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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
07/02/2008 |
Data da última atualização: |
18/07/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica |
Autoria: |
MOREIRA, M. M.; SANTOS, M. H. L. C.; ROCHA, J. C. da; SILVA, M. S. L. da; ANJOS, J. B. dos. |
Afiliação: |
Márcia Moura Moreira, UNEB; Maria Herbênia Lima Cruz Santos, UNEB; José Camelo da Rocha, UNEB; MARIA SONIA LOPES DA SILVA, CNPS; JOSE BARBOSA DOS ANJOS, CPATSA. |
Título: |
Avaliação dos impactos da barragem subterrânea em duas propriedades de agricultura familiar agroecológica no sertão da Paraíba. |
Ano de publicação: |
2007 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Brasileira de Agroecologia, v. 2, n. 2, 2007. |
Descrição Física: |
1 CD-ROM. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Edição dos Resumos do 5 Congresso Brasileiro de Agroecologia, Guarapari, 2007. |
Conteúdo: |
A barragem subterrânea surgiu como uma alternativa tecnológica capaz de armazenar água da chuva e suplementar as necessidades de água de uma propriedade rural, nos períodos secos. Foram realizados diversos estudos enfocando aspectos construtivos de BS?s têm sido levados a efeito, entretanto, estudos sobre o impacto das barragens nas propriedades rurais são ainda incipientes. Este trabalho teve por objetivo avaliar os impactos gerados pela BS, nos agroecossistemas de duas propriedades familiares, localizadas nos municípios de Lagoa Seca e Solânea, no estado da Paraíba. A barragem subterrânea pode proporcionar a diversidade produtiva dos sistemas, melhorando a alimentação, em termos de diversificação da dieta, aumentando a flexibilidade, a autonomia dos agricultores e a produtividade da unidade produtiva, com excedente comercializado ou destinado a alimentação animal. Estes fatores estão correlacionados ao regime de chuvas e a capacidade de armazenamento dos solos. |
Palavras-Chave: |
Agroecologia; Armazenamento de água de chuva; Captação; Sustentabilidade. |
Thesagro: |
Agricultura Familiar; Barragem Subterrânea. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/CPATSA/36825/1/OPB1620.pdf
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Marc: |
LEADER 01855nam a2200253 a 4500 001 1160568 005 2019-07-18 008 2007 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aMOREIRA, M. M. 245 $aAvaliação dos impactos da barragem subterrânea em duas propriedades de agricultura familiar agroecológica no sertão da Paraíba. 260 $aRevista Brasileira de Agroecologia, v. 2, n. 2$c2007 300 $c1 CD-ROM. 500 $aEdição dos Resumos do 5 Congresso Brasileiro de Agroecologia, Guarapari, 2007. 520 $aA barragem subterrânea surgiu como uma alternativa tecnológica capaz de armazenar água da chuva e suplementar as necessidades de água de uma propriedade rural, nos períodos secos. Foram realizados diversos estudos enfocando aspectos construtivos de BS?s têm sido levados a efeito, entretanto, estudos sobre o impacto das barragens nas propriedades rurais são ainda incipientes. Este trabalho teve por objetivo avaliar os impactos gerados pela BS, nos agroecossistemas de duas propriedades familiares, localizadas nos municípios de Lagoa Seca e Solânea, no estado da Paraíba. A barragem subterrânea pode proporcionar a diversidade produtiva dos sistemas, melhorando a alimentação, em termos de diversificação da dieta, aumentando a flexibilidade, a autonomia dos agricultores e a produtividade da unidade produtiva, com excedente comercializado ou destinado a alimentação animal. Estes fatores estão correlacionados ao regime de chuvas e a capacidade de armazenamento dos solos. 650 $aAgricultura Familiar 650 $aBarragem Subterrânea 653 $aAgroecologia 653 $aArmazenamento de água de chuva 653 $aCaptação 653 $aSustentabilidade 700 1 $aSANTOS, M. H. L. C. 700 1 $aROCHA, J. C. da 700 1 $aSILVA, M. S. L. da 700 1 $aANJOS, J. B. dos
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
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Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
18/02/2021 |
Data da última atualização: |
18/02/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
COSTA, E. C. B.; ARAUJO, G. G. L. de; OLIVEIRA, J. S.; SANTOS, E. M.; PEREIRA, A. F. P. G. A.; SANTOS, F. N. S.; ZANINE, A. M. |
Afiliação: |
E. C. B. Costa; GHERMAN GARCIA LEAL DE ARAUJO, CPATSA; J. S. Oliveira; E. M. Santos; A. F. P. G. A. Pereira; F. N. S. Santos; A. M. Zanine. |
Título: |
Effect of various salt concentrations on the ruminal parameters of goats. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
South African Journal of Animal Science, v. 50, n. 4, 635-642, 2020. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The objective of this study was to evaluate the effects of various concentrations of sodium chloride (NaCl), magnesium chloride (MgCl2), and calcium chloride (CaCl2) on the growth and in vitro fermentation of cellulolytic, glycolytic, and amylolytic microorganisms from the rumen of a goat. Six concentrations of each salt were tested separately, namely 0 mg/dL, 100 mg/dL, 200 mg/dL, 400 mg/dL, 800 mg/dL, and 1600 mg/dL in the culture medium. The experiments were conducted in a completely randomized design, in a 6 x 3 factorial arrangement of salt concentration and substrate (starch, cellulose, and glucose) with three replications of each treatment combination. Concentrations of microbial protein, ammonia (NH3-N), and volatile fatty acids (acetate, propionate, and butyrate) were measured. A quadratic effect of CaCl2 concentration on the production of microbial protein was observed in the cellulose medium. The effect of MgCl2 on NH3-N production in the cellulose medium decreased linearly. Propionate concentration decreased linearly with increasing levels of NaCl and MgCl2 in the media containing starch. There was a decreasing linear effect of MgCl2 on the concentration of butyrate in the media containing glucose. In conclusion, concentrations of NaCl and CaCl2 up to 1,600 mg/dL did not affect the microbial activity of starch, cellulose, and glucose-fermenting organisms. However, the microbial activity of starch-fermenting microbes was inhibited at salt concentrations above 800 mg/dL. Thus, brackish water could be used by goats in semiarid regions, but its use should be managed carefully so that it does not have a negative impact on rumen microbial populations. MenosThe objective of this study was to evaluate the effects of various concentrations of sodium chloride (NaCl), magnesium chloride (MgCl2), and calcium chloride (CaCl2) on the growth and in vitro fermentation of cellulolytic, glycolytic, and amylolytic microorganisms from the rumen of a goat. Six concentrations of each salt were tested separately, namely 0 mg/dL, 100 mg/dL, 200 mg/dL, 400 mg/dL, 800 mg/dL, and 1600 mg/dL in the culture medium. The experiments were conducted in a completely randomized design, in a 6 x 3 factorial arrangement of salt concentration and substrate (starch, cellulose, and glucose) with three replications of each treatment combination. Concentrations of microbial protein, ammonia (NH3-N), and volatile fatty acids (acetate, propionate, and butyrate) were measured. A quadratic effect of CaCl2 concentration on the production of microbial protein was observed in the cellulose medium. The effect of MgCl2 on NH3-N production in the cellulose medium decreased linearly. Propionate concentration decreased linearly with increasing levels of NaCl and MgCl2 in the media containing starch. There was a decreasing linear effect of MgCl2 on the concentration of butyrate in the media containing glucose. In conclusion, concentrations of NaCl and CaCl2 up to 1,600 mg/dL did not affect the microbial activity of starch, cellulose, and glucose-fermenting organisms. However, the microbial activity of starch-fermenting microbes was inhibited at salt concentrations above 800 ... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Concentrações de cloreto de sódio; Micróbios fermentadores. |
Thesagro: |
Água Salina; Água Salobra; Caprino; Cloreto de Sódio; Fermentação. |
Thesaurus NAL: |
Saline water; Sheep. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/221295/1/Effect-of-various-salt-concentrations-on-the-ruminal-parameters-of-goats-2020.pdf
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Marc: |
LEADER 02568naa a2200301 a 4500 001 2130113 005 2021-02-18 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aCOSTA, E. C. B. 245 $aEffect of various salt concentrations on the ruminal parameters of goats.$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aThe objective of this study was to evaluate the effects of various concentrations of sodium chloride (NaCl), magnesium chloride (MgCl2), and calcium chloride (CaCl2) on the growth and in vitro fermentation of cellulolytic, glycolytic, and amylolytic microorganisms from the rumen of a goat. Six concentrations of each salt were tested separately, namely 0 mg/dL, 100 mg/dL, 200 mg/dL, 400 mg/dL, 800 mg/dL, and 1600 mg/dL in the culture medium. The experiments were conducted in a completely randomized design, in a 6 x 3 factorial arrangement of salt concentration and substrate (starch, cellulose, and glucose) with three replications of each treatment combination. Concentrations of microbial protein, ammonia (NH3-N), and volatile fatty acids (acetate, propionate, and butyrate) were measured. A quadratic effect of CaCl2 concentration on the production of microbial protein was observed in the cellulose medium. The effect of MgCl2 on NH3-N production in the cellulose medium decreased linearly. Propionate concentration decreased linearly with increasing levels of NaCl and MgCl2 in the media containing starch. There was a decreasing linear effect of MgCl2 on the concentration of butyrate in the media containing glucose. In conclusion, concentrations of NaCl and CaCl2 up to 1,600 mg/dL did not affect the microbial activity of starch, cellulose, and glucose-fermenting organisms. However, the microbial activity of starch-fermenting microbes was inhibited at salt concentrations above 800 mg/dL. Thus, brackish water could be used by goats in semiarid regions, but its use should be managed carefully so that it does not have a negative impact on rumen microbial populations. 650 $aSaline water 650 $aSheep 650 $aÁgua Salina 650 $aÁgua Salobra 650 $aCaprino 650 $aCloreto de Sódio 650 $aFermentação 653 $aConcentrações de cloreto de sódio 653 $aMicróbios fermentadores 700 1 $aARAUJO, G. G. L. de 700 1 $aOLIVEIRA, J. S. 700 1 $aSANTOS, E. M. 700 1 $aPEREIRA, A. F. P. G. A. 700 1 $aSANTOS, F. N. S. 700 1 $aZANINE, A. M. 773 $tSouth African Journal of Animal Science$gv. 50, n. 4, 635-642, 2020.
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