|
|
| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Milho e Sorgo. Para informações adicionais entre em contato com cnpms.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Milho e Sorgo. |
Data corrente: |
29/04/2010 |
Data da última atualização: |
26/07/2018 |
Tipo da produção científica: |
Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Autoria: |
COSTA, T. C. e C. da; CLEMENTE, T. A. de C. |
Afiliação: |
THOMAZ CORREA E CASTRO DA COSTA, CNPMS; Thiago Augustus de Campos Clemente, PUC Minas. |
Título: |
Dinâmica agropecuária dos municípios do Estado do Rio de Janeiro. |
Ano de publicação: |
2009 |
Fonte/Imprenta: |
In: BERGALLO, H. de G.; FIDALGO, E. C. C.; ROCHA, C. F. D.; UZEDA, M. C.; COSTA, M. B.; ALVES, M. A. S.; VAN SLUYS, M.; SANTOS, M. A.; COSTA, T. C. e C. da; COZZOLINO, A. C. R. (Org.). Estratégias e ações para a conservação da biodiversidade no Estado do Rio de Janeiro. Rio de Janeiro: Instituto Biomas, 2009. cap. 4, p. 57-65. |
Idioma: |
Português |
Palavras-Chave: |
Agropecuária. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 00706naa a2200133 a 4500 001 1748243 005 2018-07-26 008 2009 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aCOSTA, T. C. e C. da 245 $aDinâmica agropecuária dos municípios do Estado do Rio de Janeiro.$h[electronic resource] 260 $c2009 653 $aAgropecuária 700 1 $aCLEMENTE, T. A. de C. 773 $tIn: BERGALLO, H. de G.; FIDALGO, E. C. C.; ROCHA, C. F. D.; UZEDA, M. C.; COSTA, M. B.; ALVES, M. A. S.; VAN SLUYS, M.; SANTOS, M. A.; COSTA, T. C. e C. da; COZZOLINO, A. C. R. (Org.). Estratégias e ações para a conservação da biodiversidade no Estado do Rio de Janeiro. Rio de Janeiro: Instituto Biomas, 2009. cap. 4, p. 57-65.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
21/03/2022 |
Data da última atualização: |
21/03/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
ALVES FILHO, E. G.; SILVA, L. M. A. e; LIMA, T. O.; RIBEIRO, P. R. V.; VIDAL, C. S.; CARVALHO, E. S. S.; DRUZIAN, J. I.; BIASOTO, A. C. T.; CANUTO, K. M. |
Afiliação: |
ELENILSON G. ALVES FILHO, Universidade Federal do Ceará; LORENA MARA ALEXANDRE E SILVA, CNPAT; THAMIRES O. LIMA, Universidade Federal do Ceará; PAULO RICELI VASCONCELOS RIBEIRO, CNPAT; CRISTINE S. VIDAL, Universidade Federal do Ceará; ERIKA S.S. CARVALHO, Universidade Federal da Bahia; JANICE I. DRUZIAN, Universidade Federal da Bahia; ALINE TELLES BIASOTO MARQUES, CPATSA; KIRLEY MARQUES CANUTO, CNPAT. |
Título: |
1H NMR and UPLC-HRMS-based metabolomic approach for evaluation of the grape maturity and maceration time of Touriga Nacional wines and their correlation with the chemical stability. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Food Chemistry, v. 382, 132359, 2022. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2022.132359 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Touriga Nacional is a well-adapted Portuguese grape variety in São Francisco River Valley (northeastern Brazil). Nevertheless, it has only been indicated to short-term consumption because of the lack of chemical stability, which is attributed to low grape acidity and incomplete phenolic maturity. Therefore, we used Ultra-Performance Liquid Chromatography coupled High-resolution Mass Spectrometry, Nuclear Magnetic Resonance and chemometrics (PCA and PLS-DA) to evaluate the grape maturity and maceration time on chemical composition of wines from two harvest seasons. Moreover, we investigated how these experimental factors could affect their chemical stability. Grapes maturity showed to be the main effect. Overall, phenolic acids and short-chain organic acids
were found to be at higher levels in wines produced with unripe grapes from February and shorter maceration time (p < 0.05). Proanthocyanidins and other flavonoids were increased in wines macerated for longer time using overripe grapes harvested in July. Furthermore, stable wines were made from overripe grapes, which contained more galacturonic acid. |
Palavras-Chave: |
Ácidos fenólicos; Ácidos orgânicos; Chemical stability; Estabilidade química; Harvest season; Metabolômica; PLS-DA; Quimiometria; Temporada de colheita; Vale do São Francisco. |
Thesagro: |
Composto Fenólico; Uva; Vinho. |
Thesaurus NAL: |
Chemometrics; Metabolomics; Phenolic compounds. |
Categoria do assunto: |
-- X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/232792/1/ART22041.pdf
|
Marc: |
LEADER 02418naa a2200421 a 4500 001 2141102 005 2022-03-21 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.foodchem.2022.132359$2DOI 100 1 $aALVES FILHO, E. G. 245 $a1H NMR and UPLC-HRMS-based metabolomic approach for evaluation of the grape maturity and maceration time of Touriga Nacional wines and their correlation with the chemical stability.$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aTouriga Nacional is a well-adapted Portuguese grape variety in São Francisco River Valley (northeastern Brazil). Nevertheless, it has only been indicated to short-term consumption because of the lack of chemical stability, which is attributed to low grape acidity and incomplete phenolic maturity. Therefore, we used Ultra-Performance Liquid Chromatography coupled High-resolution Mass Spectrometry, Nuclear Magnetic Resonance and chemometrics (PCA and PLS-DA) to evaluate the grape maturity and maceration time on chemical composition of wines from two harvest seasons. Moreover, we investigated how these experimental factors could affect their chemical stability. Grapes maturity showed to be the main effect. Overall, phenolic acids and short-chain organic acids were found to be at higher levels in wines produced with unripe grapes from February and shorter maceration time (p < 0.05). Proanthocyanidins and other flavonoids were increased in wines macerated for longer time using overripe grapes harvested in July. Furthermore, stable wines were made from overripe grapes, which contained more galacturonic acid. 650 $aChemometrics 650 $aMetabolomics 650 $aPhenolic compounds 650 $aComposto Fenólico 650 $aUva 650 $aVinho 653 $aÁcidos fenólicos 653 $aÁcidos orgânicos 653 $aChemical stability 653 $aEstabilidade química 653 $aHarvest season 653 $aMetabolômica 653 $aPLS-DA 653 $aQuimiometria 653 $aTemporada de colheita 653 $aVale do São Francisco 700 1 $aSILVA, L. M. A. e 700 1 $aLIMA, T. O. 700 1 $aRIBEIRO, P. R. V. 700 1 $aVIDAL, C. S. 700 1 $aCARVALHO, E. S. S. 700 1 $aDRUZIAN, J. I. 700 1 $aBIASOTO, A. C. T. 700 1 $aCANUTO, K. M. 773 $tFood Chemistry$gv. 382, 132359, 2022.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Agroindústria Tropical (CNPAT) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Expressão de busca inválida. Verifique!!! |
|
|