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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  13/12/2023
Data da última atualização:  13/12/2023
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  ALVES, T.; GLEISSLITZ, S. M.; FERREIRA, R. M.; SCHERF, K. A.; TAKEITI, C. Y.; FERREIRA, M. S. L.
Afiliação:  THAIS ALVES, UNIRIO; SABRINA MARIA GLEISSLITZ, Karlsruhe Institute of Technology; RENATA MERENDA FERREIRA, UNIRIO; KATHARINA ANNE SCHERF; CRISTINA YOSHIE TAKEITI, CTAA; MARIANA SIMÕES LARRAZ FERREIRA, UNIRIO.
Título:  Proteomic insights into bread-making: fermentation effects on wheat protein profiles.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS E NUTRIÇÃO, 15., 2023, Campinas. A revolução da ciência de alimentos e nutrição: alimentando o mundo de forma sustentável: caderno [eletrônico] de resumos. Campinas: Galoá, 2023.
Idioma:  Inglês
Notas:  Pôster 167620; SLACAN.
Conteúdo:  Common wheat (T. aestivum) dominates cultivated wheat at around 95%. Gluten proteins confer distinct rheological properties, are the main responsible for viscoelasticity, facilitate dough leavening and structural maintenance in breadmaking. Advanced proteomic techniques like UHPLC-MS/MS aid in deciphering protein contributions to end product quality and identifying optimal wheat cultivars for baking. This research explored how S. cerevisiae fermentation affects protein profiles in breads from two wheat flours: ORS Agile (bread/improver wheat) and ORS Vintecinco (biscuit wheat). Proteins were categorized by solubility (AG, Gli, reduced Glu) and assessed using RP-HPLC and Kjeldahl methods. Proteomic data was obtained by NanoLC-MS/MS analysis on a Q Exactive Plus Orbitrap, processed via MaxQuant using UniprotKB Triticum database. Total protein ranged from 8.2% to 12.9%. ORS Agile had lower extractability (62%) than ORS Vintecinco (98%). Both genotypes showed reduced AG and Gli, and increased Glu levels in breads. Glu increase was more significant in ORS Vintecinco (~200%) than ORS Agile (~54%). Impact during breadmaking was notable for α-gliadin and γ-gliadin, with reduced expression intensities after kneading, dough formation and fermentation. LMW-GS contents increased after processing, while HMW-glutenins exhibited variable behavior depending on the analyzed genotype. Considering proteomic analysis, 250 proteins were evaluated (187 for ORS Agile, 122 for ORS Vintecinco, 59 co... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Bakery; Foodomics; Wheat quality.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA15620 - 1UPCRA - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Soja.
Data corrente:  04/07/2003
Data da última atualização:  26/02/2007
Autoria:  BORDINGNON, J. R.
Título:  Avaliação de cultivares de soja para o processamento de alimentos a base de soja (10.0.97.361-02).
Ano de publicação:  1998
Fonte/Imprenta:  In: EMBRAPA. Centro Nacional de Pesquisa de Soja (Londrina, PR). Resultados de pesquisa da Embrapa Soja 1997. Londrina, 1998.
Páginas:  p. 241.
Série:  (EMBRAPA-CNPSo. Documentos, 118).
Idioma:  Português
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Soja (CNPSO)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPSO20219 - 1UMTPL - --633.340981E53r
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