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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  15/04/2021
Data da última atualização:  10/06/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  FUKUSHIMA, K. L.; SCAGION, V. P.; FACURE, M. H. M.; PINHEIRO, A. C. M.; CORREA, D. S.; NUMES, C. A.; OLIVEIRA, J. E.
Afiliação:  DANIEL SOUZA CORREA, CNPDIA.
Título:  Development of an electronic tongue based on a nanocomposite for discriminating flavor enhancers and commercial salts.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  IEEE Sensors Journal, v. 21, n. 2, 2021.
Páginas:  1250-1256
ISSN:  1530-437X
DOI:  10.1109/JSEN.2020.3021653
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Diets with a high sodium chloride (NaCl) intake are indicated by doctors to be a factor responsible for causing cardiovascular disease. This has led to the search for NaCl substitutes used to prepare meals and process industrialized products, resulting in the food industry using new compounds. In this context, flavor enhancers appear to be able to maintain the sensory characteristics of food and reduce the amount of NaCl used. Substituting NaCl with other light commercial salts may also represent an alternative to reducing its consumption. Thus, it is of great importance to have a sensitive, portable, reliable, and costeffective sensors for monitoring salt and flavor enhancers. For that reason, developing methodologies and devices able to chemically analyze salts and capable of establishing a relationship with human taste perception has become relevant for quality control and product development. In this context, this study proposes developing and applying an e-tongue system that can analyze aqueous solutions containing different concentrations of flavor enhancers (monosodium glutamate, disodium guanylate and disodium inosinate), light commercial salts and NaCl. The etongue comprised four gold interdigitated electrodes (IDEs) modified with layer-by-layer films of copper tetrasulfonated phthalocyanine (CuTsPc), polyaniline (PANI), reduced graphene oxide (rGO), poly(allylamine hydrochloride) (PAH) and silver nanoparticles (AgNPs) with different architectures. Data were statist... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Commercial Salts; Impedance Spectroscopy.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA17758 - 1UPCAP - DDPROCI.21/222021/22
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Soja.
Data corrente:  23/07/2003
Data da última atualização:  13/02/2019
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  CASTIGLIONI, V. B. R.; CASTRO C.; BALLA, A.
Título:  Avaliação de genótipos de girassol em ensaio intermediário (1992/93), Londrina-PR.
Ano de publicação:  1993
Fonte/Imprenta:  In: REUNIÃO NACIONAL DE GIRASSOL, 10., 1993, Goiânia. [Resumos]. Campinas: IAC, [1993?].
Páginas:  p. 37-38.
Idioma:  Português
Thesagro:  Girassol.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/192715/1/RNG-1993-Castiglioni-Avaliacao-de-genotipos....p.37-38.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Soja (CNPSO)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPSO20889 - 1UPCRA - PPRF 51
CNPSO20889 - 2UPCRA - DDRF 51
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