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Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  01/04/2020
Data da última atualização:  08/05/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  TIMM, T. G.; LIMA, G. G. de; MATOS, M.; MAGALHAES, W. L. E.; TAVARES, L. B. B. T.; HELM, C. V.
Afiliação:  THAYNÃ GONÇALVES TIMM, Universidade Regional de Blumenau; GABRIEL GOETTEN DE LIMA, PIPE - UFPR; MAILSON MATOS, PIPE - UFPR; WASHINGTON LUIZ ESTEVES MAGALHAES, CNPF; LORENA BENATHAR BALLOD TAVARES, Universidade Regional de Blumenau; CRISTIANE VIEIRA HELM, CNPF.
Título:  Nanosuspension of pinhão seed coat development for a new high-functional cereal bar.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Journal of Food Processing and Preservation, v. 44, n. 6, e14464, June 2020. 10 p.
DOI:  https://doi.org/10.1111/jfpp.14464
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract The seeds from Araucaria angustifolia?commonly named as pinhão?are important culturally, and viable regional food from Brazil. Although now considered an endangered species, methods to increase the awareness of this tree have been called upon attention. In light upon increasing such awareness, we utilized the seed coats of pinhão, which is considered a residue and discarded, in the development of cereal bars. Although the raw seed coats have a very high astringent flavor and impair the sensory taste; if considered as a nanoformulation, this strong astringent flavor is masked. Therefore, studies were also carried out with an experimental design to understand the effect of nanosuspension as a binding agent. In addition to physicochemical and nutritional characteristics performed, the results propose that nanosuspension of pinhão seed coats can be a potential ingredient for functional cereal bars due to high fiber content, proteins, and phenolic compounds. Practical applications Nanosuspension of pinhão seed coats masks the astringent flavor of the raw seed coat, while also able to present high fiber content and is very resistant as cereal bar due to nanocellulose. Cereal bars also present good acceptability index and high values of proteins, with presence of phenolics compounds extracted from the seed coat.
Palavras-Chave:  Barra de cereais; Cereal bar; Desfibrilação mecânica; Mechanical desfibrillation; Nanosuspensão; Nanosuspension.
Thesagro:  Alimento; Casca; Pinhão.
Thesaurus Nal:  Seed coat.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPF57284 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, R. de P.; LEONEL, D.; MELLO, F. M. de; NÚÑEZ, B. N. da C.; CUNHA, T. A. da; MENEZES, E. B.; AGUIAR-MENEZES, E. de L. Alta incidência de Coptotermes gestroi em centro de ensino superior e seu controle. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENTOMOLOGIA, 22., 2008, Uberlândia. Ciência, tecnologia e inovação: anais... Uberlândia: Sociedade Entomológica do Brasil, 2008. 1 p. 1 CD-ROM. ResumoID:1846-1. Parceria: UFRRJ; Prefeitura de Piraí.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia.
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2.Imagem marcado/desmarcadoGALZERANO, L.; ROSSIELO, R. O. P.; OLIVEIRA, A. P. P. de; PACIULLO, D. S. C.; MORENZ, M. J. F.; SILVA, R. de P. Mudanças em atributos estruturais de dósseis do Capim-titfton 85 na fase de estabelecimento, induzidas pela adubação nitrogenada. Boletim de Indústria Animal, Nova Odessa, v. 65, n. 4, p. 329-336, 2009.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 4
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite.
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3.Imagem marcado/desmarcadoSILVEIRA JR. J. A. da; LEONEL, D.; SILVA, R. de P.; NÚÑEZ, B. N. da C.; CUNHA, T. A. da; MENEZES, E. B.; AGUIAR-MENEZES, E. de L. Uso de barreira física e química como tratamento preventivo/curativo contra Coptotermes gestroi em edificação sobre baldrame. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENTOMOLOGIA, 22., 2008, Uberlândia. Ciência, tecnologia e inovação: anais... Uberlândia: Sociedade Entomológica do Brasil, 2008. 1 p. 1 CD-ROM. ResumoID:1856-1. Parceria: UFRRJ.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia.
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