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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Pantanal.
Data corrente:  21/07/2014
Data da última atualização:  24/07/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  FELIX, G. A.; PAZ, I. C. de L. A.; PIOVEZAN, U.; GARCIA, R. G.; PINHEIRO, M. S.; FERNANDES, A. R. M.; LIMA, K. A. O.; REZENDE, M. A.
Afiliação:  GISELE APARECIDA FELIX, Bolsista CPAP; IBIARA C. DE LIMA ALMEIDA PAZ, UFGD; UBIRATAN PIOVEZAN, CPAP; RODRIGO G. GARCIA, UFGD; MAX SILVA PINHEIRO, CPACT; ALEXANDRE R. MENDES FERNANDES, UFGD; KARLA A. OLIVEIRA LIMA, UFGD; MARCELO A. REZENDE, UFGD.
Título:  Meat and carcass characteristics of free-living capybaras (Hydrochoerus hydrochaeris).
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  Nacameh, v. 8, n. 1, p. 23-38, 2014.
ISSN:  2007-0373
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This study aimed to evaluate carcass and meat characteristics of free‐living capybaras (Hydrochoerus hydrochaeris) from agricultural areas of Grande Dourados, MS, Brazil. Carcass weight, yield and measures, as well as of commercial cuts weight of five animals (2 males and 3 females, body weight between 63.4‐100 kg) were determined. The following parameters: moisture, protein, fat, ash, Ca, P and Fe, water holding capacity, cooking losses, shear force and color Instrumental color in CIE‐Lab coordinates were determined to meat cuts (Loin, ribs, L. dorsi, chuck/brisket, ham and bottom sirloin). The dressing percentage average value was 62.47% of body weight and cold carcass yield was 57.89% of body weight, with no difference between sexes. The mean percentage of cold loss was 4.10%. Cuts yielding (ribs 24.98% and ham 27.29%) were not statistically different (P>0.05). There was no significantly (P> 0.05) difference between the moisture, protein and minerals content between the different cuts, but lipids content was significantly (P< 0.05) lower in loin. The results shown that free‐living capybara have characteristics appropriate for commercialization, thus it is possible to development projects for the sustainable management of rural populations. Ese estudio se realizó con finalidad de evaluar las características de la canal y carne de capibaras (Hydrochoerus hydrochaeris) en vida libre en los campos agrícolas de la región Grande Dourados, MS, Brasil. Cin... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Capibaras; Capybaras; Commercial meat cuts; Composición química; Cortes de carne comerciales; Rendimiento de canal; Sustainability; Sustentabilidad.
Thesaurus Nal:  carcass yield; chemical composition; color.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/105221/1/Nacameh-v8n1-023-Felix-etal-2014-Bira.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pantanal (CPAP)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAP59056 - 1UPCAP - PPSP1792117921
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Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 5
Biblioteca(s): Embrapa Pantanal.
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