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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Soja.
Data corrente:  04/12/2017
Data da última atualização:  04/12/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BALOTA, E. L.; YADA, I. F. U.; AMARAL, H. F.; NAKATANI, A. S.; HUNGRIA, M.; DICK, R. P.; COYNE, M. S.
Afiliação:  ELCIO LIBORIO BALOTA, IAPAR; INES FUMIKO UBUKATA YADA, IAPAR; HIGO FURLAN AMARAL, IAPAR; ANDRE SHIGUEYOSHI NAKATANI, CNPSo; MARIANGELA HUNGRIA DA CUNHA, CNPSO; RICHARD PETER DICK, Ohio State University; MARK STEVEN COYNE, University of Kentucky.
Título:  Soil quality in relation to forest conversion to perennial or annual cropping in southern Brasil.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, MG, v. 39, n. 4, p. 1003-1014, Jul./Aug. 2015.
ISSN:  1806-9657
DOI:  http://dx.doi.org/10.1590/01000683rbcs20140675
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  ABSTRACT: Many forested areas have been converted to intensive agricultural use to satisfy food, fiber, and forage production for a growing world population. There is great interest in evaluating forest conversion to cultivated land because this conversion adversely affects several soil properties. We examined soil microbial, physical, and chemical properties in an Oxisol (Latossolo Vermelho distrófico) of southern Brazil 24 years after forest conversion to a perennial crop with coffee or annual grain crops (maize and soybeans) in conventional tillage or no-tillage. One goal was to determine which soil quality parameters seemed most sensitive to change. A second goal was to test the hypothesis that no-tillage optimized preservation of soil quality indicators in annual cropping systems on converted land. Land use significantly affected microbial biomass and its activity, C and N mineralization, and aggregate stability by depth. Cultivated sites had lower microbial biomass and mineralizable C and N than a forest used as control. The forest and no-tillage sites had higher microbial biomass and mineralizable C and N than the conventional tillage site, and the metabolic quotient was 65 and 43 % lower, respectively. Multivariate analysis of soil microbial properties showed a clear separation among treatments, displaying a gradient from conventional tillage to forest. Although the soil at the coffee site was less disturbed and had a high organic C content, the microbial activity wa... Mostrar Tudo
Thesagro:  Solo.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/168022/1/0100-0683-rbcs-39-4-1003.pdf
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Registro original:  Embrapa Soja (CNPSO)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPSO38328 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Agricultura Digital... Mostrar Todas
Data corrente:  06/03/2013
Data da última atualização:  19/12/2018
Tipo da produção científica:  Monitoramento/Zoneamento
Título:  AGRITEMPO: Sistema de Monitoramento Agrometeorológico: estações meteorológicas da Região Sudeste.
Ano de publicação:  2013
Fonte/Imprenta:  Boletim Agrometeorológico da Região Sudeste, Campinas, n. 2022013, p. 1-2, 17 a 24 out. 2013.
Idioma:  Português
Conteúdo:  MONITORAMENTO: Na última semana as chuvas da região Sudeste foram maiores no extremo sul do estados nos arredores de Iguape, com acumulados entre 14 e 28 mm. No restante do estado as chuvas foram mais escassas, acumulando de 0 a 12 mm. Quanto à umidade do solo, nos arredores de Magé no Rio de Janeiro, de Paraisópolis, Camanducaia e Bueno Brandão no extremo sul de Minas Gerais, e entre os municípios de Itapeva, Itapetininga, Capão Bonito e Avaré em São Paulo a umidade do solo está mais alta, entre 40 e 60 mm. Nas áreas ao redor destas, na faixa entre Itapemirim, Castelo e Santa Teresa no sul do Espírito Santo e a cerca de São Mateus e de Mucurici no mesmo estado, no sul do Rio de Janeiro e nas proximidades de São Francisco do Itabapoana no mesmo estado, na região de Rio Preto, Santa Rita do Jacutinga, Andradas, Campina Verde em Minas Gerais, na região entre os municípios de Junqueirópolis, José Bonifácio e Marília, na área entre os municípios de Registro, Itaberá, Conchas e Jaú no estado de São Paulo, os teores de umidade do solo estão entre 15 e 30 mm. Enquanto no restante da região Sudeste os teores estão entre 0 e 15 mm.
Palavras-Chave:  Agritempo; Agroclima; Agrometeorologia; Região Sudeste.
Thesagro:  Clima; Meteorologia.
Thesaurus NAL:  Agrometeorology; Meteorology and climatology; Weather.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/92096/1/2022013-10-RSE.PDF
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/94824/1/2402013-12-RNE.PDF
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/94802/1/2362013-12-RSE.PDF
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/94795/1/2312013-12-RSE.PDF
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/93448/1/2262013-11-RSE.PDF
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