Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  28/01/2016
Data da última atualização:  28/01/2016
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  SCOTTI-CAMPOS, P.; PAIS, I. P.; LIDON, F. C.; MARTINS, L. A.; TOMAZ, M. A.; SEMEDO, J. N.; RODRIGUES, A. P.; FORTUNATO, A. S.; PALOS, I.; BATISTA-SANTOS, P.; LEITÃO, A. E.; LOPES, E.; SIMÕES-COSTA, M. C.; GOULÃO, L.; RIBEIRO-BARROS, A. I.; SILVA, M. J.; MAIA, R.; MÁGUAS, C.; REBOREDO, F. H.; PESSOA, M. F.; morais, l. e.; SANGLARD, L. M. V.; ARAÚJO, W. L.; GHINI, R.; DaMATTA, F. M.; RAMALHO, J. C.
Afiliação:  PAULA SCOTTI-CAMPOS, Instituto Nacional Investigação Agrária e Veterinária; ISABEL P PAIS, Instituto Nacional Investigação Agrária e Veterinária; FERNANDO C LIDON, Universidade Nova de Lisboa; LIMA D MARTINS, Instituto Investigação Científica Tropical; MARCELO ANTONIO TOMAZ, UFES; JOSE NOBRE SEMEDO, Instituto Nacional Investigação Agrária e Veterinária; ANA PAULA RODRIGUES, Universidade de Lisboa; ANA S FORTUNATO, Instituto Investigação Científica Tropical; I PALOS, Instituto Investigação Científica Tropical; PAULA BATISTA-SANTOS, Instituto Investigação Científica Tropical; ANTONIO E LEITAO, Instituto Investigação Científica Tropical; E LOPES, Instituto Investigação Científica Tropical; MARIA CRISTINA SIMÕES-COSTA, Instituto Investigação Científica Tropical; LUIS GOULAO, Instituto Investigação Científica Tropical; ANA I RIBEIRO-BARROS, Instituto Investigação Científica Tropical; M J SILVA, Instituto Investigação Científica Tropical; R MAIA, Universidade de Lisboa; CRISTINA MAGUAS, Universidade de Lisboa; FERNANDO H REBOREDO, Universidade Nova de Lisboa; M F PESSOA, Universidade Nova de Lisboa; LEANDRO ELIAS MORAIS, UFV; LILIAN MARIA VINCIS PEREIRA SANGLARD, UFV; WAGNER L ARAUJO, UFV; RAQUEL GHINI, CNPMA; FABIO MURILO DAMATTA, UFV; JOSE C RAMALHO, Instituto Investigação Científica Tropical.
Título:  Thylakoid lipids changes may account for photosynthetic acclimation ability of two coffea species subjected to heat.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON COFFEE SCIENCE, 25., 2014, Armenia. Leveraging knowledge for coffee sustainability: proceedings. Armenia: Association for Science and Information on Coffee, 2014. p. 42-47.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Summary: Coffee is one of the world?s most traded agricultural products, and its production could be threatened by global warming. The aim of this work was to evaluate the effects of heat on photosynthetic activity and thylakoid membrane lipid dynamics, on genotypes of the two major coffee producing species. Potted plants from C. arabica L. cv. IPR108 and C. canephora Pierre Ex A. Froehner cv. Conilon Clone 153 were grown for 1 year under controlled conditions of temperature (25/20ºC, day/night), irradiance (650-800 ?mol m-2 s-1), RH (75%), photoperiod (12 h), and 380 ?L CO2 L-1. Thereafter, temperature was gradually raised to 42/34ºC (0.5ºC/ day), with a 7 days stabilization step at 31, 37 and 42ºC. Studies focused modifications of thylakoid lipid composition and photosynthetic performance. In CL153 photosynthetic capacity (Amax) was not affected until 42ºC (40% reduction). In IPR108 it was reduced 35 and 57% at 37ºC at 42ºC, respectively. Thylakoid electron transport rate for photosystems (PS) I and II increased (ca. 10-25%) up to 37ºC in both genotypes. At 42ºC only IPR108 presented depressed activities on PSII (15%) and PSI (18%). Under 37 and 42ºC, CL153 plants presented digalactosyldiacylglycerol (DGDG) (ca. 42%) and monogalactosyldiacylglycerol (MGDG) (28-34%) increases, while IPR108 showed higher MGDG at all temperatures. In CL153 less unsaturated DGDG and phosphatidylglycerol (PG) along with stable or increased DGDG/MGDG ratio, may have contributed to sustain thylak... Mostrar Tudo
Thesagro:  Aclimatação; Café; Clima; Coffea arabica; Dióxido de carbono; Fotossíntese; Temperatura.
Thesaurus Nal:  Carbon dioxide; Climate change; Photosynthesis; Temperature; Thylakoids.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/137948/1/2015AA014.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMA14788 - 1UPCAA - DD
Voltar






Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido      Imprime registros no formato resumido
Registros recuperados : 1
Primeira ... 1 ... Última
1.Imagem marcado/desmarcadoSCOTTI-CAMPOS, P.; PAIS, I. P.; LIDON, F. C.; MARTINS, L. A.; TOMAZ, M. A.; SEMEDO, J. N.; RODRIGUES, A. P.; FORTUNATO, A. S.; PALOS, I.; BATISTA-SANTOS, P.; LEITÃO, A. E.; LOPES, E.; SIMÕES-COSTA, M. C.; GOULÃO, L.; RIBEIRO-BARROS, A. I.; SILVA, M. J.; MAIA, R.; MÁGUAS, C.; REBOREDO, F. H.; PESSOA, M. F.; morais, l. e.; SANGLARD, L. M. V.; ARAÚJO, W. L.; GHINI, R.; DaMATTA, F. M.; RAMALHO, J. C. Thylakoid lipids changes may account for photosynthetic acclimation ability of two coffea species subjected to heat. In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON COFFEE SCIENCE, 25., 2014, Armenia. Leveraging knowledge for coffee sustainability: proceedings. Armenia: Association for Science and Information on Coffee, 2014. p. 42-47.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
Registros recuperados : 1
Primeira ... 1 ... Última
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional