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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agricultura Digital. |
Data corrente: |
12/09/2013 |
Data da última atualização: |
04/02/2014 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
CORDEIRO, A. F. da S.; NÄÄS, I. de A.; OLIVEIRA, S. R. de M.; VIOLARO, F.; NEVES, D. P. |
Afiliação: |
ALEXANDRA FERREIRA DA SILVA CORDEIRO, Unicamp; IRENILZA DE ALENCAR NÄÄS, UNICAMP; STANLEY ROBSON DE MEDEIROS OLIVEIRA, CNPTIA; FABIO VIOLARO, Unicamp; DIEGO PEREIRA NEVES, Unicamp. |
Título: |
Understanding vocalization might help to assess stressful conditions in piglets. |
Ano de publicação: |
2013 |
Fonte/Imprenta: |
Animals, v. 3, n. 3, p. 923-934, 2013. |
DOI: |
10.3390/ani3030923 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: Assessing pigs? welfare is one of the most challenging subjects in intensive pig farming. Animal vocalization analysis is a noninvasive procedure and may be used as a tool for assessing animal welfare status. The objective of this research was to identify stress conditions in piglets reared in farrowing pens through their vocalization. Vocal signals were collected from 40 animals under the following situations: normal (baseline), feeling cold, in pain, and feeling hunger. A unidirectional microphone positioned about 15 cm from the animals? mouth was used for recording the acoustic signals. The microphone was connected to a digital recorder, where the signals were digitized at the 44,100 Hz frequency. The collected sounds were edited and analyzed. The J48 decision tree algorithm available at the Weka® data mining software was used for stress classification. It was possible to categorize diverse conditions from the piglets? vocalization during the farrowing phase (pain, cold and hunger), with an accuracy rate of 81.12%. Results indicated that vocalization might be an effective welfare indicator, and it could be applied for assessing distress from pain, cold and hunger in farrowing piglets. |
Palavras-Chave: |
Algoritmo. |
Thesagro: |
Suíno; Suinocultura. |
Thesaurus Nal: |
Algorithms; Mathematical models; Piglets; Swine; Young animals. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/89323/1/animals-03-00923.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agricultura Digital (CNPTIA) |
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Biblioteca |
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Origem |
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Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Amapá; Embrapa Gado de Corte; Embrapa Pecuária Sudeste. |
Data corrente: |
20/11/2006 |
Data da última atualização: |
29/06/2023 |
Tipo da produção científica: |
Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Autoria: |
NOGUEIRA, A. R. de A.; CASTRO, A. L.; BERNARDI, C. R.; ZANOTTO, D. L.; SOUZA, G. B. de; BARROCAS, G. E. G.; CARNEIRO, H.; LIMA, J. R.; FERREIRA, J. R.; MARTINI, M.; NARTINS, N. G.; FREITAS, S. C. de; BEZERRA, V. S. |
Afiliação: |
ANA RITA DE ARAUJO NOGUEIRA, CPPSE; GILBERTO BATISTA DE SOUZA, CPPSE. |
Título: |
Análise de alimentos. |
Ano de publicação: |
2005 |
Fonte/Imprenta: |
In: NOGUEIRA, A.; SOUZA, G. B. (Ed.). Manual de laboratórios: solo, água, nutrição vegetal, nutrição animal e alimentos. São Carlos: Embrapa Pecuária Sudeste, 2005. |
Páginas: |
p. 201-329. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Determinação da matéria seca. Determinação de cinzas. Energia bruta. Determinação de extrato etéreo. Determinação de atividade ureática. Determinaçaõ de aminoácidos. Determinação de oxalatos totais e oxalatos solúveis em água em amostras de plantas. Carboidratos. Digestibilidade. Fibras. Determinação de celulose. Determinação de lignina. Determinação de sílica. Determinação de nitrogênio. Determinação de macroelementos (Ca, Mg, K, Na, S). Determinação de fósforo (P-PO4 2-) em plantas. Determinação de granulometria. Determinação de amido. |
Palavras-Chave: |
Coleta; Laboratórios; Manual; Metodologias; Preparo de Amostra. |
Thesagro: |
Acondicionamento; Água; Alimento; Análise Química; Nutrição Animal; Nutrição Humana; Nutrição Vegetal; Solo. |
Thesaurus NAL: |
analytical methods; feeds; foods. |
Categoria do assunto: |
-- Q Alimentos e Nutrição Humana |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/123138/1/digitalizar00020.pdf
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Marc: |
LEADER 01864naa a2200469 a 4500 001 1047645 005 2023-06-29 008 2005 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aNOGUEIRA, A. R. de A. 245 $aAnálise de alimentos. 260 $c2005 300 $ap. 201-329. 520 $aDeterminação da matéria seca. Determinação de cinzas. Energia bruta. Determinação de extrato etéreo. Determinação de atividade ureática. Determinaçaõ de aminoácidos. Determinação de oxalatos totais e oxalatos solúveis em água em amostras de plantas. Carboidratos. Digestibilidade. Fibras. Determinação de celulose. Determinação de lignina. Determinação de sílica. Determinação de nitrogênio. Determinação de macroelementos (Ca, Mg, K, Na, S). Determinação de fósforo (P-PO4 2-) em plantas. Determinação de granulometria. Determinação de amido. 650 $aanalytical methods 650 $afeeds 650 $afoods 650 $aAcondicionamento 650 $aÁgua 650 $aAlimento 650 $aAnálise Química 650 $aNutrição Animal 650 $aNutrição Humana 650 $aNutrição Vegetal 650 $aSolo 653 $aColeta 653 $aLaboratórios 653 $aManual 653 $aMetodologias 653 $aPreparo de Amostra 700 1 $aCASTRO, A. L. 700 1 $aBERNARDI, C. R. 700 1 $aZANOTTO, D. L. 700 1 $aSOUZA, G. B. de 700 1 $aBARROCAS, G. E. G. 700 1 $aCARNEIRO, H. 700 1 $aLIMA, J. R. 700 1 $aFERREIRA, J. R. 700 1 $aMARTINI, M. 700 1 $aNARTINS, N. G. 700 1 $aFREITAS, S. C. de 700 1 $aBEZERRA, V. S. 773 $tIn: NOGUEIRA, A.; SOUZA, G. B. (Ed.). Manual de laboratórios: solo, água, nutrição vegetal, nutrição animal e alimentos. São Carlos: Embrapa Pecuária Sudeste, 2005.
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Registro original: |
Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE) |
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