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Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  12/04/2022
Data da última atualização:  09/09/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SANTOS, R. T. dos S. e; TORRES, L. H. P. S.; BIASOTO, A. C. T.; FREITAS, S. T. de; MELO, N. F. de; SILVA, F. L. H. da.
Afiliação:  RENATA TORRES DOS SANTOS E SANTOS, UFPB; LUIS HENRIQUE PEREIRA SÁ TORRES, UNEB; ALINE TELLES BIASOTO MARQUES, CPATSA; SERGIO TONETTO DE FREITAS, CPATSA; NATONIEL FRANKLIN DE MELO, CPATSA; FLÁVIO LUIZ HONORATO DA SILVA, UFPB.
Título:  Optimization of pectinolytic hydrolysis in Caatinga passion fruit wine must with commercial pectinase, according to the central composite rotatable design approach.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Research, Society and Development, v. 11, n. 5, e14511528088, 2022.
ISSN:  2525-3409
DOI:  http://dx.doi.org/10.33448/rsd-v11i5.2808
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The Passiflora cincinnata Mast. has high flavor and potential for wine and other alcoholic beverages production. However, for wine production, the presence of pectin becomes undesirable, as it influences the efficiency of the fermentation process and the clarity of the final product. The objective of this study was to optimize the pectin hydrolysis process in Caatinga passion fruit must for wine production with pectinolytic enzymes, using a Central Composite Rotatable Design (CCRD). The 2³ factorial CCRD, E01 to E17 assays, was applied with six axial tests and three replications in the central point. Caatinga passion fruit must was obtained with pulp and distilled water (40:60 proporcion). Commercial enzyme with high concentration of pectinase was tested. Concentration of enzyme (0.014- 0.056 g L-1), working temperature (43-57°C) and reaction time (12-139min) were the independent variables in the optimization process; and the soluble pectin content (mg 100g-1) corresponded to a process-dependent variable. Prior to the beginning of the assays, in order to provide the optimum working pH range for the pectinase, correction of the must pH to 3.9. The initial Caatinga passion fruit wine must had 24.06 mg 100g-1 of soluble pectin in its composition. After the optimization using CCRD, the treatments presented pectin contents ranging from 6.81 (E16: 0.014g L-1/50°C/75min) to 0.00 mg 100 g-1 (E05: 0.05 g L-1/45°C/ 30min and E06: 0.05 g L-1/45°C/120min). According to the results, to a... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Bioma Caatinga; Caatinga biome; Delineamento Composto Central Rotaciona; Design fatorial; DOE; Maracuja do mato; Passiflora cincinnata.
Thesagro:  Caatinga; Maracujá; Mosto; Pectina.
Thesaurus Nal:  Passion fruits.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATSA59831 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoLISAUSKAS, S. F. C.; CUNHA, N. B.; VIANNA, G. R.; MENDES, E. A.; RAMOS, G. L.; MARANHÃO, A. Q.; BRÍGIDO, M. M.; ALMEIDA, J. O. S. C.; BAPTISTA, H. A.; MOTTA, F. L. T.; PESQUERO, J. B.; ARAGÃO, F. J. L.; RECH, E. L. Expression of functional recombinant human factor IX in milk of mice. Biotechnology Letters, Surrey, GB, v. 30, p. 2063-2069, 2008.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: Internacional - A
Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
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