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Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  14/03/2017
Data da última atualização:  20/05/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  CARVALHO, A. V.; SILVEIRA, T. F. F. da; MATTIETTO, R. de A.; OLIVEIRA, M. do S. P. de; GODOY, H. T.
Afiliação:  ANA VANIA CARVALHO, CPATU; Tayse Ferreira Ferreira da Silveira, UNICAMP; RAFAELLA DE ANDRADE MATTIETTO, CPATU; MARIA DO SOCORRO P DE OLIVEIRA, CPATU; Helena Teixeira Godoy, UNICAMP.
Título:  Chemical composition and antioxidant capacity of açaí (Euterpe oleracea) genotypes and commercial pulps.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  Journal of the Science of Food and Agriculture, v. 97, n. 5, p. 1467-1474, Mar. 2017.
DOI:  10.1002/jsfa.7886
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Açaí has been reported to contain many bioactive compounds, including phenolic compounds such as anthocyanins. This study aimed to determine the chemical composition and antioxidant potential of pulps of three different açaí genotypes from the Active Germplasm Bank of Embrapa Eastern Amazon and three commercial açaí pulps from Belém, state of Pará, Brazil. RESULTS: Anthocyanin 3-rutinoside was the major anthocyanin present in freeze-dried açaí pulp samples. The commercial sample C showed the greatest amounts of cyanidin 3-glucoside and cyanidin 3-rutinoside (18 942 and 34 397 µg 1 respectively). The content of phenolic compounds varied significantly among the commercial and genotype samples, and vanillic acid was found in the highest concentration in the samples studied. All açaí samples showed high DPPH, ORAC and TEAC values, confirming the exceptionally high radical-scavenging capacity of açaí pulp previously reported by other researchers. CONCLUSION: The commercial samples showed higher antioxidant capacity and higher levels of anthocyanins and non-anthocyanic compounds than those of the genotype samples. Among the genotypes studied, L4P16 stood out for its higher contents of fibre and bioactive compounds and higher antioxidant capacity, indicating that this genotype has great potential for use in plant breeding programs that should be further explored.
Palavras-Chave:  Antocianinas; Atividade antioxidante; Compostos bioativos; Compostos fenólicos.
Thesagro:  Açaí.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATU53522 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, F. C. da; NARCISO, M. G.; BERTANHA, C.; SCUDELER, A.; ADACHI, D. T.; MARABESI, M. J.; MARTINS, L. E. G.; BRANDI JÚNIOR, V. Banco de dados de experimentos para fins de simulação em desenvolvimento de culturas agrícolas. In: WORKSHOP INTERNACIONAL MODELAGEM DE PROCESSOS PARA SIMULAÇÃO DE CRESCIMENTO DE CULTURAS, 2000, Campinas. Anais... Campinas: Embrapa Informática Agropecuária, 2000. p. 1-30.
Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital.
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2.Imagem marcado/desmarcadoANDREOTE, F. D.; TEIXEIRA, M. A.; DIAS, A. C. F.; VIEIRA, R. F. Análise da diversidade de proteobacterias e actinobacterias em solos cultivados com morango sob diferentes práticas de manejo. In: REUNIÃO BRASILEIRA DE FERTILIDADE DO SOLO E NUTRIÇÃO DE PLANTAS, 28.; REUNIÃO BRASILEIRA SOBRE MICORRIZAS, 12.; SIMPÓSIO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA DO SOLO, 10.; REUNIÃO BRASILEIRA DE BIOLOGIA DO SOLO, 7., 2008, Londrina. FertBio 2008: desafios para o uso do solo com eficiência e qualidade ambiental: anais. Londrina: Embrapa Soja: SBCS: IAPAR, UEL, 2008. 4p. CD-ROM.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.
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3.Imagem marcado/desmarcadoCARDOSO, C. E. L.; SOUZA, J. da S. Aspectos agro-econômicos da cultura da mandioca: potencialidades e limitações. Cruz das Almas: Embrapa Mandioca e Fruticultura, 1999. 27p. (Embrapa Mandioca e Fruticultura. Documentos, 86). Memória.
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura.
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4.Imagem marcado/desmarcadoPAIVA, J. R. de; BARROS, L. de M. Clones de cajueiro: obtençao, caracteristicas e perspectivas Fortaleza: Embrapa Agroindustria Tropical, 2004. (Embrapa Agroindustria Tropical; Documentos, 82)
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical.
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5.Imagem marcado/desmarcadoCARVALHO, A. V.; SILVEIRA, T. F. F. da; MATTIETTO, R. de A.; OLIVEIRA, M. do S. P. de; GODOY, H. T. Chemical composition and antioxidant capacity of açaí (Euterpe oleracea) genotypes and commercial pulps. Journal of the Science of Food and Agriculture, v. 97, n. 5, p. 1467-1474, Mar. 2017.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.
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6.Imagem marcado/desmarcadoFREIRE, E. C.; MORELLO, C. de L.; MATOS, J. P.; SENHORELO, W. L. P. Desempenho comercial das cultivares BRS Aroeira e BRS Ipê no Estado de Goiás-safra 2001/2002. Campina Grande: Embrapa Algodão, 2002. 4p. (Embrapa Algodão. Comunicado Técnico, 149)
Biblioteca(s): Embrapa Algodão.
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7.Imagem marcado/desmarcadoRAMALHO, F. de S.; MACHADO, R. C. R.; ALBUQUERQUE, M. M. Estudo da relação entre dureza da vagem e resistência a Etiella zinckenella Treitschke, 1832 em feijão (Phaseolus vulgaris L.) Anais da Sociedade Entomologica do Brasil, Itabuna, v. 6, n. 2, p. 238-242, 1977.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: Nacional - B
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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8.Imagem marcado/desmarcadoFRANCA, F. H.; CASTELO BRANCO, M. Ocorrencia da traca do tomateiro (Scrobipalpuloides absolura) em solanaceas silvestres no Brasil central. Horticultura Brasileira, Brasilia v.10, n.1, p.6-10, maio 1992.
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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9.Imagem marcado/desmarcadoFAGERIA, N. K.; MELO, L. C.; OLIVEIRA, J. de. Nitrogen use efficiency in dry bean genotypes. Journal of Plant Nutrition, New York, v. 36, n. 14, p. 2179-2190, 2013.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão.
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10.Imagem marcado/desmarcadoSEIXAS, J.; MARCHETTI, D. Producao e consumo de energia na agricultura. Brasilia: EMBRAPA-DID, 1982. 15p. (EMBRAPA-CPAC. Documentos, 3).
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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1.Imagem marcado/desmarcado0901469, INDUSTRIA BRASILEIRA, Confederacao Nacionalda Industria, Brasilia - DF
Biblioteca(s): Catálogo Coletivo de Periódicos Embrapa; Embrapa Semiárido.
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2.Imagem marcado/desmarcado4150017, MEMORIAS DA SOCIEDADE BROTERIANA, Instituto Botanico. Universidade de Coimbra, Coimbra-Portugal
Biblioteca(s): Catálogo Coletivo de Periódicos Embrapa; Embrapa Amazônia Oriental.
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