Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Amapá.
Data corrente:  18/01/2013
Data da última atualização:  05/10/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  TOLEDO, M. Z.; CASTRO, G. S. A.; CRUSCIOL, C. A. C.; SORATTO, R. P.; CAVARIANI, C.; ISHIZUKA, M. S; PICOLI, L. B.
Afiliação:  MARIANA ZAMPAR TOLEDO, Universidade Estadual de Maringá; GUSTAVO SPADOTTI AMARAL CASTRO, CPAF-AP; CARLOS ALEXANDRE COSTA CRUSCIOL, FCA/UNESP; ROGÉRIO PERES SORATTO, FCA/UNESP; CLÁUDIO CAVARIANI, FCA/UNESP; MARIANE SAYURI ISHIZUKA, FCA/UNESP; LAÍS BILIA PICOLI, FCA/UNESP.
Título:  Silicon leaf application and physiological quality of white oat and wheat seeds.
Ano de publicação:  2012
Fonte/Imprenta:  Semina. Ciências Agrárias, Londrina, v. 33, n. 5, p. 1693-1702, set./out. 2012.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Plant nutrition can positively influence quality of seeds by improving plant tolerance to adverse climate. In this context, silicon is currently considered a icronutrient and it is beneficial to plant growth, especially Poaceaes such as white oat and wheat, thereby improving physiological quality of seeds. This study had the objective of evaluating the effects of silicon leaf application on plant tillering, silicon levels and physiological quality of white oat and wheat seeds besides establishing correlations between them. Two experiments were carried out in winter with white oat and wheat. The experimental design was the completely randomized block with eight replications. Treatments consisted of foliar application of silicon (0.8% of soluble silicon, as stabilized orthosilicic acid) and a control (with no application). Silicon levels in leaves were determined at flowering whereas the number of plants and panicles/spikes per area was counted right before harvest. Seed quality was evaluated right after harvest through mass, germination and vigor tests. Data was submitted to variance analysis and means were compared by the Tukey test at a probability level of 5%. Person?s linear correlation test was performed among silicon level in plants, tillering and seed quality data. Silicon leaf application increases root and total length of white oat seedlings as an effect of higher Si level in leaves. Silicon leaf application increases mass of wheat seeds without affecting germination... Mostrar Tudo
Thesagro:  Aveia; Cereal; Germinação; Melhoramento; Silicio.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/74724/1/AP-2012-Silicon-leaf-application.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amapá (CPAF-AP)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAF-AP16043 - 1UPCAP - DD
Voltar






Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido      Imprime registros no formato resumido
Registros recuperados : 1
Primeira ... 1 ... Última
1.Imagem marcado/desmarcadoTOLEDO, M. Z.; CASTRO, G. S. A.; CRUSCIOL, C. A. C.; SORATTO, R. P.; CAVARIANI, C.; ISHIZUKA, M. S; PICOLI, L. B. Silicon leaf application and physiological quality of white oat and wheat seeds. Semina. Ciências Agrárias, Londrina, v. 33, n. 5, p. 1693-1702, set./out. 2012.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Amapá.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
Registros recuperados : 1
Primeira ... 1 ... Última
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional