Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroenergia. Para informações adicionais entre em contato com cnpae.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroenergia.
Data corrente:  15/03/2019
Data da última atualização:  18/11/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  FIORETE, J. A.; FREIRE, A. P.; RODRIGUES, D. de S.; MARTINS, M. A.; ANDREANI, L.; VALADARES, L. F.
Afiliação:  José Antonio Fiorote; Alair Pereira Freire; Dasciana de Sousa Rodrigues; Maria Alice Martins; LARISSA ANDREANI CARVALHO, CNPAE; LEONARDO FONSECA VALADARES, CNPAE.
Título:  Preparation of composites from natural rubber and oil palm empty fruit bunch cellulose: effect of cellulose morphology on properties.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  BioResources, v. 14, n. 2, 2019.
Páginas:  3168-3181
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Rubber tree and oil palmare industrial crops cultivated in the same climate and environment. These plants are used to prepare nanocomposites of natural rubber and cellulose from empty fruit bunches, an abundant residue in the palm oil industry. For this study, the cellulose particles were extracted from the bunches and subjected to enzymatic hydrolysis or microfibrillation to produce nanostructured particles. The nanoparticles were blended with natural rubber latex in an aqueous medium, and the mixture was dried. The properties of the nanocomposites were compared to those of pure natural rubber and unprocessed cellulose composites. The mechanical properties of the natural rubber can be modified by the cellulose content and morphology.As a consequence, it is possible to modulate the material properties by changing only the filler morphology. The use of microfibrillated cellulose hadstronger reinforcement effects. The thermal properties of natural rubber werenot affected by the addition of cellulose.
Palavras-Chave:  Cellulose fibres nanostructure; Composite mechanical properties; Natural rubber; Oil palm empty fruit bunches.
Thesaurus Nal:  Transmission electron microscopy.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroenergia (CNPAE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAE3452 - 1UPCAP - DD
Voltar






Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido      Imprime registros no formato resumido
Registros recuperados : 1
Primeira ... 1 ... Última
1.Imagem marcado/desmarcadoSOUZA. L. O.; LESSA, O. A.; DIAS, M. C.; TONOLI, G. H. D.; REZENDE, D. V. B.; MARTINS, M. A.; NEVES, I. C. O.; RESENDE, J. V.; CARVALHO, E. E. N.; VILAS BOAS, E. V. B.; OLIVEIRA, J. R.; FRANCO, M. Study of morphological properties and rheological parameters of cellulose nanofibrils of cocoa shell (Theobroma cacao L.). Carbohydrate Polymers, [S. l.], v. 207, 2019. 152-158
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.
Visualizar detalhes do registroAcesso restrito ao objeto digitalImprime registro no formato completo
Registros recuperados : 1
Primeira ... 1 ... Última
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional