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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Solos.
Data corrente:  28/01/2016
Data da última atualização:  09/11/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  INACIO, C. T.; CHALK, P. M.
Afiliação:  CAIO DE TEVES INACIO, CNPS; PHILLIP M. CHALK, UNIVERSITY OF MELBOURNE.
Título:  Principles and limitations of stable isotopes in differentiating organic and conventional foodstuffs: 2. Animal products.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  Critical Reviews in Food Science and Nutrition, v. 57, n. 1, p. 181-196, 2017.
DOI:  https://doi.org/10.1080/10408398.2014.887056
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  In this review, we examine the variation in stable isotope signatures of the lighter elements (2H, 13C, d15N, d18O, 34S) of tissues and excreta of domesticated animals, the factors affecting the isotopic composition of animal tissues and whether stable isotopes may be used to differentiate organic and conventional modes of animal husbandry. The main factors affecting the d13C signatures of livestock are the C3 / C4 composition of the diet, the relative digestibility of the diet components, metabolic turnover, tissue and compound specificity, growth rate and animal age. 15N signatures of sheep and cattle products have been related mainly to diet signatures, which are quite variable among farms and between years. Although few data exist, a minor influence in 15N signatures of animal products was attributed to N losses at the farm level, whereas stocking rate showed divergent findings. Correlations between mode of production and 2H and d18O have not been established, and only in one case of an animal product was d34S a satisfactory marker for mode of production. While many data exist on diet-tissue isotopic discrimination values among domesticated animals, there is a paucity of data which allow a direct and statistically-verifiable comparison of the differences in the isotopic signatures of organically- and conventionally-grown animal products. The few comparisons are confined to beef, milk and egg yolk, with no data for swine or lamb products. 13C appears to be the most promis... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Criação animal; Dieta animal; Isótopos estáveis.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Solos (CNPS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPS19171 - 1UPCAP - DD2016.00068
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Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente; Embrapa Semiárido.
Data corrente:  01/03/2023
Data da última atualização:  19/04/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  DUTRA, M. da C. P.; SILVA, A. B. M. da; FERREIRA, E. de S.; CARVALHO, A. J. de B. A.; LIMA, M. dos S.; BIASOTO, A. C. T.
Afiliação:  MARIA DA CONCEIÇÃO PRUDÊNCIO DUTRA, UFBA; ANA BEATRIZ MARTINS DA SILVA, IFSertão-PE; EDERLAN DE SOUZA FERREIRA, UFBA; ANA JULIA DE BRITO ARAUJO CARVALHO, IFSertão-PE; MARCOS DOS SANTOS LIMA, IFSertão-PE; ALINE TELLES BIASOTO MARQUES, CPATSA / CNPMA.
Título:  Bioaccessibility of phenolic compounds from Brazilian grape juices using a digestion model with intestinal barrier passage.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Food Bioscience, v. 52, 102501, 2023.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Grape juices are rich in bioactive compounds; however, for these compounds to exert their functionality, they must be bioaccessible. Thus, the present study evaluated a simulated digestion process on the main bioactive compounds of monovarietal grape juices of five Brazilian hybrid cultivars (V. vinifera x V. labrusca). Characterization of the chemical profiles in liquid chromatography (HPLC-DAD-RID), behaviour of phenolics in the stages of digestion and bioaccessibility through the INFOGEST protocol plus intestinal barrier passage were carried out. Of the 24 polyphenols identified in the grape juice samples, 11 were bioaccessible, with emphasis on the class of flavanols. Procyanidin B2 (101?426%), (+)-catechin (169?370%) and gallic acid (61?230%) stood out in all juices, showing that these compounds are key to the functionality of these drinks. Particularities were observed to differ between juices, demonstrating that factors such as the cultivar should be explored more extensively in studies on functional foods. The study also suggests that quality components such as sugars and organic acids influence the bioaccessibility of beverages.
Palavras-Chave:  Bebidas funcionais; Bioatividade; Cultivares de uva; Fitoquímicos; Simulação de digestão; Suco de uva.
Thesagro:  Composto Fenólico; Uva.
Thesaurus NAL:  Digestive juices; Grapes; Juices.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1152012/1/Bioaccessibility-of-phenolic-compounds-from-Brazilian-grape-juices-using-2023.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPMA17389 - 1UPCAP - DD
CPATSA60321 - 1UPCAP - DD
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