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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
01/02/2010 |
Data da última atualização: |
13/04/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
MIELE, A.; RIZZON, L. A.; GIOVANNINI, E. |
Afiliação: |
ALBERTO MIELE, CNPUV; LUIZ ANTENOR RIZZON, CNPUV; EDUARDO GIOVANNINI, IFRS-BG. |
Título: |
Efeito do porta-enxerto no teor de nutrientes em tecidos da videira 'Cabernet Sauvignon'. |
Ano de publicação: |
2009 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 31, n. 4, p. 1141-1149, dez. 2009. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
RESUMO ? A nutrição mineral da videira constitui-se em importante fator para a qualidade dos vinhos. Devido a isso, avaliou-se o efeito de porta-enxertos no teor de nutrientes em diferentes tecidos da videira ?Cabernet Sauvignon? (Vitis vinifera L.) na Serra Gaúcha. O experimento foi conduzido durante o ciclo vegetativo de 2004/2005, com os porta-enxertos Rupestris du Lot, 101-14, 3309, 420A, Kober 5BB, 161-49, SO4 e Paulsen 1103, enxertados em 1993 com a cv. ?Cabernet Sauvignon?. O delineamento experimental foi em blocos ao acaso, com oito tratamentos e três repetições, sendo quatro plantas/parcela. Coletaram-se folhas separando-se os pecíolos dos limbos , cachos separando-se as bagas das ráquis e ramos, os quais foram posteriormente secados em estufa e pesados. Analisaram-se os nutrientes N, P, K, Ca e Mg. Os resultados mostram que houve efeito signifi cativo do porta-enxerto nos teores de N, P, K, Ca e Mg no limbo, pecíolo, ráquis e baga da videira ?Cabernet Sauvignon? e que este efeito variou em função do nutriente e do tecido considerado. Entretanto, não houve efeito signifi cativo do porta-enxerto no teor desses nutrientes no ramo da videira. Além disso, a ordem de grandeza do teor dos nutrientes variou em função do tecido avaliado. Assim, os teores de N e de Ca foram maiores no limbo; os de P e K, na ráquis; e o de Mg, no pecíolo. Termos para indexação: uva, Vitis vinifera, macronutriente, análise de tecido, análise foliar. EFFECT OF ROOTSTOCK ON NUTRIENT CONTENT OF ?CABERNET SAUVIGNON? GRAPEVINE TISSUES ABSTRACT ? Grapevine mineral nutrition is an important factor infl uencing wine quality. For this, the effect of rootstocks on the nutrient content in different tissues of ?Cabernet Sauvignon? grapevines (Vitis vinifera L.) grown in the Serra Gaúcha region was evaluated. The experiment was carried out during the 2004/2005 vegetative cycle with the rootstocks Rupestris du Lot, 101-14, 3309, 420A, Kober 5BB, 161-49, SO4, and Paulsen 1103. The experimental design was in randomized blocks, with eight treatments, three replicates, four plants/plot. Leaves petioles were separated from the limbs , clusters berries were separated from the rachis , and shoots were collected, dried in an oven, and weighted. N, P, K, Ca, and Mg were analyzed. Results show that there was a signifi cant effect of the rootstock on the contents of N, P, K, Ca, and Mg in limb, petiole, rachis and berry of the ?Cabernet Sauvignon? grapevine. This effect varied as a function of the analyzed nutrient and tissue. But there was not a signifi cant effect on the nutrients present in the shoot. Besides this, nutrient content varied according to the kind of tissue analyzed. In this way, contents of N and Ca were higher in limb; contents of P and K, in rachis; and contents of Mg, in petiole. Index terms: grape, Vitis vinifera, macronutrient, tissue analysis, leaf analysis. MenosRESUMO ? A nutrição mineral da videira constitui-se em importante fator para a qualidade dos vinhos. Devido a isso, avaliou-se o efeito de porta-enxertos no teor de nutrientes em diferentes tecidos da videira ?Cabernet Sauvignon? (Vitis vinifera L.) na Serra Gaúcha. O experimento foi conduzido durante o ciclo vegetativo de 2004/2005, com os porta-enxertos Rupestris du Lot, 101-14, 3309, 420A, Kober 5BB, 161-49, SO4 e Paulsen 1103, enxertados em 1993 com a cv. ?Cabernet Sauvignon?. O delineamento experimental foi em blocos ao acaso, com oito tratamentos e três repetições, sendo quatro plantas/parcela. Coletaram-se folhas separando-se os pecíolos dos limbos , cachos separando-se as bagas das ráquis e ramos, os quais foram posteriormente secados em estufa e pesados. Analisaram-se os nutrientes N, P, K, Ca e Mg. Os resultados mostram que houve efeito signifi cativo do porta-enxerto nos teores de N, P, K, Ca e Mg no limbo, pecíolo, ráquis e baga da videira ?Cabernet Sauvignon? e que este efeito variou em função do nutriente e do tecido considerado. Entretanto, não houve efeito signifi cativo do porta-enxerto no teor desses nutrientes no ramo da videira. Além disso, a ordem de grandeza do teor dos nutrientes variou em função do tecido avaliado. Assim, os teores de N e de Ca foram maiores no limbo; os de P e K, na ráquis; e o de Mg, no pecíolo. Termos para indexação: uva, Vitis vinifera, macronutriente, análise de tecido, análise foliar. EFFECT OF... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Análise de tecido; Macronutriente; Porta-enxerto. |
Thesagro: |
Análise Foliar; Nutrição vegetal; Nutriente mineral; Qualidade; Uva; Vinho; Viticultura. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/195844/1/v31n4a31.pdf
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Marc: |
LEADER 03730naa a2200265 a 4500 001 1631922 005 2019-04-13 008 2009 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aMIELE, A. 245 $aEfeito do porta-enxerto no teor de nutrientes em tecidos da videira 'Cabernet Sauvignon'. 260 $c2009 520 $aRESUMO ? A nutrição mineral da videira constitui-se em importante fator para a qualidade dos vinhos. Devido a isso, avaliou-se o efeito de porta-enxertos no teor de nutrientes em diferentes tecidos da videira ?Cabernet Sauvignon? (Vitis vinifera L.) na Serra Gaúcha. O experimento foi conduzido durante o ciclo vegetativo de 2004/2005, com os porta-enxertos Rupestris du Lot, 101-14, 3309, 420A, Kober 5BB, 161-49, SO4 e Paulsen 1103, enxertados em 1993 com a cv. ?Cabernet Sauvignon?. O delineamento experimental foi em blocos ao acaso, com oito tratamentos e três repetições, sendo quatro plantas/parcela. Coletaram-se folhas separando-se os pecíolos dos limbos , cachos separando-se as bagas das ráquis e ramos, os quais foram posteriormente secados em estufa e pesados. Analisaram-se os nutrientes N, P, K, Ca e Mg. Os resultados mostram que houve efeito signifi cativo do porta-enxerto nos teores de N, P, K, Ca e Mg no limbo, pecíolo, ráquis e baga da videira ?Cabernet Sauvignon? e que este efeito variou em função do nutriente e do tecido considerado. Entretanto, não houve efeito signifi cativo do porta-enxerto no teor desses nutrientes no ramo da videira. Além disso, a ordem de grandeza do teor dos nutrientes variou em função do tecido avaliado. Assim, os teores de N e de Ca foram maiores no limbo; os de P e K, na ráquis; e o de Mg, no pecíolo. Termos para indexação: uva, Vitis vinifera, macronutriente, análise de tecido, análise foliar. EFFECT OF ROOTSTOCK ON NUTRIENT CONTENT OF ?CABERNET SAUVIGNON? GRAPEVINE TISSUES ABSTRACT ? Grapevine mineral nutrition is an important factor infl uencing wine quality. For this, the effect of rootstocks on the nutrient content in different tissues of ?Cabernet Sauvignon? grapevines (Vitis vinifera L.) grown in the Serra Gaúcha region was evaluated. The experiment was carried out during the 2004/2005 vegetative cycle with the rootstocks Rupestris du Lot, 101-14, 3309, 420A, Kober 5BB, 161-49, SO4, and Paulsen 1103. The experimental design was in randomized blocks, with eight treatments, three replicates, four plants/plot. Leaves petioles were separated from the limbs , clusters berries were separated from the rachis , and shoots were collected, dried in an oven, and weighted. N, P, K, Ca, and Mg were analyzed. Results show that there was a signifi cant effect of the rootstock on the contents of N, P, K, Ca, and Mg in limb, petiole, rachis and berry of the ?Cabernet Sauvignon? grapevine. This effect varied as a function of the analyzed nutrient and tissue. But there was not a signifi cant effect on the nutrients present in the shoot. Besides this, nutrient content varied according to the kind of tissue analyzed. In this way, contents of N and Ca were higher in limb; contents of P and K, in rachis; and contents of Mg, in petiole. Index terms: grape, Vitis vinifera, macronutrient, tissue analysis, leaf analysis. 650 $aAnálise Foliar 650 $aNutrição vegetal 650 $aNutriente mineral 650 $aQualidade 650 $aUva 650 $aVinho 650 $aViticultura 653 $aAnálise de tecido 653 $aMacronutriente 653 $aPorta-enxerto 700 1 $aRIZZON, L. A. 700 1 $aGIOVANNINI, E. 773 $tRevista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal$gv. 31, n. 4, p. 1141-1149, dez. 2009.
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Registro original: |
Embrapa Uva e Vinho (CNPUV) |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Milho e Sorgo. Para informações adicionais entre em contato com cnpms.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Milho e Sorgo. |
Data corrente: |
25/11/1999 |
Data da última atualização: |
25/06/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
BALIGAR, V. C.; WRIGHT, R. J.; FAGERIA, N. K.; PITTA, G. V. E. |
Afiliação: |
V. C. BALIGAR, USDA; R. J. WRIGHT, USDA; NAND KUMAR FAGERIA, CNPAF; GILSON VILLACA EXEL PITTA, CNPMS. |
Título: |
Enzyme activities in cerrado soils of Brazil. |
Ano de publicação: |
1999 |
Fonte/Imprenta: |
Communications in Soil Science and Plant Analysis, v. 30, n. 9/10, p. 1551-1560, 1999. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Enzymes play an important role in cycling of organically bound nutrients in soils. Pyrophosphates (PPi), acid phosphatase (AP), arylsulfatase (AS), urease (UR), and dehydrogenase (DH) activities were measured in air-dry samples from the top 15 cm of two dark red Latosols and four red-yellow Latosols from Cerrado regions of Minas Gerais (MG) and Goias (GO) Brazil. Relationships between enzyme activities and soil properties were examined. Among the six soils, the dark red Latosol from Sete lagoas, MG, had the highest activities for AP, AS, and UR enzyzmes. The lowest activities for these enzymes were observed in a dark red Latosol from Uberaba, MG, and this soil also recorded the lowest DH activity. The red-yellos Latosol from Sete Lagoas, MG, had the highest PPi and DH. The activities, whereas a red-yellow Latosol from Felixlandia, MG, gave the lowest PPi activity. Activities of all enzymes were negatively correlated with sand and silt content and positively correlated with pH, organic carbon (c), Bray-P, and exchangeable potassium (k), calcium (Ca), and magnesium (Mg). Soil rganic C appears to have the greatest effect on the level of enzyme activities in acid soils. Each soil type has its own inherent levels of enzyme activities. Knowledge of relationships between enzyme activities and soil properties could be useful in development of sound fertilizer practices for Cerrado soils. |
Palavras-Chave: |
Brasil; Enzyme; Savanna. |
Thesagro: |
Cerrado; Enzima; Nutriente; Solo. |
Thesaurus NAL: |
Brazil; Enzymes; soil. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
Marc: |
LEADER 02106naa a2200277 a 4500 001 1206408 005 2020-06-25 008 1999 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aBALIGAR, V. C. 245 $aEnzyme activities in cerrado soils of Brazil.$h[electronic resource] 260 $c1999 520 $aEnzymes play an important role in cycling of organically bound nutrients in soils. Pyrophosphates (PPi), acid phosphatase (AP), arylsulfatase (AS), urease (UR), and dehydrogenase (DH) activities were measured in air-dry samples from the top 15 cm of two dark red Latosols and four red-yellow Latosols from Cerrado regions of Minas Gerais (MG) and Goias (GO) Brazil. Relationships between enzyme activities and soil properties were examined. Among the six soils, the dark red Latosol from Sete lagoas, MG, had the highest activities for AP, AS, and UR enzyzmes. The lowest activities for these enzymes were observed in a dark red Latosol from Uberaba, MG, and this soil also recorded the lowest DH activity. The red-yellos Latosol from Sete Lagoas, MG, had the highest PPi and DH. The activities, whereas a red-yellow Latosol from Felixlandia, MG, gave the lowest PPi activity. Activities of all enzymes were negatively correlated with sand and silt content and positively correlated with pH, organic carbon (c), Bray-P, and exchangeable potassium (k), calcium (Ca), and magnesium (Mg). Soil rganic C appears to have the greatest effect on the level of enzyme activities in acid soils. Each soil type has its own inherent levels of enzyme activities. Knowledge of relationships between enzyme activities and soil properties could be useful in development of sound fertilizer practices for Cerrado soils. 650 $aBrazil 650 $aEnzymes 650 $asoil 650 $aCerrado 650 $aEnzima 650 $aNutriente 650 $aSolo 653 $aBrasil 653 $aEnzyme 653 $aSavanna 700 1 $aWRIGHT, R. J. 700 1 $aFAGERIA, N. K. 700 1 $aPITTA, G. V. E. 773 $tCommunications in Soil Science and Plant Analysis$gv. 30, n. 9/10, p. 1551-1560, 1999.
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Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF) |
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