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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Roraima. |
Data corrente: |
08/02/2011 |
Data da última atualização: |
08/02/2011 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
SILVA, F. V. C.; CASTRO, A. M.; CHAGAS, E. A.; PESSONI, L. A. |
Afiliação: |
UFRR; UFRR; EDVAN ALVES CHAGAS, CPAF-RR; UFRR. |
Título: |
Propagação vegetativa de camu-camu por estaquia: efeito de fitorreguladores e substratos. |
Ano de publicação: |
2009 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Agro@mbiente On-line, v. 3, n. 2, p. 92-98, jul-dez, 2009. |
Idioma: |
Português |
Palavras-Chave: |
Reguladores vegetais. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/26627/1/Enraiz-Camu-Camu-Fitor-e-Substr-Agroambiente-v3-n2-p92-98-2010.pdf
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Marc: |
LEADER 00494naa a2200157 a 4500 001 1876319 005 2011-02-08 008 2009 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aSILVA, F. V. C. 245 $aPropagação vegetativa de camu-camu por estaquia$befeito de fitorreguladores e substratos. 260 $c2009 653 $aReguladores vegetais 700 1 $aCASTRO, A. M. 700 1 $aCHAGAS, E. A. 700 1 $aPESSONI, L. A. 773 $tRevista Agro@mbiente On-line$gv. 3, n. 2, p. 92-98, jul-dez, 2009.
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Registro original: |
Embrapa Roraima (CPAF-RR) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
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Volume |
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URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Arroz e Feijão. Para informações adicionais entre em contato com cnpaf.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Alimentos e Territórios; Embrapa Arroz e Feijão. |
Data corrente: |
13/11/2023 |
Data da última atualização: |
13/11/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
OLIVEIRA, M. E. A. S.; LIMA, L. R. da S.; SANTOS, M. C. B.; SALES, N. F. F. de; FERREIRA, R. M.; CAMERON, L. C.; COLOMBARI FILHO, J. M.; BASSINELLO, P. Z.; CARVALHO, C. W. P. de; FERREIRA, M. S. L.; TAKEITI, C. Y. |
Afiliação: |
MARIA EUGENIA ARAUJO SILVA OLIVEIRA, UNIRIO; LUCIANA RIBEIRO DA SILVA LIMA, UNIRIO; MILENA CRISTINA BARROS SANTOS, UNIRIO; NATHALIA FERRARI FONSECA DE SALES, UNIRIO; RENATA MARENDA FERREIRA, UNIRIO; LUIZ CLAUDIO CAMERON, UNIRIO; JOSE MANOEL COLOMBARI FILHO, CNPAF; PRISCILA ZACZUK BASSINELLO, CNAT; CARLOS WANDERLEI PILER DE CARVALHO, CTAA; MARIANA SIMÕES LARRAZ FERREIRA, UNIRIO; CRISTINA YOSHIE TAKEITI, CTAA. |
Título: |
Role of short germination and milling on physical properties, amino acid and metabolomic profiles of high amylose rice fractions. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Food Research International, v. 174, 113556, 2023. |
ISSN: |
0963-9969 |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.foodres.2023.113556 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Short germination is a process that can improve bioactive compounds in rice. This work aimed investigate the physical properties, phenolic compounds (PC), antioxidant activity and amino acids composition of husk + bran, brown and milled rice with high amylose content after short germination (16 h). α-amylase activity (Falling Number, FN) and enthalpy (AH) were unchanged (p < 0.05). RVA curve profiles were similar, even though after short germination and milling. Globally, metabolomics analysis identified 117 PC, in which 111 (bound), 104 (free) and 21 revealed in both extracts. p-Coumaric, trans-ferulic and ferulic acids were the most abundant PC revealed in all fractions. The portion husk + bran showed the highest level of total antioxidant activity (709.90 umol TE) in both free and bound fractions. In terms of total amino acids, there was no statistical difference (p <0.05) among non-germinated and germinated samples, contrary to free amino acids content. Glutamic acid (Glu) presented the highest values combining short germination and milling (1725?1900 mg/100 g) consequently, leads to higher value of GABA (12.21 mg/100 g). The combination of short germination and milling demonstrated a good strategy to improve the nutritional quality of rice, unless the thermal and pasting properties have been altered, contribute to potential health benefits on human nutrition. |
Palavras-Chave: |
HPLC; LC-MS-MS; Short germination. |
Thesagro: |
Amilose; Aminoácido; Arroz; Composto Fenólico; Germinação; Oryza Sativa; Propriedade Físico-Química. |
Thesaurus NAL: |
Germination; Milling; Phenolic compounds; Rice. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal Q Alimentos e Nutrição Humana |
Marc: |
LEADER 02660naa a2200433 a 4500 001 2158273 005 2023-11-13 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a0963-9969 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.foodres.2023.113556$2DOI 100 1 $aOLIVEIRA, M. E. A. S. 245 $aRole of short germination and milling on physical properties, amino acid and metabolomic profiles of high amylose rice fractions.$h[electronic resource] 260 $c2023 520 $aShort germination is a process that can improve bioactive compounds in rice. This work aimed investigate the physical properties, phenolic compounds (PC), antioxidant activity and amino acids composition of husk + bran, brown and milled rice with high amylose content after short germination (16 h). α-amylase activity (Falling Number, FN) and enthalpy (AH) were unchanged (p < 0.05). RVA curve profiles were similar, even though after short germination and milling. Globally, metabolomics analysis identified 117 PC, in which 111 (bound), 104 (free) and 21 revealed in both extracts. p-Coumaric, trans-ferulic and ferulic acids were the most abundant PC revealed in all fractions. The portion husk + bran showed the highest level of total antioxidant activity (709.90 umol TE) in both free and bound fractions. In terms of total amino acids, there was no statistical difference (p <0.05) among non-germinated and germinated samples, contrary to free amino acids content. Glutamic acid (Glu) presented the highest values combining short germination and milling (1725?1900 mg/100 g) consequently, leads to higher value of GABA (12.21 mg/100 g). The combination of short germination and milling demonstrated a good strategy to improve the nutritional quality of rice, unless the thermal and pasting properties have been altered, contribute to potential health benefits on human nutrition. 650 $aGermination 650 $aMilling 650 $aPhenolic compounds 650 $aRice 650 $aAmilose 650 $aAminoácido 650 $aArroz 650 $aComposto Fenólico 650 $aGerminação 650 $aOryza Sativa 650 $aPropriedade Físico-Química 653 $aHPLC 653 $aLC-MS-MS 653 $aShort germination 700 1 $aLIMA, L. R. da S. 700 1 $aSANTOS, M. C. B. 700 1 $aSALES, N. F. F. de 700 1 $aFERREIRA, R. M. 700 1 $aCAMERON, L. C. 700 1 $aCOLOMBARI FILHO, J. M. 700 1 $aBASSINELLO, P. Z. 700 1 $aCARVALHO, C. W. P. de 700 1 $aFERREIRA, M. S. L. 700 1 $aTAKEITI, C. Y. 773 $tFood Research International$gv. 174, 113556, 2023.
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Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF) |
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