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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  15/02/2019
Data da última atualização:  18/04/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  VASCONCELOS, A. A.; CUNHA, R. L.; CUNHA, E. F. M.; CAMPOS, W. E. O.; TAUBE, P. S.; DANTAS FILHO, H. A.
Afiliação:  Arthur Abinader Vasconcelos, UFOPA; ROBERTO LISBOA CUNHA, CPATU; ELISA FERREIRA MOURA CUNHA, CPATU; Willison Eduardo Oliveira Campos, UFPA; Paulo Sérgio Taube, UFOPA; Heronides Adonias Dantas Filho, UFPA.
Título:  Prediction of glucose, fructose and sucrose content in Cassava (Manihot esculenta Crantz) genotypes from Amazon using PLS models.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Brazilian Journal of Analytical Chemistry, v. 5, n. 19, p. 29-37, 2018.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The chemical characterization by classical methods requires a long time of analysis and the use of expensive and environmentally aggressive reagents. The use of the partial least squares (PLS) tool applied to FT-MIR data represents a reduction of these considered variables. The relative contributions of glucose, fructose, and sucrose obtained for the 26 cassava samples varied between 0.111-0.383 g/100g; 0.0317-0.256 g/100g and 0.286-0.775 g/100g, respectively. For five latent variables the mean of predicted glucose content in external samples was 0.220 g/100g and had the RMSEP value of 0.00590 g/100g; The best number of LVs for the prediction of the fructose content for new samples were five, where the mean of the predicted value was 0.0994 g/100g against the mean fructose reference value 0.0879 g/100g, with a 0.0115 g/100g RMSEP; The mean sucrose content in the external samples was 0.451 g/100g, compared with the reference value 0.515 g/100g, with a RMSEP 0.138 g/100g. The use of the PLS1 algorithm generated two good models with the second derivative in spectral data and one with the raw data in spectral data using four samples external to the prediction step.
Palavras-Chave:  Caracterização química.
Thesagro:  Frutose; Glicose; Mandioca; Sacarose.
Thesaurus Nal:  Cassava.
Categoria do assunto:  W Química e Física
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATU55675 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Soja.
Data corrente:  01/04/2022
Data da última atualização:  01/04/2022
Tipo da produção científica:  Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento
Autoria:  BALBINOT JUNIOR, A. A.; NEPOMUCENO, A. L.; HIRAKURI, M. H.; FRANCHINI, J. C.; DEBIASI, H.; COELHO, A. E.
Afiliação:  ALVADI ANTONIO BALBINOT JUNIOR, CNPSO; ALEXANDRE LIMA NEPOMUCENO, CNPSO; MARCELO HIROSHI HIRAKURI, CNPSO; JULIO CEZAR FRANCHINI DOS SANTOS, CNPSO; HENRIQUE DEBIASI, CNPSO; UESC.
Título:  Análise da produção, área cultivada, produtividade e estabilidade produtiva da soja nos estados brasileiros em 25 safras (1996/1997 a 2020/2021).
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Londrina: Embrapa Soja, 2022.
Páginas:  20 p.
Série:  (Embrapa Soja. Boletim de pesquisa e desenvolvimento, 27).
Idioma:  Português
Thesagro:  Produção; Safra; Soja.
Thesaurus NAL:  Seed productivity; Soybeans.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/233214/1/Boletim-27-final.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Soja (CNPSO)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPSO40412 - 1UMTFL - DD
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