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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  07/12/2022
Data da última atualização:  07/12/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MIRANDA, N. G. M.; GOMES, F. dos S.; CABRAL, L. M. C.; ANTONIASSI, R.; SANTIAGO, M. C. P. de A.
Afiliação:  NARA GODINHO MOTTA MIRANDA, UFRJ; FLAVIA DOS SANTOS GOMES, CTAA; LOURDES MARIA CORREA CABRAL, CTAA; ROSEMAR ANTONIASSI, CTAA; MANUELA CRISTINA P DE A SANTIAGO, CTAA.
Título:  Influence of the Phenolic Compounds of a Concentrated Tomato Pulp on the Modulation of the Intestinal Microbiota.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Journal of Agricultural Science and Food Technology, v. 8, n. 1, p. 7-15, 2022.
DOI:  https://doi.org/10.36630/jasft_22003
Idioma:  Inglês
Notas:  Research Paper. Poster.
Conteúdo:  Tomatoes and their derivatives contain bioactive compounds such as phenolic compounds, carotenoids and vitamins which positively contribute to human health. This study aimed to evaluate the bioaccessibility and biotransformation of phenolic compounds in a tomato pulp using static in vitro model of digestion and an in vitro colonic fermentation. The in vitro digestion of the concentrated tomato pulp (CTP) enhanced total phenolic compounds content, while colonic fermentation decreased the bioaccessibility of phenolic compounds over 72 hours of fermentation. Tomato pulp increased propionic, butyric and valeric acids production compared to control and also ammonium ions production. Lactobacillus and Bifidobacterium remained present after 48 h and, although a significant reduction (p < 0.05) in total coliforms and E. coli counts in the presence of tomato pulp was also observed, Clostridium was the predominant microorganism during colonic fermentation.
Palavras-Chave:  Ammonium ions; Bioaccessibility; Colonic fermentation.
Thesaurus Nal:  Food technology; Short chain fatty acids.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA15395 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  31/07/2018
Data da última atualização:  02/08/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  COSTA, F. G. B.; BATISTA, R. O.; PEREIRA, J. O.; FERREIRA NETO, M.; ALVES, S. M. C.; SIMOES, W. L.; SOUZA, L. di; PODEUS, R. V.
Afiliação:  FABRÍCIA GRATYELLI BEZERRA COSTA, Universidade Federal Rural do Semi-Árido; RAFAEL OLIVEIRA BATISTA, Universidade Federal Rural do Semi-Árido; JOAQUIM ODILON PEREIRA, Universidade Federal Rural do Semi-Árido; MIGUEL FERREIRA NETO, Universidade Federal Rural do Semi-Árido; SANDRA MARIA CAMPOS ALVES, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio Grande do Norte; WELSON LIMA SIMOES, CPATSA; LUIZ DI SOUZA, Universidade do Estado do Rio Grande do Norte; ROBERTO VIEIRA PODEUS, Universidade Federal Rural do Semi-Árido.
Título:  Productive and morphogenetic characteristics of sunflower irrigated with domestic treated wastewater on northeast semiarid area.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Australian Journal of Crop Science, v. 12, n. 7, p. 1184-1190, 2018.
DOI:  10.21475/ajcs.18.12.07.PNE1158
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The present study aimed to evaluate the agronomic performance of the sunflower crop irrigated with treated domestic wastewater and normal water (well-water) in a inceptisol of Apodi, State of Rio Grande do Norte, Brazil. The experiment was conducted in a randomized block experimental design, consisting of five treatments and five replications, using the H-251 sunflower cultivar from Embrapa. The treatments consisted of the application of five proportions of wastewater/well-water (T1 - 100% wastewater; T2 - 75% wastewater and 25% well water, T3 - 50% wastewater and 50% well-water, T4 - 25% wastewater and 75% well-water and T5 - 100% well-water plus chemical fertilizer, control). The variables such as plant height, leaf number, diameter of stem and the head, yield, oil production, thousand-grain weight and head weight were evaluated. The combined use of wastewater and well-water is an alternative for the substitution of mineral fertilization with minimal damage to the productive potential and development of the sunflower crop. In general, the T4 treatment was the most adequate to improve agronomic performance of the sunflower.
Palavras-Chave:  Águas residuárias domésticas tratadas; Desempenho agronômico; Resíduos líquidos; Reuso de água.
Thesagro:  Girassol; Irrigação.
Thesaurus NAL:  Helianthus; Irrigation; Sunflower hulls; Water reuse.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/180634/1/Artigo-Girassol.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATSA57447 - 1UPCAP - DD
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