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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Mandioca e Fruticultura.
Data corrente:  07/10/2008
Data da última atualização:  19/02/2009
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  OLIVEIRA, L.; FUKUDA, W.; WATANABE, E.; NUTTI, M.; CARVALHO, J. L.; KIMURA, M.
Afiliação:  Luciana Alves de Oliveira, CNPMF; Wania Maria Gonçalves Fukuda, CNPMF; Edson Watanabe, CTAA; Marilia Nutti, CTAA; José Luiz carvalho, CTAA; Mieko Kimura, UNESP.
Título:  Total carotenoid concentration and retention in cassava products.
Ano de publicação:  2008
Fonte/Imprenta:  In: SCIENTIFIC MEETING OF THE GLOBAL CASSAVA PARTNERSHIP, 1., 2008, Ghent. Cassava: meeting the challenges of the new millennium. Ghent:: IPBO, 2008. p. 38.
Idioma:  Inglês
Notas:  SP01-16.
Conteúdo:  For human health it is important to know the carotenoid concentration in food that is consumed. Thus, the objective of this study was to evaluate the total carotenoid concentration and retention in six procedures (traditional flour, oven-dried and sun-dried scrapped flour, 'Gari' flour, cassava chips and boiled cassava) using two sweet (Gema de ovo and Dourada) and two bitter (949 and 1709) cassavas. Total carotenoid was determined spectrophotometrically and retention was calculated on dry weight basis. Raw roots of 949, 1709, Gema de ovo and Dourada varieties presented 12.2, 8.2, 3.4 and 3.3 ug/g (fresh weight) of total carotenoid, and 44, 41, 39 and 34% of dry matter, respectively. Good retention of carotenoids (approximately 72-96%) was observed in boiled cassava (100°C, 30 min). Chips (thin slices fried in oil at 180°C) and traditional flour (cassava ground, pressed and dried at 120°C) showed the lowest retention (about 26-34% and 50-59%, respectively) probably due to the high temperature used. However, chips showed good stability during two weeks of storage, while traditional flour showed the lowest stability. "Gari" flour, which was also submitted to high temperature but uses fermented roots, retained approximately 75-90% of total carotenoids and showed the lowest loss during storage. Intermediary retention was observed in oven-dried (approximately 69-92%) and sun-dried (approximately 54-69%) scraped flours. Although the oven-dried presented higher retention than sun-d... Mostrar Tudo
Categoria do assunto:  --
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Registro original:  Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF)
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21.Imagem marcado/desmarcadoSANTOS, A. A.; ALMEIDA, L. M.; CASTRO-GUEDES, C. F.; PENTEADO, S. do R. C. Life table analysis and consumption capacity for Harmonia axyridis (Coleoptera: Coccinellidae), feeding on Cinara atlantica (Hemiptera: Aphididae). Florida Entomologist, v. 97, n. 4, p. 1702-1709, Dec. 2014.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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22.Imagem marcado/desmarcadoSANTOS, V. da S.; OLIVEIRA, L. A. de; KIMURA, MIEKO; AMORIM, T. da S.; NUTTI, M. R.; CARVALHO, J. L. V. de. Melhoramento de mandioca para aumento do teor de betacaroteno. In: REUNIÃO DE BIOFORTIFICAÇÃO NO BRASIL, 4., 2011. Teresina. Palestras e resumos... Rio de Janeiro: Embrapa Agroindústria de Alimentos; Teresina: Embrapa Meio-Norte, 2011. 1 CD-ROM. Coordenadores: Marília Regini Nutti, Maurisrael de Moura Rocha. PDF. T98.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura.
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23.Imagem marcado/desmarcadoSOUZA, P. I. M.; FARIAS NETO, A. L.; MOREIRA, C. T.; KIIHL, R. A. S.; ALMEIDA, L. A.; FARIA, L. C.; ARANTES, N. E.; SPEHAR, C. R.; URBEN FILHO, G.; NUNES JUNIOR, J. Cultivar de soja BRS Nina. In: REUNIAO DE PESQUISA DE SOJA DA REGIAO CENTRAL DO BRASIL, 22., 2000, Cuiaba. Resumos... Londrina: Embrapa Soja, 2000. p.121. (Embrapa Soja. Documentos, 144).
Biblioteca(s): Embrapa Soja.
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24.Imagem marcado/desmarcadoROGGIA, S.; RAMOS, A.; RUMENOS, N. N.; LOPES, M. da S.; SOSA-GOMEZ, D.; DELALIBERA JUNIOR, I. Efeitos do manejo fitossanitário em soja transgência sobre fungos entomopatogênicos no solo. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENTOMOLOGIA, 23., Natal. [Anais...]. Natal: Emparn: Sociedade Brasileira de Entomologia, 2010. Poster 1709.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Soja.
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25.Imagem marcado/desmarcadoCARDOSO, M. J.; CARVALHO, H. W. L. de; LEAL, M. de L. da S.; SANTOS, M. X. dos. Estabilidade de cultivares de milho no Estado do Piaui, trienio 1995/97. In: CONGRESSO NACIONAL DE MILHO E SORGO, 22., 1998, Recife, PE. Globalizacao e seguranca alimentar - resumos. Recife: IPA, 1998. p. 23
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte.
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26.Imagem marcado/desmarcadoOLIVEIRA, M. D. de; BARBOSA, F. R.; ALMEIDA-CORTEZ, J.; SILVEIRA, L. C. P. Espécies de Frankliniella (Thysanoptera, Thripidae): novos registros em mangueira (Mangifera indica) no Brasil. Ciência Rural, Santa Maria, v. 41, n. 10, p. 1709-1711, out. 2011.
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão.
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27.Imagem marcado/desmarcadoZIMMERMANN, M. J. de O. Genetic studies on common bean in sole crop and intercropped with maize. Riverside: University of California, 1983. 86 p. Tese Doutorado.
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão.
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28.Imagem marcado/desmarcadoSERENO, F. T. P. de S.; SERENO, J. R. B. Emergencia de Haematobia iritans nas massas fecais de bovinos das racas Nelore e Pantaneira no Pantanal mato-grossense. Pesquisa Agropecuaria Brasileira, Brasilia, v.34, n.9, p.1705-1709, set. 1999.
Biblioteca(s): Embrapa Pantanal.
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29.Imagem marcado/desmarcadoPANIZZI, A. R.; PARRA, J. R. P.; SANTOS, C. H.; CARVALHO, D. R. Rearing the southern green stink bug using an artificial dry diet and an artificial plant. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v. 35, n. 9, p. 1709-1715, set.2000.
Biblioteca(s): Embrapa Soja; Embrapa Unidades Centrais.
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30.Imagem marcado/desmarcadoSANTOS, R. S.; FERNANDES, D. R. R.; SILVA, J. P.; TAVARES, M. T. Registro de lepidóptero desfolhador em andirobeira no estado do Acre e parasitoides associados. Ciência Florestal, v. 32, n. 3, p. 1698-1709, jul./set. 2022.
Tipo: Nota Técnica/Nota Científica
Biblioteca(s): Embrapa Acre.
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31.Imagem marcado/desmarcadoVASCONCELLOS, V. M.; TARDIOLI, P. W.; GIORDANO, R. L. C.; FARINAS, C. S. Production efficiency versus thermostability of (hemi)cellulolytic enzymatic cocktails from different cultivation systems. Process Biochemistry, [S. l.], v. 50, p. 1701-1709, 2015.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.
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32.Imagem marcado/desmarcadoCOSTA, R. C. da; POLTRONIERI, L. S.; VERZIGNASSI, J. R.; BENCHIMOL, R. L.; FERREIRA, T. P. de S.; SOUZA, K. Ocorrência de Pythium sp. em mamoeiro no Estado do Pará. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DO PET, 2., 2007, Belém, PA. Iniciação científica e a formação profissional: anais. Belém, PA: PROEN/UFRA, 2007. 1 CD-ROM.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.
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33.Imagem marcado/desmarcadoQUEIROZ, D. L. de; WREGE, M. S.; KÜNAST, T. B. S.; GARRASTAZU, M. C.; BURCKHARDT, D. Potential distribution of the guava psyllid Triozoida limbata (Hemiptera, Psylloidea), today and in global climate change scenarios. Turkish Journal of Zoology, v. 42, n. 3, p. 330-336, 2018.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 2
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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34.Imagem marcado/desmarcadoSAAVEDRA, L. M.; CAIXETA, E. T.; BARKA, G. D.; BORÉM, A.; ZAMBOLIM, L.; NASCIMENTO, M.; CRUZ, C. D.; OLIVEIRA, A. C. B. de; PEREIRA, A. A. Marker-assisted recurrent selection for pyramiding leaf rust and coffee berry disease resistance alleles in Coffea Arabica L. Genes, v. 14, n. 1, 2023. 18 p.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 3
Biblioteca(s): Embrapa Café.
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35.Imagem marcado/desmarcadoARAÚJO, E. de O.; CAMACHO, M. A.; SANTOS, E. F. dos; CÂMARA, A. P. Teor, conteúdo, eficiência de absorção, transporte e utilização de nitrogênio e fósforo pelo algodoeiro cultivado sob diferentes concentrações de BORO e ZINCO. In: CONGRESSO BRASILEIRO DO ALGODÃO, 8.; COTTON EXPO, 1., 2011, São Paulo. Evolução da cadeia para construção de um setor forte: Anais. Campina Grande, PB: Embrapa Algodão, 2011. p.1709-1717
Biblioteca(s): Embrapa Algodão.
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36.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, E. M. da. Teste de modelo matematico usado para descrever histerese em curvas caracteristicas de umidade de solo. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIENCIA DO SOLO, 18., 1981, Salvador, BA. Programa e resumos. Salvador: SBCS, 1981. p.20.
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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