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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio-Norte. |
Data corrente: |
11/07/2007 |
Data da última atualização: |
30/06/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica |
Autoria: |
ROCHA, M. de M.; ANDRADE, F. N.; GOMES, R. L. F.; FREIRE FILHO, F. R.; RIBEIRO, V. Q.; RAMOS, S. R. R. |
Título: |
Estabilidade fenotípica da produção de feijão-verde de genótipos de feijão-caupi. |
Ano de publicação: |
2006 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO NACIONAL DE FEIJÃO-CAUPI, 1.; REUNIÃO NACIONAL DE FEIJÃO-CAUPI, 6., 2006, Teresina. Tecnologias para o agronegócio: anais. Teresina: Embrapa Meio-Norte, 2006. |
Descrição Física: |
1 CD-ROM. |
Série: |
(Embrapa Meio-Norte. Documentos, 121). |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O objetivo deste trabalho foi avaliar a estabilidade fenotípica de 14 genótipos de feijão-caupi para os caracteres produtividade de vagens verdes (PVV), produtividade de grãos verdes (PGV) e índice de grãos verdes (IGV). Foram conduzidos três experimentos, dois sob irrigação (2004 e 2005) e um em condições de sequeiro (2005), no campo experimental da Embrapa Meio-Norte, em Teresina-PI, totalizando três ambientes. Todos os experimentos foram conduzidos em delineamento de blocos completos casualizados com quatro repetições. Para avaliar a estabilidade produtiva dos genótipos, utilizou-se o método da ecovalência, baseada na decomposição da soma de quadrados da interação genótipos x ambientes (IGE). Os genótipos que menos contribuíram para a IGE, ou seja, os mais estáveis para a PVV foram MNC99-542F-5 (2,46% da IGE), Vagem Roxa/JF (2,74% da IGE) e TE96-290-12G (3,10% da IGE). Para o caráter PGV, os genótipos mais estáveis foram BRS Guariba (0,55% da IGE), MNC99-541F-21 (1,74% da IGE) e TE96-290-12G (2,20% da IGE). Para o IGV, os genótipos mais estáveis foram MNC99-541F-18 e Olho de Pomba (0,41% da IGE). A cultivar Guariba reuniu boa adaptabilidade com alta estabilidade da produtividade de grãos verdes. |
Palavras-Chave: |
Grão verde; Interação genótipo x ambiente. |
Thesagro: |
Vigna Unguiculata. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/61831/1/GM36Rocha2.pdf
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Marc: |
LEADER 02069nam a2200229 a 4500 001 1068795 005 2023-06-30 008 2006 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aROCHA, M. de M. 245 $aEstabilidade fenotípica da produção de feijão-verde de genótipos de feijão-caupi. 260 $aIn: CONGRESSO NACIONAL DE FEIJÃO-CAUPI, 1.; REUNIÃO NACIONAL DE FEIJÃO-CAUPI, 6., 2006, Teresina. Tecnologias para o agronegócio: anais. Teresina: Embrapa Meio-Norte$c2006 300 $c1 CD-ROM. 490 $a(Embrapa Meio-Norte. Documentos, 121). 520 $aO objetivo deste trabalho foi avaliar a estabilidade fenotípica de 14 genótipos de feijão-caupi para os caracteres produtividade de vagens verdes (PVV), produtividade de grãos verdes (PGV) e índice de grãos verdes (IGV). Foram conduzidos três experimentos, dois sob irrigação (2004 e 2005) e um em condições de sequeiro (2005), no campo experimental da Embrapa Meio-Norte, em Teresina-PI, totalizando três ambientes. Todos os experimentos foram conduzidos em delineamento de blocos completos casualizados com quatro repetições. Para avaliar a estabilidade produtiva dos genótipos, utilizou-se o método da ecovalência, baseada na decomposição da soma de quadrados da interação genótipos x ambientes (IGE). Os genótipos que menos contribuíram para a IGE, ou seja, os mais estáveis para a PVV foram MNC99-542F-5 (2,46% da IGE), Vagem Roxa/JF (2,74% da IGE) e TE96-290-12G (3,10% da IGE). Para o caráter PGV, os genótipos mais estáveis foram BRS Guariba (0,55% da IGE), MNC99-541F-21 (1,74% da IGE) e TE96-290-12G (2,20% da IGE). Para o IGV, os genótipos mais estáveis foram MNC99-541F-18 e Olho de Pomba (0,41% da IGE). A cultivar Guariba reuniu boa adaptabilidade com alta estabilidade da produtividade de grãos verdes. 650 $aVigna Unguiculata 653 $aGrão verde 653 $aInteração genótipo x ambiente 700 1 $aANDRADE, F. N. 700 1 $aGOMES, R. L. F. 700 1 $aFREIRE FILHO, F. R. 700 1 $aRIBEIRO, V. Q. 700 1 $aRAMOS, S. R. R.
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Registro original: |
Embrapa Meio-Norte (CPAMN) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
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Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
17/08/2012 |
Data da última atualização: |
22/02/2016 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 2 |
Autoria: |
CARVALHO, L. M. J.; OLIVEIRA, A. R. G.; GODOY, R. L. O.; PACHECO, S.; NUTTI, M. R.; CARVALHO, J. L. V. de; PEREIRA, E. J.; FUKUDA, W. G. |
Afiliação: |
LUCIA MARIA JAEGER DE CARVALHO, UFRJ; ALCIDES R. G. OLIVEIRA, UFRJ; RONOEL LUIZ DE OLIVEIRA GODOY, CTAA; SIDNEY PACHECO, CTAA; MARILIA REGINI NUTTI, CTAA; JOSE LUIZ VIANA DE CARVALHO, CTAA; ELENILDA J. PEREIRA, UFRJ; WÂNIA G. FUKUDA, CNPMF. |
Título: |
Retention of total carotenoid and B-carotene in yellow sweet cassava (Manihot esculenta Crantz) after domestic cooking. |
Ano de publicação: |
2012 |
Fonte/Imprenta: |
Food & Nutrition Research, v. 56, 2012. 15788. |
DOI: |
10.3402/fnr.v56i0.15788 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Background: Over the last decade, considerable efforts have been made to identify cassava cultivars to improve the vitamin A nutritional status of undernourished populations, especially in northeast Brazil, where cassava is one of the principal and essentially only nutritional source. Objectives: The aim of this study was to evaluate the total carotenoid, ?-carotene, and its all-E-, 9-, and 13-Z-?- carotene isomers content in seven yellow sweet cassava roots and their retention after three boiling cooking methods. Design: The total carotenoid, ?-carotene, and its all-E-, 9-, and 13-Z-?-carotene isomers in yellow sweet cassava samples were determined by ultraviolet/visible spectrometry and high-performance liquid chromatography, respectively, before and after applying the cooking methods. All analyses were performed in triplicate. Results: The total carotenoid in raw roots varied from 2.64 to 14.15 µg/g and total b-carotene from 1.99 to 10.32 µg/g. The b-carotene predominated in all the roots. The H?brido 2003 14 08 cultivar presented the highest b-carotene content after cooking methods 1 and 3. The 1153 Klainasik cultivar presented the highest 9-Z-?-carotene content after cooking by method 3. The highest total carotenoid retention was observed in cultivar 1456 Vermelhinha and that of b-carotene for the H?brido 2003 14 11 cultivar, both after cooking method 1. Evaluating the real retention percentage (RR%) in sweet yellow cassava after home cooking methods showed differences that can be attributed to the total initial carotenoid contents. However, no cooking method uniformly provided a higher total carotenoid or ?-carotene retention in all the cultivars. Conclusion: Differences were found in the cooking methods among the samples regarding total carotenoid or ?-carotene retention, suggesting that the different behaviors of the cultivars need to be further analyzed. However, high percentages of total carotenoid or ?-carotene retention were observed and can minimize vitamin A deficiency in low-income populations. MenosBackground: Over the last decade, considerable efforts have been made to identify cassava cultivars to improve the vitamin A nutritional status of undernourished populations, especially in northeast Brazil, where cassava is one of the principal and essentially only nutritional source. Objectives: The aim of this study was to evaluate the total carotenoid, ?-carotene, and its all-E-, 9-, and 13-Z-?- carotene isomers content in seven yellow sweet cassava roots and their retention after three boiling cooking methods. Design: The total carotenoid, ?-carotene, and its all-E-, 9-, and 13-Z-?-carotene isomers in yellow sweet cassava samples were determined by ultraviolet/visible spectrometry and high-performance liquid chromatography, respectively, before and after applying the cooking methods. All analyses were performed in triplicate. Results: The total carotenoid in raw roots varied from 2.64 to 14.15 µg/g and total b-carotene from 1.99 to 10.32 µg/g. The b-carotene predominated in all the roots. The H?brido 2003 14 08 cultivar presented the highest b-carotene content after cooking methods 1 and 3. The 1153 Klainasik cultivar presented the highest 9-Z-?-carotene content after cooking by method 3. The highest total carotenoid retention was observed in cultivar 1456 Vermelhinha and that of b-carotene for the H?brido 2003 14 11 cultivar, both after cooking method 1. Evaluating the real retention percentage (RR%) in sweet yellow cassava after home cooking methods showed differences ... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
B-caroteno; Mandioca amarela; Métodos caseiros de cozimento; Retenção de carotenóide. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/64021/1/2012-035.pdf
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Marc: |
LEADER 02858naa a2200265 a 4500 001 1931469 005 2016-02-22 008 2012 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.3402/fnr.v56i0.15788$2DOI 100 1 $aCARVALHO, L. M. J. 245 $aRetention of total carotenoid and B-carotene in yellow sweet cassava (Manihot esculenta Crantz) after domestic cooking. 260 $c2012 520 $aBackground: Over the last decade, considerable efforts have been made to identify cassava cultivars to improve the vitamin A nutritional status of undernourished populations, especially in northeast Brazil, where cassava is one of the principal and essentially only nutritional source. Objectives: The aim of this study was to evaluate the total carotenoid, ?-carotene, and its all-E-, 9-, and 13-Z-?- carotene isomers content in seven yellow sweet cassava roots and their retention after three boiling cooking methods. Design: The total carotenoid, ?-carotene, and its all-E-, 9-, and 13-Z-?-carotene isomers in yellow sweet cassava samples were determined by ultraviolet/visible spectrometry and high-performance liquid chromatography, respectively, before and after applying the cooking methods. All analyses were performed in triplicate. Results: The total carotenoid in raw roots varied from 2.64 to 14.15 µg/g and total b-carotene from 1.99 to 10.32 µg/g. The b-carotene predominated in all the roots. The H?brido 2003 14 08 cultivar presented the highest b-carotene content after cooking methods 1 and 3. The 1153 Klainasik cultivar presented the highest 9-Z-?-carotene content after cooking by method 3. The highest total carotenoid retention was observed in cultivar 1456 Vermelhinha and that of b-carotene for the H?brido 2003 14 11 cultivar, both after cooking method 1. Evaluating the real retention percentage (RR%) in sweet yellow cassava after home cooking methods showed differences that can be attributed to the total initial carotenoid contents. However, no cooking method uniformly provided a higher total carotenoid or ?-carotene retention in all the cultivars. Conclusion: Differences were found in the cooking methods among the samples regarding total carotenoid or ?-carotene retention, suggesting that the different behaviors of the cultivars need to be further analyzed. However, high percentages of total carotenoid or ?-carotene retention were observed and can minimize vitamin A deficiency in low-income populations. 653 $aB-caroteno 653 $aMandioca amarela 653 $aMétodos caseiros de cozimento 653 $aRetenção de carotenóide 700 1 $aOLIVEIRA, A. R. G. 700 1 $aGODOY, R. L. O. 700 1 $aPACHECO, S. 700 1 $aNUTTI, M. R. 700 1 $aCARVALHO, J. L. V. de 700 1 $aPEREIRA, E. J. 700 1 $aFUKUDA, W. G. 773 $tFood & Nutrition Research$gv. 56, 2012. 15788.
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Registro original: |
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