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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Suínos e Aves. |
Data corrente: |
29/10/2013 |
Data da última atualização: |
22/12/2014 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
NICOLOSO, R. da S.; CORREA, J. C.; AITA, C.; GRAVE, R. A.; REBELLATTO, A.; MATTEI, R. M. |
Afiliação: |
RODRIGO DA SILVEIRA NICOLOSO, CNPSA; JULIANO CORULLI CORREA, CNPSA; CELSO AITA, UFSM; ROBERTO ANDRÉ GRAVE; AGOSTINHO REBELLATTO; ROSEMARI MARTINI, CNPSA. |
Título: |
Acúmulo de nitrogênio e produtividade do milho adubado com dejeto líquido de suínos aplicado em superfície ou injetado no solo com ou sem inibidor de nitrificação. |
Ano de publicação: |
2013 |
Fonte/Imprenta: |
In: SIMPÓSIO INTERNACIONAL SOBRE GERENCIAMENTO DE RESÍDUOS AGROPECUÁRIOS E AGROINDUSTRIAIS, 3., 2013, São Pedro, SP. Anais... São Pedro, SP: SBERA, 2013. |
Idioma: |
Português |
Palavras-Chave: |
Dejeto animal; Dicianodiamida; Swine waste. |
Thesagro: |
Nitrificação; Nitrogênio; Solo. |
Thesaurus Nal: |
Dicyandiamide; Nitrification; Nitrogen. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/91634/1/final6949.pdf
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Marc: |
LEADER 00940nam a2200265 a 4500 001 1969689 005 2014-12-22 008 2013 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aNICOLOSO, R. da S. 245 $aAcúmulo de nitrogênio e produtividade do milho adubado com dejeto líquido de suínos aplicado em superfície ou injetado no solo com ou sem inibidor de nitrificação.$h[electronic resource] 260 $aIn: SIMPÓSIO INTERNACIONAL SOBRE GERENCIAMENTO DE RESÍDUOS AGROPECUÁRIOS E AGROINDUSTRIAIS, 3., 2013, São Pedro, SP. Anais... São Pedro, SP: SBERA$c2013 650 $aDicyandiamide 650 $aNitrification 650 $aNitrogen 650 $aNitrificação 650 $aNitrogênio 650 $aSolo 653 $aDejeto animal 653 $aDicianodiamida 653 $aSwine waste 700 1 $aCORREA, J. C. 700 1 $aAITA, C. 700 1 $aGRAVE, R. A. 700 1 $aREBELLATTO, A. 700 1 $aMATTEI, R. M.
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Registro original: |
Embrapa Suínos e Aves (CNPSA) |
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Biblioteca |
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Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Milho e Sorgo. Para informações adicionais entre em contato com cnpms.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Milho e Sorgo. |
Data corrente: |
31/08/2021 |
Data da última atualização: |
31/08/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
D'ALMEIDA, C. T. DOS S.; MAMERI, H.; MENEZES, N. dos S.; CARVALHO, C. W. P. de; QUEIROZ, V. A. V.; CAMERON, L. C.; MOREL, M. H.; TAKEITI, C. Y.; FERREIRA, MA. S. L. |
Afiliação: |
CAROLINA THOMAZ DOS SANTOS D'ALMEIDA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ESTADO DO RIO DE JANEIRO - UNIRIO; HAMZA MAMERI, UNIVERSITÉ DE MONTPELLIER; NEURI DOS SANTOS MENEZES, CTAA; CARLOS WANDERLEI PILER DE CARVALHO, CTAA; VALERIA APARECIDA VIEIRA QUEIROZ, CNPMS; L.C. CAMERON, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ESTADO DO RIO DE JANEIRO - UNIRIO; MARIE-HÉLÈNE MOREL, UNIVERSITÉ DE MONTPELLIER; CRISTINA YOSHIE TAKEITI, CTAA; MARIANA SIMÕES LARRAZ FERREIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ESTADO DO RIO DE JANEIRO - UNIRIO. |
Título: |
Effect of extrusion and turmeric addition on phenolic compounds and kafirin properties in tannin and tannin-free sorghum. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Food Research International, v. 149, 110663, 2021. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.foodres.2021.110663 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Sorghum is a potential substitute for corn/wheat in cereal-based extruded products. Despite agronomic advantages and its rich diversity of phenolic compounds, sorghum kafirins group together and form complex with tannins, leading to a low digestibility. Phenolic content/profile by UPLC-ESI-QTOF-MSE and kafirins polymerization by SE-HPLC were evaluated in wholemeal sorghum extrudates; tannin-rich (#SC319) and tannin-free (#BRS330) genotypes with/without turmeric powder. Total phenolic, proantocyanidin and flavonoid contents were strongly correlated with antioxidant capacity (r>0.9, p < 0.05). Extrusion increased free (+60%) and decreased bound phenolics (-40%) in #SC319, but reduced both (-40%; -90%, respectively) in #BRS330, which presented lower abundance after extrusion. Turmeric addition did not significantly impact antioxidant activity, phenolic content and profile and kafirins profile. Tannins presence/absence impacted phenolic profiles and polymerization of kafirins which appears related to the thermoplastic process. The extrusion improved proteins solubility and can positively enhance their digestibility (phenolic compounds-proteins interactions), making more accessible to proteolysis in sorghum extrudates. |
Palavras-Chave: |
Kafirins polymerization; Phenolic profile; SE-HPLC; UPLC-MSE. |
Thesagro: |
Curcuma Longa; Extrusão; Tecnologia de Alimento. |
Thesaurus NAL: |
Extrusion; Food technology. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
Marc: |
LEADER 02268naa a2200337 a 4500 001 2133930 005 2021-08-31 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.foodres.2021.110663$2DOI 100 1 $aD'ALMEIDA, C. T. DOS S. 245 $aEffect of extrusion and turmeric addition on phenolic compounds and kafirin properties in tannin and tannin-free sorghum.$h[electronic resource] 260 $c2021 520 $aSorghum is a potential substitute for corn/wheat in cereal-based extruded products. Despite agronomic advantages and its rich diversity of phenolic compounds, sorghum kafirins group together and form complex with tannins, leading to a low digestibility. Phenolic content/profile by UPLC-ESI-QTOF-MSE and kafirins polymerization by SE-HPLC were evaluated in wholemeal sorghum extrudates; tannin-rich (#SC319) and tannin-free (#BRS330) genotypes with/without turmeric powder. Total phenolic, proantocyanidin and flavonoid contents were strongly correlated with antioxidant capacity (r>0.9, p < 0.05). Extrusion increased free (+60%) and decreased bound phenolics (-40%) in #SC319, but reduced both (-40%; -90%, respectively) in #BRS330, which presented lower abundance after extrusion. Turmeric addition did not significantly impact antioxidant activity, phenolic content and profile and kafirins profile. Tannins presence/absence impacted phenolic profiles and polymerization of kafirins which appears related to the thermoplastic process. The extrusion improved proteins solubility and can positively enhance their digestibility (phenolic compounds-proteins interactions), making more accessible to proteolysis in sorghum extrudates. 650 $aExtrusion 650 $aFood technology 650 $aCurcuma Longa 650 $aExtrusão 650 $aTecnologia de Alimento 653 $aKafirins polymerization 653 $aPhenolic profile 653 $aSE-HPLC 653 $aUPLC-MSE 700 1 $aMAMERI, H. 700 1 $aMENEZES, N. dos S. 700 1 $aCARVALHO, C. W. P. de 700 1 $aQUEIROZ, V. A. V. 700 1 $aCAMERON, L. C. 700 1 $aMOREL, M. H. 700 1 $aTAKEITI, C. Y. 700 1 $aFERREIRA, MA. S. L. 773 $tFood Research International$gv. 149, 110663, 2021.
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Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS) |
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