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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Caprinos e Ovinos. |
Data corrente: |
22/06/2010 |
Data da última atualização: |
17/05/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
BOMFIM, M. A. D.; LANNA, D. P. D.; FACO, O.; RODRIGUES, M. T.; GOMES, G. M. F.; SILVA, L. P. da. |
Afiliação: |
MARCO AURELIO DELMONDES BOMFIM, CNPC; Dante P. D. Lanna, US, ESALQ; OLIVARDO FACO, CNPC; Marcelo T. Rodrigues, UFV; Gil Mário F. Gomes, Graduando Universidade Estadual Vale do Acaraú (UVA), Sobral, CE; Lisa P. da Silva, Graduando UVA. |
Título: |
Ácidos graxos trans octadecenóicos no leite de cabras suplementadas com diferentes fontes de óleo. |
Ano de publicação: |
2006 |
Fonte/Imprenta: |
In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 43., 2006, João Pessoa. Anais... João Pessoa: SBZ; UFPB, 2006. 4 f. 1 CD-ROM. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Este experimento foi conduzido no setor de caprinocultura leiteira da Embrapa Caprinos. Foram utilizadas oito cabras lactantes em um delineamento experimental de duplo quadrado latino (4x4). Os tratamentos consistiram da adição de duas fontes de óleo: soja (OS) ou de palmiste (PA) e uma dieta controle (sem adição de óleo), em dietas com baixa concentração de fibra, para maximizar a produção de intermediários da biohidrogenação. A suplementação com óleo aumentou a participação dos ácidos graxos ?trans? octadecenóicos na gordura do leite (P<0,01) em relação à dieta controle, não havendo diferença entre as fontes de óleo avaliadas. Os isômeros ?trans? 10 e 11, corresponderam, na média, a aproximadamente 74% do todos os isômeros C18:1 ?trans?. Não houve efeito do óleo sobre o teor de gordura do leite quanto comparado ao controle (P>0,05). A associação de fontes de óleo de diferentes perfis e baixo nível de fibra na dieta aumenta significativamente a concentração de ácidos ?trans? octadecenóicos na gordura do leite de cabra, mas estes isômeros não resultaram em depressão da gordura do leite em cabras leiteiras e parecem não representar, em função do perfil e do nível no leite, fator de risco para a colesterolemia. |
Palavras-Chave: |
Óleo de palmiste; Óleo de soja. |
Thesagro: |
Ácido graxo; Leite de cabra; Lipídio; Nutrição animal. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/42267/1/AAC-Acidos-graxos.pdf
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Marc: |
LEADER 02064nam a2200241 a 4500 001 1855934 005 2022-05-17 008 2006 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aBOMFIM, M. A. D. 245 $aÁcidos graxos trans octadecenóicos no leite de cabras suplementadas com diferentes fontes de óleo. 260 $aIn: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 43., 2006, João Pessoa. Anais... João Pessoa: SBZ; UFPB, 2006. 4 f. 1 CD-ROM.$c2006 520 $aEste experimento foi conduzido no setor de caprinocultura leiteira da Embrapa Caprinos. Foram utilizadas oito cabras lactantes em um delineamento experimental de duplo quadrado latino (4x4). Os tratamentos consistiram da adição de duas fontes de óleo: soja (OS) ou de palmiste (PA) e uma dieta controle (sem adição de óleo), em dietas com baixa concentração de fibra, para maximizar a produção de intermediários da biohidrogenação. A suplementação com óleo aumentou a participação dos ácidos graxos ?trans? octadecenóicos na gordura do leite (P<0,01) em relação à dieta controle, não havendo diferença entre as fontes de óleo avaliadas. Os isômeros ?trans? 10 e 11, corresponderam, na média, a aproximadamente 74% do todos os isômeros C18:1 ?trans?. Não houve efeito do óleo sobre o teor de gordura do leite quanto comparado ao controle (P>0,05). A associação de fontes de óleo de diferentes perfis e baixo nível de fibra na dieta aumenta significativamente a concentração de ácidos ?trans? octadecenóicos na gordura do leite de cabra, mas estes isômeros não resultaram em depressão da gordura do leite em cabras leiteiras e parecem não representar, em função do perfil e do nível no leite, fator de risco para a colesterolemia. 650 $aÁcido graxo 650 $aLeite de cabra 650 $aLipídio 650 $aNutrição animal 653 $aÓleo de palmiste 653 $aÓleo de soja 700 1 $aLANNA, D. P. D. 700 1 $aFACO, O. 700 1 $aRODRIGUES, M. T. 700 1 $aGOMES, G. M. F. 700 1 $aSILVA, L. P. da
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Registro original: |
Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
21/03/2017 |
Data da última atualização: |
22/04/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
SILVA, G. T. M. de A.; RIBEIRO, R. M. P.; BARROS JÚNIOR, A. P.; SILVEIRA, L. M. da; RIBEIRO JUNIOR, P. M.; ALBUQUERQUE, N. R. C. de. |
Afiliação: |
GERFFESON THIAGO MOTA DE ALMEIDA SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO CEARÁ; RAYANNE MARIA PAULA RIBEIRO, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DO SEMI-ÁRIDO; AURÉLIO PAES BARROS JÚNIOR, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DO SEMI-ÁRIDO; LINDOMAR MARIA DA SILVEIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DO SEMI-ÁRIDO; PEDRO MARTINS RIBEIRO JUNIOR, CPATSA; NEILZA REIS CASTRO DE ALBUQUERQUE, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DE PERNAMBUCO. |
Título: |
Characterization of cucurbit production systems and disease prevalence in municipalities in Pernambuco. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Caatinga, v. 29, n. 3, p. 774- 779, jul./ set. 2016. |
DOI: |
10.1590/1983-21252016v29n330rc |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Cucurbits have great economic, nutritional and social importance in the Brazilian semiarid region. In this region, many factors can result in reduced productivity of these crops, especially fungal and viral diseases. Therefore, knowledge of cucurbits is crucial for proper disease management. The objective of this work was to identify the major diseases of cucurbits grown in some municipalities in the Hinterland of the state of Pernambuco. Thus, plant samples were collected with symptoms in crops in the municipalities of Salgueiro, Serra Talhada, Floresta, Petrolândia, Ibimirim, Custódia and Inajá. A questionnaire was also applied to gather information about the production profile of producers. Seven fungal pathogens infecting cucurbits were identified: Pseudoperonospora cubensis, Colletotrichum sp., Podosphaera xanthii, Rhizoctonia solani, Didymella bryoniae, Fusarium sp. e Alternaria sp., and three viruses as well: Papaya ringspot virus - watermelon strain (PRSV-W), Watermelon mosaic virus (WMV), Zucchini yellow mosaic virus (ZYMV). It was found that in small crops, there is limited search for technical information om cropping, and these crops originate mostly from native seeds, in contrast to medium and large producers, who use improved cultivars. The melon and watermelon crops are the most commercially exploited, while pumpkins are used in subsistence agriculture. As for plant health problems, most respondents reported knowing the main diseases that occur in crops and perform disease control based on personal experience and / or through the help of the technical assistance provided by agricultural stores. In a few cases, in large farms, there was an agronomist to assist in this type of control. MenosCucurbits have great economic, nutritional and social importance in the Brazilian semiarid region. In this region, many factors can result in reduced productivity of these crops, especially fungal and viral diseases. Therefore, knowledge of cucurbits is crucial for proper disease management. The objective of this work was to identify the major diseases of cucurbits grown in some municipalities in the Hinterland of the state of Pernambuco. Thus, plant samples were collected with symptoms in crops in the municipalities of Salgueiro, Serra Talhada, Floresta, Petrolândia, Ibimirim, Custódia and Inajá. A questionnaire was also applied to gather information about the production profile of producers. Seven fungal pathogens infecting cucurbits were identified: Pseudoperonospora cubensis, Colletotrichum sp., Podosphaera xanthii, Rhizoctonia solani, Didymella bryoniae, Fusarium sp. e Alternaria sp., and three viruses as well: Papaya ringspot virus - watermelon strain (PRSV-W), Watermelon mosaic virus (WMV), Zucchini yellow mosaic virus (ZYMV). It was found that in small crops, there is limited search for technical information om cropping, and these crops originate mostly from native seeds, in contrast to medium and large producers, who use improved cultivars. The melon and watermelon crops are the most commercially exploited, while pumpkins are used in subsistence agriculture. As for plant health problems, most respondents reported knowing the main diseases that occur in crops and per... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Cucurbitácea; Levantamento fitopatológico. |
Thesagro: |
Doença; Fungo. |
Thesaurus NAL: |
Citrullus; Cucumis; Cucurbita; Fungi; Plant pathology; Viruses. |
Categoria do assunto: |
H Saúde e Patologia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/157922/1/Pedro-1-2016.pdf
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Marc: |
LEADER 02660naa a2200313 a 4500 001 2067409 005 2024-04-22 008 2016 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1590/1983-21252016v29n330rc$2DOI 100 1 $aSILVA, G. T. M. de A. 245 $aCharacterization of cucurbit production systems and disease prevalence in municipalities in Pernambuco.$h[electronic resource] 260 $c2016 520 $aCucurbits have great economic, nutritional and social importance in the Brazilian semiarid region. In this region, many factors can result in reduced productivity of these crops, especially fungal and viral diseases. Therefore, knowledge of cucurbits is crucial for proper disease management. The objective of this work was to identify the major diseases of cucurbits grown in some municipalities in the Hinterland of the state of Pernambuco. Thus, plant samples were collected with symptoms in crops in the municipalities of Salgueiro, Serra Talhada, Floresta, Petrolândia, Ibimirim, Custódia and Inajá. A questionnaire was also applied to gather information about the production profile of producers. Seven fungal pathogens infecting cucurbits were identified: Pseudoperonospora cubensis, Colletotrichum sp., Podosphaera xanthii, Rhizoctonia solani, Didymella bryoniae, Fusarium sp. e Alternaria sp., and three viruses as well: Papaya ringspot virus - watermelon strain (PRSV-W), Watermelon mosaic virus (WMV), Zucchini yellow mosaic virus (ZYMV). It was found that in small crops, there is limited search for technical information om cropping, and these crops originate mostly from native seeds, in contrast to medium and large producers, who use improved cultivars. The melon and watermelon crops are the most commercially exploited, while pumpkins are used in subsistence agriculture. As for plant health problems, most respondents reported knowing the main diseases that occur in crops and perform disease control based on personal experience and / or through the help of the technical assistance provided by agricultural stores. In a few cases, in large farms, there was an agronomist to assist in this type of control. 650 $aCitrullus 650 $aCucumis 650 $aCucurbita 650 $aFungi 650 $aPlant pathology 650 $aViruses 650 $aDoença 650 $aFungo 653 $aCucurbitácea 653 $aLevantamento fitopatológico 700 1 $aRIBEIRO, R. M. P. 700 1 $aBARROS JÚNIOR, A. P. 700 1 $aSILVEIRA, L. M. da 700 1 $aRIBEIRO JUNIOR, P. M. 700 1 $aALBUQUERQUE, N. R. C. de 773 $tRevista Caatinga$gv. 29, n. 3, p. 774- 779, jul./ set. 2016.
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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