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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Pecuária Sudeste.
Data corrente:  09/03/2007
Data da última atualização:  02/08/2022
Tipo da produção científica:  Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas
Autoria:  OLIVEIRA, P. P. A.; TSAI, S. M.
Afiliação:  PATRICIA PERONDI ANCHAO OLIVEIRA, CPPSE; Siu Mui Tsai, ESALQ/USP/PIRACICABA, SP.
Título:  Avaliação da fixação biológica de nitrogênio em alfafa inoculada com estirpes de Sinorhizobium meliloti.
Ano de publicação:  2006
Fonte/Imprenta:  São Carlos, SP: Embrapa Pecuária Sudeste, 2006.
Páginas:  6 p.
Série:  (Embrapa Pecuária Sudeste. Comunicado técnico, 70).
ISSN:  1981-206X
Idioma:  Português
Conteúdo:  Um dos fatores mais importantes no melhoramento genético de leguminosas é a manutenção ou o incremento da eficiência da fixação biológica de nitrogênio. Quando esse processo está efetivo, a fertilização nitrogenada pode ser dispensada, o que constitui uma das grandes vantagens das leguminosas em relação às gramíneas.
Palavras-Chave:  Fixação biológica.
Thesagro:  Alfafa; Nitrogênio.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/CPPSE/16789/1/Comunicado-Tecnico-70.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPPSE16789 - 1UMTFL - DDPROCI-2006.00280OLI2006.00280
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Arroz e Feijão. Para informações adicionais entre em contato com cnpaf.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  13/12/2022
Data da última atualização:  01/12/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  MARTINS, S. M.; BITTENCOURT, C. D.; MELO, L. C.; AGUIAR, M. S. de; ALMEIDA, V. M. de; SOUZA, T. L. P. O. de; PEREIRA, H. S.
Afiliação:  SAULO MUNIZ MARTINS, bolsista CNPAF; CAROLINE DOMINGOS BITTENCOURT, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GOIÁS; LEONARDO CUNHA MELO, CNPAF; MARCELO SFEIR DE AGUIAR, CNPAF; VALTER MARTINS DE ALMEIDA, EMPAER-MT; THIAGO LIVIO PESSOA OLIV DE SOUZA, CNPAF; HELTON SANTOS PEREIRA, CNPAF.
Título:  Genetic parameters and selection of common bean lines with high nutritional and agronomic quality.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Crop Science, v. 63, n. 1, p. 128-138, Jan./Feb. 2023.
ISSN:  0011-183X
DOI:  https://doi.org/10.1002/csc2.20848
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The aim of common bean (Phaseolus vulgaris) breeding has always been to increase agronomic quality. Recently, the nutritional quality of the grain has been gaining importance. The aim of this study was to estimate genetic parameters for traits related to nutritional and agronomic quality and to select lines for an assessment stage in multiple environments and/or for use as new parents. Initially, 37 lines were evaluated in three environments for nine agronomic and nutritional traits. Of these lines,15 stood out and were assessed in another five environments. The mixed model (restricted maximum likelihood?best linear unbiased prediction) procedure and multivariate analysis were adopted for processing the phenotypic data. There was genetic variability among the lines assessed for all the traits. The heritability estimates for the agronomic traits ranged from 29% for plant architecture to 94% for reaction to anthracnose. Heritability estimates for the nutritional traits were 77% for grain iron concentration and 79% for zinc concentration. Multivariate analysis, based on all the traits and on all the environments (eight), identified three groups of lines and allowed selection of the lines CNFC 18092, CNFC 18097, CNFC 18114, and BRS Sublime to carry out new crosses, for they showed specific superiority for some traits and the possibility of greater genetic diversity in the populations. The lines CNFC 18091, CNFC18092, and CNFC 18106 were selected for assessment in experiments in ... Mostrar Tudo
Thesagro:  Feijão; Parâmetro Genético; Phaseolus Vulgaris.
Thesaurus NAL:  Agronomic traits; Beans; Breeding; Nutritional status; Plant genetics; Variability.
Categoria do assunto:  G Melhoramento Genético
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAF36572 - 1UPCAP - DD20232023
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