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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  25/05/2023
Data da última atualização:  25/05/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BAZAN-COLQUE, R. J.; ASCHERI, J. L. R.; RUIZ-BARRETO, F. I.; ASCHERI, D. P. R.
Afiliação:  RONEL JOEL BAZAN-COLQUE, UFRRJ; JOSE LUIS RAMIREZ ASCHERI, CTAA; FIORELLA IVETTE RUIZ-BARRETO, UFRRJ; DIEGO PALMIRO RAMIREZ ASCHERI, Universidade Estadual de Goiás.
Título:  Investigation of the effect of particle size of corn fiber, as potential raw .material, on techno-functional and physicochemical properties.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Journal of Cereal Science, v. 112, 103708, 2023.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Corn fiber (CF) is an undervalued co-product of the corn starch and corn milling industry. Similar to CF, sieving is also important in the cereal industry and should receive sufficient scientific attention. Thus, the aim of this study was to evaluate the effect of particle size on the techno-functional and physicochemical properties of CF as an alternative to fiber-rich raw materials for the food industry. Granulometry showed low uniformity (0.34) and low span (0.93), which could affect processing and product quality. The coarser fractions had lower density, solu- bility, paste viscosity, color, protein, ash, lipid, phenolic compounds, and antioxidant activity than the finer fractions. However, these coarse fractions had high porosity (83%), water absorption index (2.77 g gel/g), and dietary fiber content (75.56 g/100 g). All the evaluated responses had 37 strong positive correlations and 34 strong negative correlations (p < 0.01). In addition, principal component analysis at 91.09% of the total variance revealed four distinct clusters that possessed similar characteristics in both techno-functional and physico- chemical properties. Coarse fractions could generate greater extraction yields of hemicellulose and cellulose, whereas fine fractions could be excellent materials for the production of foods with excellent nutritional and functional properties.
Palavras-Chave:  Particles properties.
Thesagro:  Zea Mays.
Thesaurus Nal:  Dietary fiber; Multivariate analysis.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA15513 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Rondônia.
Data corrente:  27/11/2012
Data da última atualização:  03/12/2012
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  SANTANA, L. S.; VIEIRA JUNIOR, J. R.; FERNANDES, C. de F.; MATOS, S. I. de; MINOSSO, S. C. C.; ALMEIDA, U. O. de; SILVA, D. S. G. da; SILVA, C. M. da; VENTURA, F. A.; RODRIGUES, M. M.
Afiliação:  LUZINEI SATORI SANTANA, Bolsista FUNAPE/Embrapa Rondônia; JOSE ROBERTO VIEIRA JUNIOR, CPAF-RO; CLEBERSON DE FREITAS FERNANDES, CPAF-RO; SARA INÁCIA DE MATOS, Estagiária Embrapa Rondônia; SHIRLEI CRISTINA CERQUEIRA MINOSSO, Bolsista PIBIC/CNPq/Embrapa Rondônia; UELITON OLIVEIRA DE ALMEIDA, Bolsista PIBIC/CNPq/Embrapa Rondônia; DOMINGOS SAVIO GOMES DA SILVA, CPAF-RO; CHARLY MARTINS DA SILVA, Estagiário Embrapa Rondônia; FLÁVIA ACÚRCIO VENTURA, Estagiária Embrapa Rondônia; MARCELA MARTINS RODRIGUES, Estagiária Embrapa Rondônia.
Título:  Inibição da germinação de esporos de Hemileia vastatrix com extratos de pimentas (capsicum sp).
Ano de publicação:  2011
Fonte/Imprenta:  In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO À PESQUISA DA EMBRAPA RONDÔNIA, 2., 2011, Porto Velho. Anais... Porto Velho: Embrapa Rondônia, 2011. 70p. (Embrapa Rondônia. Documentos, 146). p. 39.
Idioma:  Português
Conteúdo:  A ferrugem-do-cafeeiro é a principal doença de parte aérea da cultura. Alternativas ecologicamente corretas e menos onerosas têm sido buscadas para o controle da doença. Os resultados do presente estudo demonstram a potencialidade de extratos vegetais para o controle da ferrugem-do-cafeeiro. Porém, ensaios in vivo precisam ser feitos para validar os resultados obtidos in vitro.
Palavras-Chave:  Cafeeiro; Controle alternativo; Ferrugem-alaranjada.
Thesagro:  Coffea Canephora.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/70904/1/39-doc146-2encontroiniciacaoapesquisa-1.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Rondônia (CPAF-RO)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAF-RO16370 - 1UMTRA - DD
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