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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  15/02/2019
Data da última atualização:  10/10/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  NOVAES, F. J. M.; SILVA, A. I. da; KULSING, C.; NOLVACHAI, Y.; BIZZO, H. R.; AQUINO NETO, F. R. de; RESENDE, C. M.; MARRIOT, P. J.
Afiliação:  Fábio Junior Moreira Novaes, UFRJ; Ademário Iris da Silva, IFRJ; Chadin Kulsing, Chulalongkorn University; Monash University; Yada Nolvachai, Monash University; HUMBERTO RIBEIRO BIZZO, CTAA; Francisco Radler de Aquino Neto, UFRJ; Claudia Moraes de Rezende, UFRJ; Philip John Marriott, Monash University.
Título:  New approaches to monitor semi-volatile organic compounds released during coffee roasting using flow-through/active sampling and comprehensive two-dimensional gas chromatography.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Food Research International, v. 119, p. 349-358, 2019.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.foodres.2019.02.009
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  A novel dynamic approach is described to profile volatile organic compound (VOC) and semi-VOC (SVOC) emission during coffee roasting aimed at analysing components present in the roasting plume, and to monitor their evolution during the process. Two sorbents ? coconut shell charcoal (CSC) and styrene-divinylbenzene resin (XAD-2) ? were evaluated while collecting substances in four sequential time intervals (0?3, 3?6, 6?9 and 9?12?min). Extracted VOCs (<200?Da) and SVOCs were analysed by gas chromatography (GC), and comprehensive two-dimensional gas chromatography (GC?×?GC) with flame ionisation (FID) and time-of-flight mass spectrometry (TOFMS) detection. Results showed CSC extraction presented poor recovery of VOCs and SVOCs released during roasting. However, XAD-2 was able to collect both groups, including SVOCs of >400?Da. GC?×?GC resolved many co-eluting compounds observed in 1D GC and allowed chemical group type cluster analysis, revealing that many non-polar VOCs are observed within the 0?3?min interval, and that the release of polar and higher molar mass SVOCs were mostly found within the 3?6?min interval. These group-type cluster analyses offer a broad spectrum chemical profile of the released substances. It may also reveal detailed insights into the roast process evolution over time.
Palavras-Chave:  Esteróis; GC x GC; Semi-volatile organic compound; Styrene-divinylbenzene resin; SVOC; XAD-2.
Thesagro:  Ácido Graxo; Café; Cafeína; Composto Orgânico; Cromatografia; Cromatografia Gasosa; Extração; Grão; Lipídio; Produto de Origem Vegetal; Torrefação.
Thesaurus Nal:  Caffeine; Coffee beans; Comprehensive two-dimensional gas chromatography; Cracking; Fatty acids; Lipids; Organic compounds; Solid phase extraction; Sterols; Styrene; Vegetable products.
Categoria do assunto:  W Química e Física
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA14438 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Soja.
Data corrente:  25/06/2018
Data da última atualização:  02/07/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  OLIVEIRA, M. A.; LORINI, I.; MANDARINO, J. M. G.; BENASSI, V. T.; FRANÇA-NETO, J. B.; HENNING, A. A.; KRZYZANOWSKI, F. C.; HENNING, F. A.; HIRAKURI, M. H.; LEITE, R. S.; OSTAPECHEN, C. F.; SANTOS, L. E. G.; SHIMABUKURO, S. K.; SOUZA, R. Y. Y.; LION, A. V. S.; AVANZI, B. B.
Afiliação:  MARCELO ALVARES DE OLIVEIRA, CNPSO; IRINEU LORINI, CNPSO; JOSE MARCOS GONTIJO MANDARINO, CNPSO; VERA DE TOLEDO BENASSI, CNPSO; JOSE DE BARROS FRANCA NETO, CNPSO; ADEMIR ASSIS HENNING, CNPSO; FRANCISCO CARLOS KRZYZANOWSKI, CNPSO; FERNANDO AUGUSTO HENNING, CNPSO; MARCELO HIROSHI HIRAKURI, CNPSO; RODRIGO SANTOS LEITE, CNPSO; Estagiário; Estagiário; Estagiário; Estagiário; Estagiário; Estagiário.
Título:  Indice de acidez titulável dos grãos de soja colhidos nas safras 2015/2016 e 2016/17 no Brasil.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO BRASILEIRO DE SOJA, 8., 2018, Goiânia. Inovação, tecnologias digitais e sustentabilidade da soja: anais. Brasília, DF: Embrapa, 2018.
Páginas:  p. 58-60.
Idioma:  Português
Thesagro:  Acidez; Grão; Óleo Vegetal; Safra; Soja.
Thesaurus NAL:  Acidity; Acids; Oilseeds; Soybean oil.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/178940/1/Indice-de-acidez-titulavel-p.58-60.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Soja (CNPSO)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPSO38796 - 1UMTAA - DD
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