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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  05/04/2021
Data da última atualização:  10/06/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  CÔNSOLO, N. R. B.; ROSA, A. F.; BARBOSA, L. C. G. S.; MACLEAN, P. H.; HIGUERA-PADILLA, A.; COLNAGO, L. A.; TITTO, E. A. L.
Afiliação:  LUIZ ALBERTO COLNAGO, CNPDIA.
Título:  Preliminary study on the characterization of Longissimus lumborum dark cutting meat in Angus × Nellore crossbreed cattle using NMR-based metabolomics.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Meat Science, v. 172, 108350, 2021.
ISSN:  0309-1740
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2020.108350
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The aim of this preliminary study was to evaluate meat quality properties, muscle metabolite profile and metabolic pathways associated with the occurrence of dark cutting meat in Angus x Nellore crossbreed cattle. After 14 days’ ageing, dark cutting meat presented a higher pH, lower cooking loss and colour parameters, and greater tenderness compared with normal meat. Dark cutting meat had a higher ATP level and lower concentrations of glucose-6-phosphate, lactate, glucose, serine, threonine, creatine phosphate, inosine, leucine, methionine, succinate and glucose-1-phosphate compared to normal meat. In dark cutting samples, the ultimate pH was positively correlated with carnitine and negatively correlated with glucose-6-phosphate. However, in normal meat, the ultimate pH presented a positive correlation with arginine, leucine, methionine, proline, threonine, tyrosine and valine. Pathway analysis showed that differentiation of the groups was linked to energetic pathways such as starch and sucrose metabolism, the pentose phosphate pathway, amino sugar, nucleotide sugar metabolism, and glycolysis or gluconeogenesis. In conclusion, the occurrence of dark cutting meat has a notable impact on meat quality attributes and concentrations of post-mortem glycolytic metabolites, appears to be correlated with mitochondrial activity and affects energetic metabolic pathways.
Palavras-Chave:  NMR spectroscopy.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA17743 - 1UPCAP - DDPROCI.21/082021/08
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Biblioteca(s):  Embrapa Acre.
Data corrente:  25/03/1997
Data da última atualização:  28/06/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  Internacional - A
Autoria:  BRAZ, E. M.; OLIVEIRA, M. V. N. d'.
Afiliação:  EVALDO MUNOZ BRAZ, CNPF; MARCUS VINICIO NEVES D OLIVEIRA, CPAF-AC.
Título:  Planning to reduce damage.
Ano de publicação:  1996
Fonte/Imprenta:  Tropical Forest Update (ITTO), Japão, v. 6, n. 3, p. 13-14, 1996.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This ITTO project plans to use low impact logging practices as part of a strategy to integrate logging and traditional activities in the Brazilian Amazon.
Palavras-Chave:  Acre; Amazônia Ocidental; Atividade madeireira; Explotación agrícola familiar; Explotación forestal; ITTO Project; Manejo florestal; Manejo florestal de baixo impacto; Manejo forestal; Productos forestales; Projeto ITTO; Silvicultura sustentable.
Thesagro:  Agricultura familiar; Cooperativa; Exploração florestal; Produto florestal.
Thesaurus NAL:  Cooperatives; Family farms; Forest management; Forest products; Logging; Sustainable forestry.
Categoria do assunto:  K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/145906/1/988.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Acre (CPAF-AC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAF-AC988 - 2UPCAP - DD
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