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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Ocidental. |
Data corrente: |
11/11/2014 |
Data da última atualização: |
11/11/2014 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
NUNES, R. H. da S.; SILVA, T. A. C.; BARBOSA, R.; PEREIRA, E. L. S.; MUNIZ, A. W. |
Afiliação: |
Ronielly Hádna da Silva Nunes, Bolsista; Telma Andréa Carvalho Silva; Rafaella Barbosa; Eric Leandro Silva Pereira; ALEKSANDER WESTPHAL MUNIZ, CPAA. |
Título: |
Carbono da biomassa microbiana em Terra Preta de Índio em Iranduba, Amazonas. |
Ano de publicação: |
2013 |
Fonte/Imprenta: |
In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA AMAZÔNIA OCIDENTAL, 10., 2013, Manaus. Anais... Brasília, DF: Embrapa, 2013. p. 261-268. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O objetivo do trabalho foi avaliar o carbono da biomassa microbiana em TPI no Município de Iranduba, AM. |
Thesagro: |
Floresta Secundaria; Mandioca; Microbiologia do Solo. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/111367/1/X-Jornada-IC-263-270.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Ocidental (CPAA) |
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Biblioteca |
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Volume |
Status |
URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroenergia. Para informações adicionais entre em contato com cnpae.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroenergia. |
Data corrente: |
09/12/2021 |
Data da última atualização: |
09/12/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
SILVA, C. de O. G.; CUNHA, R. B.; CONCEIÇÃO, A. A.; ALMEIDA, E. G.; ZIED, D. C.; VIEIRA JUNIOR, W. G. V.; DIAS, E. S.; ISIKHUEMHEN, O. S.; ABDELNUR, P. V.; SIQUEIRA, F. G. de. |
Afiliação: |
CAIO DE OLIVEIRA GORGULHO SILVA, Norwegian University of Life Sciences; JOICE RAISA BARBOSA CUNHA, Universidade Federal de Lavras; APARECIDO ALMEIDA CONCEIÇÃO, Universidade Federal do Mato Grosso; EUZICLEI GONZAGA ALMEIDA, Universidade Federal do Mato Grosso; DIEGO CUNHA ZIED, Universidade Estadual Paulista; WAGNER GONÇALVES VIEIRA JUNIOR, Universidade Estadual Paulista; EUSTÁQUIO SOUZA DIAS, Universidade Federal de Lavras; OMOANGHE S. ISIKHUEMHEN, North Carolina Agricultural and Technical State University; PATRICIA VERARDI ABDELNUR, CNPAE; FELIX GONCALVES DE SIQUEIRA, CNPAE. |
Título: |
Outdoor versus indoor cultivation: Effects on the metabolite profile of Agaricus subrufescens strains analyzed by untargeted metabolomics. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Food Chemistry, v. 374, 131740, April 2022. |
Páginas: |
10 p. |
Descrição Física: |
PDF: il. color. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2021.131740 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: Agaricus subrufescens has emerged as an important culinary-medicinal mushroom over the last decades. Efforts have been dedicated to upgrade the A. subrufescens productive process via strain selection and cultivation scaling-up. However, little is known on the influence of those variables on the metabolite profiles and nutraceutical properties of this mushroom. In this work, the effects of outdoor versus indoor cultivation on the metabolite profiles of five commercial strains of A. subrufescens were investigated by untargeted metabolomics. UHPLC-MS coupled to multivariate data analysis revealed that the concentration of several metabolites with reported health-related properties as well as related to taste and browning varied significantly between strains and were affected by the cultivation system in a strain-dependent manner. Data suggest that increasing the production scale by means of indoor cultivation may decrease the nutraceutical quality of some A. subrufescens strains while also affecting taste and browning susceptibility to different extents. |
Palavras-Chave: |
Cultivation method; Medicinal mushroom; Nutraceutical quality; Untargeted metabolomics. |
Thesagro: |
Cogumelo; Qualidade; Sistema de Cultivo. |
Thesaurus NAL: |
Agaricus subrufescens; Bioactive compounds; Mass spectrometry; Metabolites; Metabolomics; Mushrooms; Strains; Taste. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
LEADER 02381naa a2200433 a 4500 001 2137449 005 2021-12-09 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.foodchem.2021.131740$2DOI 100 1 $aSILVA, C. de O. G. 245 $aOutdoor versus indoor cultivation$bEffects on the metabolite profile of Agaricus subrufescens strains analyzed by untargeted metabolomics.$h[electronic resource] 260 $c2022 300 $a10 p.$cPDF: il. color. 520 $aAbstract: Agaricus subrufescens has emerged as an important culinary-medicinal mushroom over the last decades. Efforts have been dedicated to upgrade the A. subrufescens productive process via strain selection and cultivation scaling-up. However, little is known on the influence of those variables on the metabolite profiles and nutraceutical properties of this mushroom. In this work, the effects of outdoor versus indoor cultivation on the metabolite profiles of five commercial strains of A. subrufescens were investigated by untargeted metabolomics. UHPLC-MS coupled to multivariate data analysis revealed that the concentration of several metabolites with reported health-related properties as well as related to taste and browning varied significantly between strains and were affected by the cultivation system in a strain-dependent manner. Data suggest that increasing the production scale by means of indoor cultivation may decrease the nutraceutical quality of some A. subrufescens strains while also affecting taste and browning susceptibility to different extents. 650 $aAgaricus subrufescens 650 $aBioactive compounds 650 $aMass spectrometry 650 $aMetabolites 650 $aMetabolomics 650 $aMushrooms 650 $aStrains 650 $aTaste 650 $aCogumelo 650 $aQualidade 650 $aSistema de Cultivo 653 $aCultivation method 653 $aMedicinal mushroom 653 $aNutraceutical quality 653 $aUntargeted metabolomics 700 1 $aCUNHA, R. B. 700 1 $aCONCEIÇÃO, A. A. 700 1 $aALMEIDA, E. G. 700 1 $aZIED, D. C. 700 1 $aVIEIRA JUNIOR, W. G. V. 700 1 $aDIAS, E. S. 700 1 $aISIKHUEMHEN, O. S. 700 1 $aABDELNUR, P. V. 700 1 $aSIQUEIRA, F. G. de 773 $tFood Chemistry$gv. 374, 131740, April 2022.
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Registro original: |
Embrapa Agroenergia (CNPAE) |
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