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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Café. |
Data corrente: |
15/07/2020 |
Data da última atualização: |
17/11/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
MORI, A. L. B.; VIEGAS, M. C.; FERRAO, M. A. G.; FONSECA, A. F. A. da; FERRÃO, R. G.; BENASSI, M. T. |
Afiliação: |
ANDRE LUIZ BUZZO MORI, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE LONDRINA; MARCELO CALDEIRA VIEGAS, COMPANHIA IGUAÇU DE CAFÉ SOLÚVEL; MARIA AMELIA GAVA FERRAO, CNPCa; AYMBIRÉ FRANCISCO ALMEIDA DA FONSECA, CNPCa / INCAPER; ROMÁRIO GAVA FERRÃO, INCAPER; MARTA TOLEDO BENASSI, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE LONDRINA. |
Título: |
Coffee brews composition from coffea canephora cultivars with different fruit-ripening seasons. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
British Food Journal, v. 122, n. 3, p. 827-840, 2020. |
DOI: |
https://doi.org/10.1108/BFJ-03-2019-0203 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Purpose - The purpose of this paper is to evaluate the contents of bioactive compounds and/or that of interest for the brew quality (trigonelline, caffeine, total chlorogenic acids and melanoidins), acidity and antioxidant activity (AA) of roasted coffee brews produced with Coffea canephora. Design/methodology/approach - Coffee samples corresponded to three cultivars - Diamante ES8112, ES8122 'Jequitibá' and Centenária ES8132 with different fruit-ripening seasons (early, medium and late, respectively). The study evaluated five genotypes from each cultivar and coffees were cultivated in two sites, a total of 30 samples. Findings - The average contents on the coffee brews varied from 1,176 to 1,452 µg mL-1 for caffeine; from 206 to 413 µg mL-1 for trigonelline; from 528 to 942 µg mL-1 for total chlorogenic acids; from 6.8 to 7.8 mg mL-1 for melanoidins; showing total titratable acidity between 1.15 and 1.79 mL of NaOH 0.1 mol L-1 by 20 mL of the brew. AA varied from 6.78 to 8.80 mg of TROLOX mL-1, correlating positively with the contents of caffeine, total chlorogenic acids, melanoidins. Fruit-ripening seasons had no effect on coffee brew composition and AA. Originality/value - The results presented provide not only a unique analysis of coffee brew from genotypes developed to improve the good agricultural practice and brew quality, but also relevant information that canbe extended for research in coffee composition and for the coffee industry. |
Thesagro: |
Cerveja; Coffea Canephora; Fermentação. |
Thesaurus Nal: |
Bioactive compounds; Coffea canephora var. laurentii; Coffee products; New variety. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Café (CNPCa) |
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Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Pecuária Sul. |
Data corrente: |
28/10/2015 |
Data da última atualização: |
08/03/2016 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
COELHO, V. Z.; GENRO, T. C. M.; FARIA. B. M. de; ROSSETO, J.; BERNDT, A.; SAVIAN, J. V.; BAYER, C.; CARVALHO, P. C. de F. |
Afiliação: |
Vinícius Zanata Coelho, UNIPAMPA; TERESA CRISTINA MORAES GENRO, CPPSUL; Bruna Moscat de Faria, CAPES; Jussiane Rossetto, UFRGS; ALEXANDRE BERNDT, CPPSE; Jean Victor Savian, UFRGS; Cimélio Bayer, UFRGS; Paulo César de Faccio Carvalho, UFRGS. |
Título: |
Emissões de metano por novilhos de corte em pastagem natural. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
In: SIMPÓSIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA PECUÁRIA SUL, 5., 2015, Bagé. Resumos dos trabalhos... Bagé: Embrapa Pecuária Sul, 2015. |
Páginas: |
p. 14. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Editora técnica Claudia Cristina Gulias Gomes. |
Conteúdo: |
A pastagem natural é a principal fonte de alimento de bovinos de corte no Rio Grande do Sul, entretanto poucos são os dados sobre emissões de metano de novilhos de corte neste ambiente. O objetivo foi avaliar a emissão de metano por bovinos de corte em pastagem natural. |
Thesagro: |
Efeito estufa; Gás. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/131924/1/Coelho-et-al.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Pecuária Sul (CPPSUL) |
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