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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
01/06/2006 |
Data da última atualização: |
25/02/2015 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
BUDZIAK, C. R.; MAIA, C. M. B. F.; MANGRICH, A. S. |
Afiliação: |
Claudia Maria B. F. Maia - Pesquisador da Embrapa Florestas. |
Título: |
Transformações químicas da matéria orgânica durante a compostagem de resíduos na indústria madeireira. |
Ano de publicação: |
2004 |
Fonte/Imprenta: |
Química Nova, v. 27, n. 3, p. 399-403, 2004. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
CHEMICAL TRANSFORMATIONS OF ORGANIC MATTER DURING THE COMPOSTING OF WOOD INDUSTRY WASTES (RESIDUES). Composting of sawdust and paper mill sludge, using a “Kneer” process reactor, was studied in an attempt to elaborate upon organic matter (OM) transformation during the process and to define parameters to measure the compost maturity level. Temperature, electron paramagnetic resonance (EPR) data, ash and C, H, N and S contents, and a spectroscopic method using ultraviolet-visible (UV-VIS) for alkaline (pH = 8.5) and solid samples was used to study the maturity of the compost samples. These parameters were measured in 6 humic acids (HA) extracted from the compost samples during 29 days. The results of this work show that the “Kneer” process is efficient in transforming ligno-celulitic residues in a short time (29 days), into an organic fertilizer material with application perspectives. |
Thesagro: |
Compostagem; Resíduo. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/33757/1/trans.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Florestas (CNPF) |
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Biblioteca |
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Origem |
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Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
16/05/2017 |
Data da última atualização: |
16/05/2017 |
Autoria: |
CORTEGANO, C. A. A.; GODOY, L. C. de; PETENUCI, M. E.; VISENTAINER, J. V.; AFFONSO, E. G.; GONÇALVES, L. U. |
Afiliação: |
CARLOS ANDRE AMARINGO CORTEGANO, Universidade Nilton Lins; LEANDRO CESAR DE GODOY, UFRGS; MARIA EUGÊNIA PETENUCI, Universidade Estadual de Maringá; JESUÍ VERGÍLIO VISENTAINE, Universidade Estadual de Maringá; ELIZABETH GUSMÃO AFFONSO, INPA; LIGIA URIBE GONÇALVES, INPA. |
Título: |
Nutritional and lipid profiles of the dorsal and ventral muscles of wild pirarucu. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 52, n. 4, p. 271-276, abr. 2017. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Título em português: Perfis nuticionais e liídicos dos músculos dorsal e ventral em pirarucus selvagens. |
Palavras-Chave: |
Flesh lipid quality; Hufa n-3; N-3 Hufa; N-3/n-6; Nutraceutical fish; Qualidade lipídica da carne. |
Thesagro: |
Ácido graxo. |
Thesaurus NAL: |
Arapaima gigas; Fatty acids. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/159907/1/Nutrition-and-lipid-profiles.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE) |
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