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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Suínos e Aves.
Data corrente:  10/11/2020
Data da última atualização:  10/11/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BRITO, C. O.; RIBEIRO JUNIOR, V.; DEL VESCO, A. P.; TAVERNARI, F. de C.; CALDERANO, A. A.; SILVA, M. C.; MACIEL, J. T. de L.; AZEVEDO, M. S. P. de.
Afiliação:  CLAUDSON OLIVEIRA BRITO, UFS; VALDIR RIBEIRO JUNIOR, UFS; ANA PAULA DEL VESCO, UFS; FERNANDO DE CASTRO TAVERNARI, CNPSA; ARELE ARLINDO CALDERANO, UFV; CAMILLA MENDONÇA SILVA, UFS; JANAÍNA THAINARA DE LIMA MACIEL, UFS; MARISE STELA PAEZ DE AZEVEDO, UFS.
Título:  Metabolizable energy and nutrient digestibility of shrimp waste meal obtained from extractive fishing for broilers.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Animal Feed Science and Technology, v. 263, article 114704, 2020.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2020.114467
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: The energy values and nutrient digestibility of shrimp waste meal (SWM), obtained from extractive fishing, were determined in 2 experiments with broiler chickens. In experiment 1, 180 broiler chickens were randomly distributed into 5 treatments of 6 replicates with 6 birds each. The corn-soybean meal basal diet (BD) and 4 test diets consisted of inclusion of 50, 100, 150 or 200 g/kg SWM were evaluated. In experiment 2, 240 birds were randomly distributed into 4 treatments (0, 50, 100, or 150 g/kg SWM) of 10 replicates with 6 birds each. Non-inclusion of SWM (0 g/kg) was consisted of a protein-free diet. The metabolizable energy (ME) and nitrogencorrected metabolizable energy (MEn) of the test ingredient (SWM) were determined by the regression method. Dry matter (DM), crude protein (CP), ether extract (EE) and ash were 890, 326, 39, and 411 g/kg, respectively and the respective gross energy (GE) was 9.98 MJ/kg. The inclusion of SWM to the BD, linearly decreased (P < 0.05) dry matter intake, the digestibility of DM, Ca, and P, and the energy digestibility; however, nitrogen and sodium retention increased. Regressions of SWM-associated ME or MEn intake in Mj against SWM intake were: ME=0.1858+6.524x, r2=0.98; MEn=0.1290+5.467x, r2=0.91. The data indicated the respective ME, MEn values (MJ/kg of DM) of SWM were 6.524 and 5.467. The level of 100 g/kg provided the highest digestibility of crude protein and of the amino acids threonine and serine, besides energy availabil... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Cultivo de camarão; Energia metabolizável; Extractive fishing; Farinha de resíduo de camarão; Ileal digestibility; Pesca extrativista; Shrimp farming.
Thesagro:  Aminoácido; Digestibilidade; Frango de Corte; Nutrição Animal.
Thesaurus Nal:  Amino acids; Animal nutrition; Broiler chickens; Digestibility.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Suínos e Aves (CNPSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPSA21973 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  01/08/2023
Data da última atualização:  02/08/2023
Tipo da produção científica:  Capítulo em Livro Técnico-Científico
Autoria:  PRADO, K. de A. C. dos; SILVA, A. C. C. P. da; PACHECO, C. S. G. R.; OLIVEIRA, F. F. de; SILVA, A. F.; MARINHO, C. M.; LIMA, R. L. F. de A.; PRADO, K. de A. C. do.
Afiliação:  KARINNE DE ALBUQUERQUE CAMPOS DO PRADO, UNIVASF; ANA CAROLINE COELHO PEREIRA DA SILVA, UNIVASF; CLECIA SIMONE GONCALVES ROSA PACHECO, Instituto Federal do Sertão Pernambucano - IFSertão-PE; FÁBIO FREIRE DE OLIVEIRA, Instituto Federal do Sertão Pernambucano - IFSertão-PE; ALINEAUREA FLORENTINO SILVA, CPATSA; CRISTIANE MORAES MARINHO, Instituto Federal do Sertão Pernambucano - IFSertão- PE; REGINA LÚCIA FÉLIX DE AGUIAR LIMA, UPE; KAROLLINE DE ALBUQUERQUE CAMPOS DO PRADO, UNIVASF.
Título:  Fungos micorrizicos arbusculares como indicadores de recuperação de áreas degradadas no ecossistema caatinga: uma revisão integrativa.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  In: PACHECO, C. S. G. R. (org.). Mudanças climáticas e seus impactos socioambientais: concepções, fundamentos, teorias e práticas mitigadora. Guarujá: Científica Digital, 2023.
Páginas:  Cap. 12, p. 198-206.
DOI:  10.37885/230613383
Idioma:  Português
Conteúdo:  Objetivo do oferecer subsídios para a construção do conhecimento prático, compactado e fácil sobre os fungos micorrizicos arbusculares como indicadores de recuperação de áreas degradadas no ecossistema caatinga a partir de uma revisão integrativa, mostrando também que é necessário cuidar deste ecossistema, a partir de uma iniciativa de recuperação de áreas degradadas, utilizando como aliado elementos que já fazem parte da natureza, com vistas a mitigar os impactos ambientais e evitar as severas consequências das mudanças climáticas no Semiárido brasileiro.
Palavras-Chave:  Área degradada; Bioma Caatinga; FMA; Fungos micorrizicos arbusculares; Recuperação de áreas degradadas.
Thesagro:  Caatinga; Degradação Ambiental; Ecossistema; Fungo; Micorriza; Micorriza Vesicular Arbuscular; Mudança Climática.
Thesaurus NAL:  Climate change.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1155530/1/FUNGOS-MICORRIZICOS-ARBUSCULARES-2023.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATSA60548 - 1UPCPL - DD
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