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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agricultura Digital; Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  15/03/1996
Data da última atualização:  18/06/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  FAGERIA, N. K.; CARVALHO, J. R. P.
Afiliação:  NAND KUMAR FAGERIA, CNPAF; JOSE RUY PORTO DE CARVALHO, CNPAF.
Título:  Influence of aluminum in nutrient solutions on chemical composition in upland rice cultivars.
Ano de publicação:  1982
Fonte/Imprenta:  Plant and Soil, The Hague, v. 69, n. 1, p. 31-44, Feb. 1982.
ISSN:  0032-079X
DOI:  10.1007/BF02185701
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Aluminum toxicity is an important growth limiting factor for upland rice production on oxisols of ?cerrado? region in Brazil. Data related to the effect of Al on uptake of nutrients for rice crop are limited. The effect of five Al concentrations (0, 10, 20, 40 and 60 ppm) in culture solution on the chemical composition of 30 upland rice cultivars was studied. Aluminum concentration and content in plant tissues were increased with higher levels of Al in all cultivar. In the roots Al content was higher as compared with the tops. Critical toxic level of Al in the tops of 21 days old plants varied from 100 to 417 ppm depending on the cultivars. Rice cultivars responded differently to Al treatments with respect to nutrients uptake. Increased Al concentrations in the solution exerted an inhibiting effect on the concentrations and contents of N, P, K, Ca, Mg, S, Na, Zn, Fe, Mn, B and Cu. Thus the inhibition was more effective for macronutrients in the plant tops in following order: Mg>Ca>P>K>N>S>Na. Whereas for micronutrients it was in the order of Mn>Zn>Fe>Cu>B. Morphological, physiological and biochemical effects of Al, toxicity responsible for the reduction in plant nutrient uptake, are discussed.
Palavras-Chave:  Aluminum toxicitiy; Arroz de sequeiro; Composição química de arroz; Toxidez de aluminio; Upland rice.
Thesagro:  Arroz; Cerrado; Nutriente; Oryza Sativa; Solução Nutritiva.
Thesaurus Nal:  aluminum; Chemical composition; rice.
Categoria do assunto:  --
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAF17027 - 1UPCAP - PP19821982
CNPTIA3082 - 2EMBAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  22/10/2009
Data da última atualização:  29/04/2011
Autoria:  CASTRO, M. V. L. de; NAVES, M. M. V.; OLIVEIRA, J. P. de; FROES, L. de O.
Afiliação:  MAIZA VIEIRA LEITÃO DE CASTRO; MARIA MARGARETH VELOSO NAVES; JAISON PEREIRA DE OLIVEIRA, CNPAF; LUCIANA DE OLIVEIRA FROES.
Título:  Rendimento industrial e composição química de milho de alta qualidade protéica em relação a híbridos comerciais.
Ano de publicação:  2009
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuária Tropical, Goiânia, v. 39, n. 3, p. 233-242, jul./set. 2009.
Idioma:  Português
Conteúdo:  A dureza do endosperma do milho é atributo essencial para produtores e indústrias que utilizam este cereal como matéria-prima. Porém, os milhos de alta qualidade protéica (Quality Protein Maize – QPM) apresentam alterações na textura do grão, dificultando seu uso comercial. Este trabalho avaliou o rendimento industrial na degerminação do grão e fracionamento do endosperma, e a composição química de uma variedade de milho QPM, em relação a híbridos comerciais de milho comum.
Palavras-Chave:  Gérmen; Milho degerminado.
Thesagro:  Composição química; Endosperma; Milho; Nutriente; Zea mays.
Thesaurus NAL:  Chemical composition; Corn; Nutrients.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/33405/1/PATCastro.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAF29294 - 1UPCAP - PP2009.0262009.026
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