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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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41.Imagem marcado/desmarcadoPOSEY, D. A. Traditional resource rights: international instruments for protection and compesation for indigenous peoples and local communities. Gland: IUCN, 1996. 221 p.

Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.

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42.Imagem marcado/desmarcadoWINTER, G. (ed.). Towards sustainable fisheries law: a comparative analysis. Bonn: IUCN, 2009. 340 p. (IUCN Environmental policy an law Paper nº 74). Coleção Juliana Santilli: Biblioteca da Embrapa Sede.

Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.

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43.Imagem marcado/desmarcadoMOORE, G.; TYMOWSKI, W. Explanatory guide to the international treaty on plant genetic resources for food and agriculture. Cambridge: IUCN, 2005. 212 p. (IUCN. Environmental policy and law paper, 57).

Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Unidades Centrais.

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44.Imagem marcado/desmarcadoRUIZ MURRIETA, J.; PINZÓN RUEDA, R. (ed.). Extractive reserves. Gland: IUCN-World Conservation Union, 1995. 133 p.

Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.

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45.Imagem marcado/desmarcadoCORDEIRO, A. C. C.; MEDEIROS, R. D. de; PEREIRA, P. R. V. da S.; MOREIRA, M. A. B. Orientações técnicas para o cultivo do arroz de terras altas em Roraima. Boa Vista: Embrapa Roraima, 2003. 21 p. (Embrapa Roraima. Circular Técnica, 1)

Biblioteca(s): Embrapa Roraima.

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46.Imagem marcado/desmarcadoJACKSON, W. J.; INGLES, A. W. Participatory techniques for community forestry: a field manual. Gland: IUCN, 1998. 124 p. (Issues in Forest Conservation).

Biblioteca(s): Embrapa Florestas.

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47.Imagem marcado/desmarcadoMORAIS, L. A. S. de; GONÇALVES, G. G.; BETTIOL, W. Óleos essenciais no controle de doenças de plantas. Revisão Anual de Patologia de Plantas, Passo Fundo, v. 17, p. 257-304, 2009.

Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente; Embrapa Uva e Vinho.

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48.Imagem marcado/desmarcadoMORENO M, J.; GUERRERO P. E.; PALOMO G. D. Obtenga mejores cosechas de algodon en el Valle de Mexicali. Mexico: Centro de Investigaciones Agricolas del Nordeste, 1965. 19p. (INIA.Circular Ciano,22)

Biblioteca(s): Embrapa Algodão.

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49.Imagem marcado/desmarcadoJOHNSON, D. (Ed.). Palms: their conservation and sustained utilization. Gland: IUCN, 1996. 116 p.

Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental.

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50.Imagem marcado/desmarcadoWILSON, J. K. Over five hundred reasons for abandoning the cross inoculation groups of the legumes. Soil Sci., v.58, p.61-69, 1944.

Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia.

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51.Imagem marcado/desmarcadoTAVARES, S. C. C. de H. Controle biologico classico de patogenos de frutos no Brasil- situacao atual. In: SIMPOSIO DE CONTROLE BIOLOGICO- SICONBIOL, 5., 1996, Foz do Iguaçu. Anais: conferencias e palestras. Curitiba: EMBRAPA-CNPSo: COBRAFI, 1996. p. 57-68.

Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.

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52.Imagem marcado/desmarcadoREOLON, G. C. (Coord.). A vitivinicultura no Rio Grande do Sul. [S.l]: Ministério da Fazendo, Secretaria da Receita Federal, Superintendência Regional da Receita Federal-10º Região, Núcleo Regional de Informações Econômico-Fiscais, 1971. 129 p.

Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho.

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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  04/03/2016
Data da última atualização:  15/04/2016
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 5
Autoria:  SANTOS, S. N.; CASTANHA, R. F.; SILVA, L. J.; MARQUES, M. O. M.; SCRAMIN, S.; MELO, I. S. de.
Afiliação:  SUIKINAI NOBRE SANTOS; RODRIGO FERNANDES CASTANHA, CNPMA; LEONARDO JOSE SILVA; MARCIA ORTIZ MAYO MARQUES, IAC; SHIRLEI SCRAMIN; ITAMAR SOARES DE MELO, CNPMA.
Título:  Chemical composition and antibacterial activity of the essential oil of Hyptis leucocephala.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  Atas de Saúde Ambiental, São Paulo, v. 3, n. 1, 9 p. 3-11, 2015.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: The paper reports chemical composition and antimicrobial activity of the essential oil of Hyptis leucocephala Mart ex Benth, Lamiaceae, isolated by hydrodistillation from leaves of plants collected in Casa Nova, semi-arid region of Northeastern Brazil. A total of ten compounds were identified, of which carvacrol as the main component (average 52.82%). This essential oil was also characterized by high level of biogenetic precursor of the phenols: p-cimene (18.13%) and y-terpinene (10.72%), and by E-cariophyllene, were the most abundant sesquiterpene hydrocarbons. Bioassay revealed a significant antibacterial activity of the essential oil against Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus schleiferi, S. aureus, Salmonella typhi, E. coli, Bacillus pumillus, Burkholderia cepacia, Klebsiella pneumoniae with varying magnitudes. The minimal inhibition concentrations values extended from 50 to 250 µg mL-1. The essential oil showed high antioxidant activity. The free radical scavenging capacity of the oil was determined with an EC50 value of 3.41 mg mL-1. The data herein obtained show the relevant potential of H. leucocephala as a source of potent bioactivity compounds. Resumo: O artigo relata composição química e atividade antimicrobiana do óleo essencial de Hyptis leucocephala Mart ex Benth, Lamiaceae, extraído pelo método de hidrodestilação das folhas, coletadas em Casa Nova, região de Caatinga do semi-árida do Nordeste do Brasil. Foram identificados dez compostos majoritári... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Agente antibacteriano; Agente antioxidante; Antibacterial agent; Antioxidant agent; Bioma caatinga.
Thesagro:  Caatinga; Óleo essencial.
Thesaurus NAL:  Antibacterial plants; Antioxidant activity; carvacrol; Essential oils; Lamiaceae; Semiarid zones.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/140639/1/2015AP046.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPMA14993 - 1UPCAP - DD
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