100M were collected. The data were then subjected to individual and joint analyses of variance and to adaptability and stability analyses using the Annichiarico method. Genetic variation was found between the lines for all three traits. Coefficient of determination estimates showed that the genotype effect was more important for commercial quality than for grain yield and that the environmental effect was equally important for all three traits, indicating that the highest possible number of environments should be tested. The highest-yielding lines in the Brazilian Central (CNFC 11954 and CNFC 11959) and South Central (CNFC 11948) regions were different, indicating the importance of GxE interactions for yield. However, the two b... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Massa de 100 grãos; Rendimento de peneiras.
Thesagro:  Feijão; Melhoramento genético vegetal; Phaseolus vulgaris.
Thesaurus Nal:  Beans; Genotype-environment interaction; Plant breeding.
Categoria do assunto:  G Melhoramento Genético
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/168975/1/CNPAF-2017-semina.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAF34968 - 1UPCAP - DD20172017
Voltar






Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido      Imprime registros no formato resumido
Registros recuperados : 1
Primeira ... 1 ... Última
1.Imagem marcado/desmarcadoPEREIRA, H. S.; ALVARES, R. C.; SILVA, F. de C.; FARIA, L. C. de; MELO, L. C. Genetic, environmental and genotype x environment interaction effects on the common bean grain yield and commercial quality. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 38, n. 3, p. 1241-1250, maio/jun. 2017.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
Registros recuperados : 1
Primeira ... 1 ... Última
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional