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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  11/03/2005
Data da última atualização:  13/11/2019
Autoria:  ESTEBAN, M. A.; VILLANUEVA, M. J.; LISSARRAGUE, J. R.
Título:  Effect of irrigation on changes in berry composition of Tempranillo during maturation: sugars, organic acids, and mineral elements.
Ano de publicação:  1999
Fonte/Imprenta:  American Journal of Enology and Viticulture, Davis, v. 50, n. 4, p. 418-434, 1999.
Páginas:  p. 418-434
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The impact of water availability on the yield and must composition of Vítis vínífera L. cv. Tempranillo grapes was studied over a three-year period. Grape juice composition was compared during stages 11and 111of the berry growth. The object 01 this study was to ascertain the effect 01 irrigation regime on berry development and ripening, and hence on grape juice quality. Changes in berry weight, "Brix, glucose, fructose, titratable acidity, pH, tartaric acid, malic acid, citric acid, and mineral elements were monitored. The evolution 01 sugars and acids during berry growth loliowed patterns similar to those reported by previous investigators. Hence, water availability did not allect the accumulation patterns of the dillerent sugars and acids. Glucose was the predominant sugar in the berries at veraison, while Iructose predominated at the end 01 ripening, irrespective 01 the treatment applied. Organic acid concentration was highest when berries were pea-sized, and it began to decrease at veraison. The rate 01 decrease was greater lor malic acid than lor tartaric acid. The concentration 01 tartaric acid was higher than that 01 malic acid Irom veraison on, and differences between them increased as ripening progressed. The differences between malic acid and tartaric acid were greatest in the non-irrigated treatment. Total soluble solids, and the concentration 01 glucose and fructose were signilicantly higher in the irrigated vines than in the non-irrigated vines, mainly towards t... Mostrar Tudo
Thesagro:  Composição Química; Irrigação; Maturação; Uva; Variedade; Viticultura.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPUV6635 - 1ADCAP - DD05.00010
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101.Imagem marcado/desmarcadoROSA, S. V.; ROSA, M. F.; GOMES, F. S.; CABRAL, L. M. C. Remocao microbiota de suco de manga atraves da microfiltracao e ultrafiltracao. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA, 20., 1999. Resumos... [S.l.] 1999. p. 57.
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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102.Imagem marcado/desmarcadoMORAIS, J. P. S.; ROSA, M. de F.; MARCONCINI, J. M. Procedimentos para análise lignocelulósica. Campina Grande: Embrapa Algodão, 2010. 54 p. (Embrapa Algodão. Documentos, 236).
Tipo: Documentos
Biblioteca(s): Embrapa Algodão.
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103.Imagem marcado/desmarcadoMORAIS, J. P. S.; ROSA, M. de F.; MARCONCINI, J. M. Procedimentos para análise lignocelulósica. Campina Grande: Embrapa Algodão, 2010. 54 p. (Embrapa Algodão. Documentos, 236).
Tipo: Documentos
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.
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104.Imagem marcado/desmarcadoROSA, M. F. R.; ABREU, F. A. P.; PENHA, E. M.; ARAGÃO, W. M. Processamento de água de coco verde. Rio de Janeiro: Embrapa - Centro Nacional de Pesquisa de Tecnologia Agroindustrial de Alimentos,1998. 7 p. (EMBRAPA-CTAA. Comunicado técnico, 30).
Tipo: Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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105.Imagem marcado/desmarcadoROSA, M. de F.; PEREIRA, L. S. P.; MORAIS, J. P. S. Processo de obtenção de nanocristais de celulose a partir do pseudocaule de bananeira. Fortaleza: Embrapa Agroindústria Tropical, 2021. (Embrapa Agroindústria Tropical. Comunicado técnico, 270).
Tipo: Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical.
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106.Imagem marcado/desmarcadoPETRARCA, M. H.; ROSA, M. A.; QUEIROZ, S. C. do N. de; GODOY, H. T. Simultaneous determination of acrylamide and 4-hydroxy-2,5-dimethyl-3(2H)-furanone in baby food by liquid chromatography-tandem mass spectrometry. Journal of Chromatography A, v. 1522, p. 62-67, 2017.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.
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107.Imagem marcado/desmarcadoMUNIZ, C. R.; AZEREDO, H. M. C. de; ROSA, M. de F. Preparo de amostras para observação de nanoestruturas em microscópio eletrônico de varredura acoplado a detector STEM. Fortaleza: Embrapa Agroindústria Tropical, 2019. 6 p. (Embrapa Agroindústria Tropical. Comunicado técnico, 248).
Tipo: Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical.
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108.Imagem marcado/desmarcadoMORAIS, J. P. S.; ROSA, M. de F.; MARCONCINI, J. M. Procedimento para análise lignocelulósica. Fortaleza: Embrapa Agroindústria Tropical, 2011. 54 p. (Embrapa Agroindústria Tropical. Documentos, 236).
Tipo: Documentos
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical.
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109.Imagem marcado/desmarcadoAZEREDO, H. M. C.; ROSA, M. F.; MATTOSO, L. H. C. Nanocellulose in bio-based food packaging applications. In: Industrial Crops and Products, [S.l.], v. 97, p. 664-671, 2017.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Instrumentação.
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110.Imagem marcado/desmarcadoROSA, M. F.; MEDEIROS, E. S.; IMAM, S. H.; MALMONGE, J. A.; MATTOSO, L. H. C. Nanocompósitos de borracha natural reforçados com nanowhiskers de fibra de coco imaturo. In: WORKSHOP DA REDE DE NANOTECNOLOGIA APLICADA AO AGRONEGÓCIO, 5., 2009, São Carlos. Anais... São Carlos: Embrapa Instrumentação Agropecuária, 2009. p. 222-224. Editado por Odílio Benedito Garrido de Assis; Wilson Tadeu Lopes da Silva; Luiz Henrique Capparelli Mattoso.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Instrumentação.
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111.Imagem marcado/desmarcadoNASCIMENTO, D. M. do; NORÕES, A. K. M.; ROSA, M. de F.; MAZZETTO, S. E. Tratamento químico da fibra de coco verde para desenvolvimento de nanocompósitos. In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA UFC, 28., 2009, Fortaleza. Resumos... Fortaleza: Universidade Federal do Ceará, 2009.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical.
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112.Imagem marcado/desmarcadoGOMES, E. P. C.; VIEIRA, R. S.; BORGES, M. de F.; ROSA, M. de F. Strontium adsorption and desorption on bacterial cellulose/hydroxyapatite matrixes for osseointegration. In: ENCONTRO DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE PESQUISA EM MATERIAIS, 14., 2015, Rio de Janeiro. Resumos... Rio de Janeiro: SBPMat, 2015. 1 CD-ROM.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical.
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113.Imagem marcado/desmarcadoQUEIROZ, S. C. do N. de; FERRACINI, V. L.; ROSA, M. A. Validação de método multirresíduo para determinação de pesticidas em alimentos empregando QuEChERs e UPLC-MS/MS. Química Nova, São Paulo, v. 35, n. 3, p. 185-192, 2012.
Tipo: Nota Técnica/Nota Científica
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.
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114.Imagem marcado/desmarcadoQUEIROZ, S. C. do N. de; FERRACINI, V. L.; ROSA, M. A.; CERDEIRA, A. L. Validação de método, por CLAE, para determinação de hexazinone e diuron em solo. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE QUÍMICA, 29., 2006, Águas de Lindóia, SP. Química é energia: transforma a vida e preserva o meio ambiente. Águas de Lindóia, SP: SBQ, 2006.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.
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115.Imagem marcado/desmarcadoSILVA NETO, R. M. da; MAIA, C. W. C. P.; ROSA, M. de F. Viabilidade técnica e econômica de processo simulado para produção de celulose bacteriana em melaço de soja. Fortaleza: Embrapa Agroindústria Tropical, 2021. (Embrapa Agroindústria Tropical. Documentos, 192).
Tipo: Documentos
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical.
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116.Imagem marcado/desmarcadoMIRANDA, K. W. E.; ROSA, M. de F.; NASCIMENTO, D. M.; AZEREDO, H. M. C. de. Water vapor permeability of alginate-acerola puree edible films as affected by cellulose whiskers. In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON FOOD AND AGRICULTURE APPLICATIONS OF NANOTECHNOLOGIES, 1., 2010, São Pedro. Resumos. São Pedro: Food and Agriculture Organization of the United Nations, 2010. 1 CD-ROM.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical.
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117.Imagem marcado/desmarcadoAMARAL, M. M. do; MAIA, L. G. C.; ROSA, M. de F.; SANTAELLA, S. T. Utilização da fibra do coco verde como meio suporte para o desenvolvimento de biofilme microbiano. In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA AGROINDÚSTRIA TROPICAL, 5., 2007, Fortaleza, CE. Resumos... Fortaleza: Embrapa Agroindústria Tropical, 2007.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical.
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118.Imagem marcado/desmarcadoROSA, M. D. da; TRINDADE, J. P. P.; VOLK, L. B. da S. O uso de uma plataforma web para controle e organização da assiduidade de colaboradores de projetos. In: SIMPÓSIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA PECUÁRIA SUL, 5., 2015, Bagé. Resumos dos trabalhos... Bagé: Embrapa Pecuária Sul, 2015. p. 47. Editora técnica Claudia Cristina Gulias Gomes.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sul.
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119.Imagem marcado/desmarcadoLEITAO, R. C.; ARAUJO, A. M. de; FREITAS NETO, M. de A.; ROSA, M. de F.; SANTAELLA, S. T. Anaerobic treatment of coconut husk liquor for biogas production. Water Science and Technology, v. 59, n. 9, p. 1841-1846, 2009.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Meio-Norte.
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120.Imagem marcado/desmarcadoLIMA, H. S. L.; NASCIMENTO, E.; BRIGIDA, A. I.; ANDRADE, F. K.; BORGES, M. F.; ROSA, M. F. Aproveitamento do líquido do sisal como substrato para produção de celulose bacteriana. In: SIMPÓSIO NACIONAL DE BIOPROCESSOS, 19.; SIMPÓSIO DE HIDRÓLISE ENZIMÁTICA DE BIOMASSA, 10., 2013, Foz do Iguaçu. [Anais...]. São Paulo: Associação Brasileira de Engenharia Química, 2013.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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