|
|
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Territorial. |
Data corrente: |
03/08/2017 |
Data da última atualização: |
03/08/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
SILVA, G. B. S. da; TEIXEIRA, A. H. de C.; LEIVAS, J. F. |
Afiliação: |
GUSTAVO BAYMA SIQUEIRA DA SILVA, CNPM; ANTONIO HERIBERTO DE C TEIXEIRA, CPATSA; JANICE FREITAS LEIVAS, CNPM. |
Título: |
Estimativa de parâmetros biofísicos no bioma Cerrado do Estado de Minas Gerais. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
In: SIMPÓSIO BRASILEIRO DE SENSORIAMENTO REMOTO, 18., 2017, Santos. Anais... Santos: Inpe, 2017. |
Páginas: |
p. 3703-3710. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Natural habitats decrease in extension and integrity may be considered as an indicator of biodiversity decay. Land-use and land-cover changes (LULCC), original ecosystems conversion to other anthropic uses, have direct effects on biodiversity and climate. The Cerrado biome extends over approximately 2,000,000 km2 and between 2002 and 2013 nearly 126,000 km² of its natural plant cover was suppressed (-10.7%), 11.4 thousand km² year-1. The Simple Algorithm for Evapotranspiration Retrieving (SAFER) is an agrometeorological spectral model for estimating large-scale biophysical parameters using satellite images and climate data interpolated from meteorological stations. SAFER does not require the use of the thermal band. The SAFER model was used to estimate biophysical parameters in anthropic and natural land-use classes in a portion of the Brazilian state of Minas Gerais which is covered by Cerrado vegetation. Our results show "silviculture" as the anthropic land-use class with the highest biomass (146 kg ha-1 day-1) and ET (3.3 mm day-1) values. Among the natural plant-cover classes, the highest values were estimated for "forest" (85.8 kg ha-1 day-1 and 2.4 mm day-1). We recommend that future studies apply the SAFER model to medium spatial resolution images (e.g. Landsat-8, Sentinel-2) with the aim of estimating parameters in a more detailed scale. |
Palavras-Chave: |
MODIS; SAFER. |
Thesagro: |
Biomassa; Evapotranspiração. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/162397/1/4829.pdf
|
Marc: |
LEADER 01980nam a2200193 a 4500 001 2073573 005 2017-08-03 008 2017 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aSILVA, G. B. S. da 245 $aEstimativa de parâmetros biofísicos no bioma Cerrado do Estado de Minas Gerais.$h[electronic resource] 260 $aIn: SIMPÓSIO BRASILEIRO DE SENSORIAMENTO REMOTO, 18., 2017, Santos. Anais... Santos: Inpe$c2017 300 $ap. 3703-3710. 520 $aNatural habitats decrease in extension and integrity may be considered as an indicator of biodiversity decay. Land-use and land-cover changes (LULCC), original ecosystems conversion to other anthropic uses, have direct effects on biodiversity and climate. The Cerrado biome extends over approximately 2,000,000 km2 and between 2002 and 2013 nearly 126,000 km² of its natural plant cover was suppressed (-10.7%), 11.4 thousand km² year-1. The Simple Algorithm for Evapotranspiration Retrieving (SAFER) is an agrometeorological spectral model for estimating large-scale biophysical parameters using satellite images and climate data interpolated from meteorological stations. SAFER does not require the use of the thermal band. The SAFER model was used to estimate biophysical parameters in anthropic and natural land-use classes in a portion of the Brazilian state of Minas Gerais which is covered by Cerrado vegetation. Our results show "silviculture" as the anthropic land-use class with the highest biomass (146 kg ha-1 day-1) and ET (3.3 mm day-1) values. Among the natural plant-cover classes, the highest values were estimated for "forest" (85.8 kg ha-1 day-1 and 2.4 mm day-1). We recommend that future studies apply the SAFER model to medium spatial resolution images (e.g. Landsat-8, Sentinel-2) with the aim of estimating parameters in a more detailed scale. 650 $aBiomassa 650 $aEvapotranspiração 653 $aMODIS 653 $aSAFER 700 1 $aTEIXEIRA, A. H. de C. 700 1 $aLEIVAS, J. F.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Territorial (CNPM) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
20/07/2016 |
Data da última atualização: |
17/07/2019 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
CARRER, V.; AMBROSI, R.; MENDONÇA, T. R.; ARCARI, V.; MAIA, J. D. G.; RITSCHEL, P. S. |
Afiliação: |
Viviane Carrer, Bolsistas da Embrapa Uva e Vinho E-mail: viviane-vivi2@hotmail.com; Ricardo Ambrosi, Bolsistas da Embrapa Uva e Vinho E-mail: ricardo.ambrosi@yahoo.com.br; Tânia dos Reis Mendonça, Bolsistas da Embrapa Uva e Vinho E-mail: taniadosreismendonca@gmail.com; Vanessa Arcari, Bolsistas da Embrapa Uva e Vinho E-mail: vanessa.arcari@hotmail.com.; JOAO DIMAS GARCIA MAIA, CNPUV; PATRICIA SILVA RITSCHEL, CNPUV. |
Título: |
Caracterização da cor de sucos elaborados com diferentes cultivares de videira. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 14. ENCONTRO DE PÓS-GRADUANDOS DA EMBRAPA UVA E VINHO, 10., 2016, Bento Gonçalves. Resumos...Bento Gonçalves, RS: Embrapa uva e Vinho, 2016. p. 83. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
(Embrapa Uva e Vinho. Documentos, 99) |
Conteúdo: |
A cor violácea intensa é uma das características mais importantes no suco de uva, pois é muito apreciada pelo consumidor. O objetivo deste trabalho foi caracterizar a cor de sucos elaborados com cinco novas cultivares de videiras (BRS Rúbea, BRS Cora, BRS Carmem, BRS Violeta e BRS Magna) e três tradicionais (Bordô, Concord e Isabel). A determinação de cor foi realizada com espectrofotômetro Konica Minolta (CM-700d/600d), que possibilita o uso dos sistemas L*a*b* e L*C*h*. Os sucos foram elaborados pelo Laboratório de Inovação Tecnológica, com uvas produzidas no campo experimental da Embrapa Uva e Vinho. |
Palavras-Chave: |
Anais; BRS Carmem; BRS Cora; BRS Magna; BRS Rúbea; BRS Violeta; CNPUV; IC; Iniciação cientifica; Suco de frutas; Suco de uva; Uvas do Brasil; Videira. |
Thesagro: |
Uva. |
Categoria do assunto: |
A Sistemas de Cultivo |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/145665/1/Doc99-carrer-p83.pdf
|
Marc: |
LEADER 01699nam a2200349 a 4500 001 2049326 005 2019-07-17 008 2016 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aCARRER, V. 245 $aCaracterização da cor de sucos elaborados com diferentes cultivares de videira.$h[electronic resource] 260 $aIn: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 14. ENCONTRO DE PÓS-GRADUANDOS DA EMBRAPA UVA E VINHO, 10., 2016, Bento Gonçalves. Resumos...Bento Gonçalves, RS: Embrapa uva e Vinho, 2016. p. 83.$c2016 500 $a(Embrapa Uva e Vinho. Documentos, 99) 520 $aA cor violácea intensa é uma das características mais importantes no suco de uva, pois é muito apreciada pelo consumidor. O objetivo deste trabalho foi caracterizar a cor de sucos elaborados com cinco novas cultivares de videiras (BRS Rúbea, BRS Cora, BRS Carmem, BRS Violeta e BRS Magna) e três tradicionais (Bordô, Concord e Isabel). A determinação de cor foi realizada com espectrofotômetro Konica Minolta (CM-700d/600d), que possibilita o uso dos sistemas L*a*b* e L*C*h*. Os sucos foram elaborados pelo Laboratório de Inovação Tecnológica, com uvas produzidas no campo experimental da Embrapa Uva e Vinho. 650 $aUva 653 $aAnais 653 $aBRS Carmem 653 $aBRS Cora 653 $aBRS Magna 653 $aBRS Rúbea 653 $aBRS Violeta 653 $aCNPUV 653 $aIC 653 $aIniciação cientifica 653 $aSuco de frutas 653 $aSuco de uva 653 $aUvas do Brasil 653 $aVideira 700 1 $aAMBROSI, R. 700 1 $aMENDONÇA, T. R. 700 1 $aARCARI, V. 700 1 $aMAIA, J. D. G. 700 1 $aRITSCHEL, P. S.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Uva e Vinho (CNPUV) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Expressão de busca inválida. Verifique!!! |
|
|