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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Soja.
Data corrente:  08/05/2015
Data da última atualização:  03/08/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SENTELHAS, P. C.; BATTISTI, R.; CÂMARA, G. M. S.; FARIAS, J. R. B.; HAMPF, A. C.; NENDEL, C.
Afiliação:  ESALQ; ESALQ; ESALQ; JOSE RENATO BOUCAS FARIAS, CNPSO; Liebniz Centre for Agricultural Landscape Research; Leibniz Centre for Agricultural Lanscape Research.
Título:  The soybean yield gap in Brazil - magnitude, causes and possible solutions for sustainable production.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  Journal of Agricultural Science, v. 153, n. 8. p. 1394-1411, Nov. 2015.
ISSN:  1469-5146
DOI:  10.1017/S0021859615000313
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Brazil is one of the most important soybean producers in the world. Soybean is a very important crop for the country as it is used for several purposes, from food to biodiesel production. The levels of soybean yield in the different growing regions of the country vary substantially, which results in yield gaps of considerable magnitude. The present study aimed to investigate the soybean yield gaps in Brazil, their magnitude and causes, as well as possible solutions for a more sustainable production. The concepts of yield gaps were reviewed and their values for the soybean crop determined in 15 locations across Brazil. Yield gaps were determined using potential and attainable yields, estimated by a crop simulation model for the main maturity groups of each region, as well as the average actual famers? yield, obtained from national surveys provided by the Brazilian Government for a period of 32 years (1980?2011). The results showed that the main part of the yield gap was caused by water deficit, followed by sub-optimal crop management. The highest yield gaps caused by water deficit were observed mainly in the south of Brazil, with gaps higher than 1600 kg/ha, whereas the lowest were observed in Tapurah, Jataí, Santana do Araguaia and Uberaba, between 500 and 1050 kg/ha. The yield gaps caused by crop management were mainly concentrated in South-central Brazil. In the soybean locations in the mid-west, north and northeast regions, the yield gap caused by crop management was <500... Mostrar Tudo
Thesagro:  Agricultura sustentável; Clima; Soja.
Thesaurus Nal:  Climate change; Soybeans; Sustainable agriculture.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Soja (CNPSO)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPSO35848 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  28/07/2021
Data da última atualização:  28/07/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  PASCOAL, G. DE F. L.; CRUZ, M. A. DE A. S.; ABREU, J. P. DE; SANTOS, M. C. B.; FANARO, G. B.; MARÓSTICA JUNIOR, M. R.; FREITAS-SILVA, O.; MOREIRA, R. F. A.; CAMERON, L. C.; FERREIRA, M. S. L.; TEODORO, A. J.
Afiliação:  GABRIELA DE FREITAS LAIBER PASCOAL, UNIRIO; MARTA ANGELA DE ALMEIDA SOUSA CRUZ, UNIRIO; JOEL PIMENTEL DE ABREU, UNIRIO; MILLENA CRISTINA BARROS SANTOS, UNIRIO; GUSTAVO BERNARDES FANARO, UNICAMP; MARIO ROBERTO MAROSTICA JÚNIOR, UNICAMP; OTNIEL FREITAS SILVA, CTAA; RICARDO FELIPE ALVES MOREIRA, UNIRIO; LUIZ CLAUDIO CAMERON, UNIRIO; MARIANA SIMÕES LARRAZ FERREIRA, UNIRIO; ANDERSON JUNGER TEODORO, UNIRIO.
Título:  Evaluation of the antioxidant capacity, volatile composition and phenolic content of hybrid Vitis vinifera L. varieties sweet sapphire and sweet surprise.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Food Chemistry, n. 366, 2021, 130644.
Páginas:  10 p.
Idioma:  Inglês
Palavras-Chave:  Antioxidant properties; Hybrid grape varieties.
Thesaurus NAL:  Phenolic compounds; Volatile compounds.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CTAA15193 - 1UPCAP - DD
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