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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  15/10/2010
Data da última atualização:  06/06/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  FAGERIA, N. K.; BALIGAR, V. C.; MOREIRA, A.; PORTES, T. A.
Afiliação:  NAND KUMAR FAGERIA, CNPAF; V. C. BALIGAR, USDA; ADONIS MOREIRA, CPAA; TOMÁS DE AQUINO PORTES, UFG.
Título:  Dry bean genotypes evaluation for growth, yield components and phosphorus use efficiency.
Ano de publicação:  2010
Fonte/Imprenta:  Journal of Plant Nutrition, v. 33, n. 14, p. 2167-2181, 2010.
DOI:  https://doi.org/10.1080/01904167.2010.519089
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Dry bean along with rice is a staple food for the population of South America. In this tropical region beans are grown on Oxisols and phosphorus (P) is one of the most yield limiting factors for dry bean production on these soils. A greenhouse experiment was conducted to evaluate P use efficiency in 20 elite dry bean genotypes grown at deficient (25 mg P kg-1 soil) and sufficient (200 mg P kg-1) levels of soil P. Grain yields and yield components were significantly increased with P fertilization and, interspecific genotype differences were observed for yield and yield components. The grain yield efficiency index (GYEI) was having highly significant quadratic association with grain yield. Based on GYEI most P use efficient genotypes were CNFP 8000, CNFP 10035, CNFP10104, CNFC 10410, CNFC 9461, CNFC 10467, CNFP 10109 and CNFP 10076 and most inefficient genotypes were CNFC 10438, CNFP 10120, CNFP 10103, and CNFC 10444. Shoot dry weight, number of pods per plant, 100-grain weights and number of seeds per pod was having significant positive association with grain yield. Hence, grain yield of dry bean can be improved with the improvement of these plant traits by adopting appropriate management practices. Soil pH, extractable P and calcium (Ca) saturation were significantly influenced by P treatments. Based on regression equation, optimum pH value in water was 6.6, optimum P in Mehlich 1 extraction solution was 36 mg kg-1 and optimum Ca saturation value was 37% for dry maximum bean... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Índice de colheita.
Thesagro:  Crescimento; Feijão; Fósforo; Phaseolus vulgaris; Produção.
Thesaurus Nal:  Grain yield; Harvest index.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAF30106 - 1UPCAP - DD20102010
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Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  07/08/2001
Data da última atualização:  26/09/2018
Autoria:  MACEDO, J.
Título:  Embrapa/CGIAR: cooperação para o desenvolvimento tecnológico e a segurança alimentar.
Ano de publicação:  2001
Fonte/Imprenta:  Brasília,DF: EMBRAPA-SCI, 2001.
Páginas:  24 p.
Idioma:  Português
Conteúdo:  A interacao da Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuaria - Embrapa com instituicoes internacionais de pesquisa teve um importante papel na geracao dos conhecimentos, produtos e servicos que contribuiram para o desenvolvimento da agricultura brasileira nas duas ultimas decadas. Dentre essas instituicoes, os centros que fazem parte do Grupo Consultivo de Pesquisa Agricola Internacional - CGIAR foram, desde a criacao da Embrapa em 1972, importantes parceiros. Este texto trata do estado da arte da cooperacao Embrapa - CGIAR, faz uma abordagem historica dessa cooperacao e analisa as perspectivas de fortalece-la e amplia-la. E para melhor compreender sua dimensao, traz um resumo do que e o CGIAR - sua origem, missao, estrutura organizacional e agenda de pesquisa.
Palavras-Chave:  Agricultura - Pesquisa; Brasil; CGIAR; Cooperação; Cooperação Internacional - Brasil; Embrapa; Internacional; Research international cooperation.
Thesagro:  Agricultura; Cooperação Internacional; Instituição de Pesquisa; Pesquisa; Pesquisa Agrícola; Segurança Alimentar; Tecnologia.
Thesaurus NAL:  agriculture; Brazil; food security; international cooperation; research; research institutions; technology.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/183577/1/Embrapa-CGIAR.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
AI-SEDE23458 - 3UMTFL - PPE01639SCIE01639
AI-SEDE23458 - 4UMTFL - PPE01639SCIE01639a
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