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Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  10/03/2017
Data da última atualização:  20/05/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MELO JUNIOR, J. G. D.; FARIAS, F. S.; KATO, O. R.
Afiliação:  J. G. D. Melo Junior, UFPA; F. S. Farias, UFPA; OSVALDO RYOHEI KATO, CPATU.
Título:  Assessment of the sustainability of agroecosystems in the Amazon Region using neural artificial networks.
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  IEEE Latin America Transactions, v. 14, n. 8, p. 3804-3810, Aug. 2016.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The assessment of sustainability provides the actual situation of a site and provides information for decision making. In the Amazon, the assessment of the sustainability benefits of using adapted analytical models. However, this model is not always accurate. In this paper we propose a methodology that uses an artificial intelligence algorithm based on artificial neural networks (ANN), as a decision support tool, which aims to classify agroecosystems with agroforestry systems and without agroforestry systems. The sites are classified into two groups: Sustainable and Not Sustainable. For data collection we carried out technical visits to the rural community of Santa Luzia, in the municipality of Tomé-Açu, Pará Amazon. During the research data of 28 production units were collected. Finally, the data were submitted to the ANN and the results demonstrate the high potential of using computational intelligence algorithms for the purpose of monitoring the agro forestry systems in the Amazon region.
Palavras-Chave:  Agroecossistema; Redes neurais artificiais; Sistemas de agroflorestal; Sustentabilidade.
Thesaurus Nal:  Amazonia.
Categoria do assunto:  K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATU53502 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoALVARES, V. de S.; SALMAN, A. K. D.; FELISBERTO, F. A. V.; MADRUGA, A. L. S.; MACIEL, V. T.; SILVA, S. F. da. Influência da fervura nas características fisicoquímicas de resíduos da extração de semente de pupunha. In: SIMPÓSIO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 3.; CONGRESSO DO INSTITUTO NACIONAL DE FRUTAS TROPICAIS, 2.; SEMINÁRIO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS, 4., 2011, Recife. Estratégias para o desenvolvimento do Nordeste: anais. Recife: sbCTA, 2011. 3 p.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Acre.
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