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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio Ambiente. |
Data corrente: |
16/01/2008 |
Data da última atualização: |
15/10/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica |
Autoria: |
GORIA, M. M.; GHINI, R.; MARINO, V. |
Afiliação: |
Marina Meloni Gória, ESALQ-USP; RAQUEL GHINI, CNPMA; Valéria Marino, IAC. |
Título: |
Impacto do aumento da concentração de CO2 atmosférico sobre a microbiota do solo rizosférico de arroz. |
Ano de publicação: |
2007 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO INTERINSTITUCIONAL DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 2007, Campinas. Anais... Campinas: ITAL, 2007. 6 p. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A intensificação da atividade antrópica está causando significativo aumento da concentração de dióxido de carbono (CO2) na atmosfera, resultando em alterações no clima do planeta que devem ser acentuadas nas próximas décadas. Além das mudanças climáticas previstas, impactos também ocorrerão no ambiente biótico. O trabalho teve por objetivo avaliar os efeitos do aumento do CO2 atmosférico na microbiota do solo rizosférico de arroz (cultivar Agulha Precoce), em ensaio conduzido em estufas de topo aberto. Os tratamentos com injeção automatizada do gás apresentaram concentração média de 613 ppm de CO2. Como testemunha, foram utilizadas parcelas sem estufa e sem injeção do gás. Não houve efeito dos tratamentos no carbono da biomassa microbiana, na hidrólise de diacetato de fluoresceína, no desprendimento de CO2 e na condutividade elétrica do solo rizosférico e no número de bactérias diazotróficas endofíticas isoladas das raízes utilizando-se meio de cultura JNFb semi-específico para Herbaspirillum. Os tratamentos com estufa apresentaram aumento do pH do solo, sendo que o maior aumento foi obtido no tratamento com injeção de CO2. |
Thesagro: |
Bactéria; Dióxido de Carbono; Impacto Ambiental; Microbiologia do Solo; Microrganismo; Mudança Climática; Solo. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/100393/1/2007AA-018.pdf
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Marc: |
LEADER 01882nam a2200217 a 4500 001 1015647 005 2019-10-15 008 2007 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aGORIA, M. M. 245 $aImpacto do aumento da concentração de CO2 atmosférico sobre a microbiota do solo rizosférico de arroz. 260 $aIn: CONGRESSO INTERINSTITUCIONAL DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 2007, Campinas. Anais... Campinas: ITAL, 2007. 6 p.$c2007 520 $aA intensificação da atividade antrópica está causando significativo aumento da concentração de dióxido de carbono (CO2) na atmosfera, resultando em alterações no clima do planeta que devem ser acentuadas nas próximas décadas. Além das mudanças climáticas previstas, impactos também ocorrerão no ambiente biótico. O trabalho teve por objetivo avaliar os efeitos do aumento do CO2 atmosférico na microbiota do solo rizosférico de arroz (cultivar Agulha Precoce), em ensaio conduzido em estufas de topo aberto. Os tratamentos com injeção automatizada do gás apresentaram concentração média de 613 ppm de CO2. Como testemunha, foram utilizadas parcelas sem estufa e sem injeção do gás. Não houve efeito dos tratamentos no carbono da biomassa microbiana, na hidrólise de diacetato de fluoresceína, no desprendimento de CO2 e na condutividade elétrica do solo rizosférico e no número de bactérias diazotróficas endofíticas isoladas das raízes utilizando-se meio de cultura JNFb semi-específico para Herbaspirillum. Os tratamentos com estufa apresentaram aumento do pH do solo, sendo que o maior aumento foi obtido no tratamento com injeção de CO2. 650 $aBactéria 650 $aDióxido de Carbono 650 $aImpacto Ambiental 650 $aMicrobiologia do Solo 650 $aMicrorganismo 650 $aMudança Climática 650 $aSolo 700 1 $aGHINI, R. 700 1 $aMARINO, V.
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Registro original: |
Embrapa Meio Ambiente (CNPMA) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
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Volume |
Status |
URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Semiárido. Para informações adicionais entre em contato com cpatsa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
08/09/2022 |
Data da última atualização: |
12/01/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
ARAÚJO, C. de A.; MAGALHÃES, A. L. R.; ARAUJO, G. G. L. de; CAMPOS, F. S.; GOIS, G. C.; MATOS, M. H. T. de; QUEIROZ, M. A. A.; MENEZES, V. G.; COSTA, C. de J. P.; SANTOS, K. C. dos; LEITE, A. C. S. P. |
Afiliação: |
CLEYTON DE ALMEIDA ARAÚJO, Universidade Federal do Agreste de Pernambuco - UFAPE; ANDRÉ LUIZ RODRIGUES MAGALHÃES, Universidade Federal do Agreste de Pernambuco - UFAPE; GHERMAN GARCIA LEAL DE ARAUJO, CPATSA; FLEMING SENA CAMPOS, Universidade Federal do Agreste de Pernambuco - UFAPE; GLAYCIANE COSTA GOIS, UNIVASF; MARIA HELENA TAVARES DE MATOS, UNIVASF; MÁRIO ADRIANO ÁVILA QUEIROZ, UNIVASF; VANÚZIA GONÇALVES MENEZES, Universidade Federal Rural de Pernambuco – UFRPE; CLAUDENILDE DE JESUS PINHEIRO COSTA, Universidade Federal do Agreste de Pernambuco - UFAPE; KELLY CRISTINA DOS SANTOS, Universidade Federal Rural de Pernambuco – UFRPE; ANA CLARA SILVA PINHEIRO LEITE, Universidade Federal do Agreste de Pernambuco - UFAPE. |
Título: |
Effect of reduced of water supply on carcass characteristics, non-carcass components and the volume of digestive compartments of Santa Inês ewes. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Livestock Science, v. 245, 104402, 2021. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.livsci.2021.104402 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The aim of this study was to evaluate the effect of reducing water supply for watering of Santa In?es ewes on carcass characteristics, non-carcass components and the volume of digestive compartments. Thirty-two crossbred Santa In?es ewes, with an average body weight of 32.2 ± 7.4 kg, were distributed in a randomized block design with four treatments (different supply levels - 100% (ad libitum), 80%, 60% and 40% ad libitum water intake treatment) and eight repetitions. The animals were confined for 63 days until slaughter. The decrease in water availability promoted a linear decreasing effect for the internal carcass length (P = 0.032). A quadratic effect was found for the volume of the omasum (P = 0.018) and abomasum (P = 0.039), with maximum volumes of 0.305 and 1.636 liters, respectively, for 40% supply. The reticulum yield showed a quadratic effect (P = 0.044) with a maximum point in the supply of 100%, with 0.527%. The reduction in water supply promoted a quadratic effect for the weight (P = 0.016) and yield (P = 0.030) of the bladder, with maximum yields found in the supply of 60%, with 0.067 kg and 0.233%, respectively. There was a quadratic effect for weight (P = 0.042) and yield (P = 0.029) of the diaphragm with higher values found in the supply of 60%m with 0.272 kg and 0.927%, respectively. There was a quadratic effect for kidney yield (P = 0.022) with higher yield for 100% supply. Therefore, the reduction in water supply levels by up to 40% in relation to voluntary intake can be a strategy to be used in cases of water scarcity, as it does not cause negative effects on the Santa In?es ewe carcass. MenosThe aim of this study was to evaluate the effect of reducing water supply for watering of Santa In?es ewes on carcass characteristics, non-carcass components and the volume of digestive compartments. Thirty-two crossbred Santa In?es ewes, with an average body weight of 32.2 ± 7.4 kg, were distributed in a randomized block design with four treatments (different supply levels - 100% (ad libitum), 80%, 60% and 40% ad libitum water intake treatment) and eight repetitions. The animals were confined for 63 days until slaughter. The decrease in water availability promoted a linear decreasing effect for the internal carcass length (P = 0.032). A quadratic effect was found for the volume of the omasum (P = 0.018) and abomasum (P = 0.039), with maximum volumes of 0.305 and 1.636 liters, respectively, for 40% supply. The reticulum yield showed a quadratic effect (P = 0.044) with a maximum point in the supply of 100%, with 0.527%. The reduction in water supply promoted a quadratic effect for the weight (P = 0.016) and yield (P = 0.030) of the bladder, with maximum yields found in the supply of 60%, with 0.067 kg and 0.233%, respectively. There was a quadratic effect for weight (P = 0.042) and yield (P = 0.029) of the diaphragm with higher values found in the supply of 60%m with 0.272 kg and 0.927%, respectively. There was a quadratic effect for kidney yield (P = 0.022) with higher yield for 100% supply. Therefore, the reduction in water supply levels by up to 40% in relation to voluntar... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Escassez de água; Escassez hídrica; Ovelhas Santa Inês; Pequenos ruminantes; Região Semiárida; Rendimento de carcaça. |
Thesagro: |
Carcaça; Nutrição Animal; Ovelha. |
Thesaurus NAL: |
Carcass yield; Ewes; Small ruminants. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
Marc: |
LEADER 02852naa a2200397 a 4500 001 2146236 005 2023-01-12 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.livsci.2021.104402$2DOI 100 1 $aARAÚJO, C. de A. 245 $aEffect of reduced of water supply on carcass characteristics, non-carcass components and the volume of digestive compartments of Santa Inês ewes.$h[electronic resource] 260 $c2021 520 $aThe aim of this study was to evaluate the effect of reducing water supply for watering of Santa In?es ewes on carcass characteristics, non-carcass components and the volume of digestive compartments. Thirty-two crossbred Santa In?es ewes, with an average body weight of 32.2 ± 7.4 kg, were distributed in a randomized block design with four treatments (different supply levels - 100% (ad libitum), 80%, 60% and 40% ad libitum water intake treatment) and eight repetitions. The animals were confined for 63 days until slaughter. The decrease in water availability promoted a linear decreasing effect for the internal carcass length (P = 0.032). A quadratic effect was found for the volume of the omasum (P = 0.018) and abomasum (P = 0.039), with maximum volumes of 0.305 and 1.636 liters, respectively, for 40% supply. The reticulum yield showed a quadratic effect (P = 0.044) with a maximum point in the supply of 100%, with 0.527%. The reduction in water supply promoted a quadratic effect for the weight (P = 0.016) and yield (P = 0.030) of the bladder, with maximum yields found in the supply of 60%, with 0.067 kg and 0.233%, respectively. There was a quadratic effect for weight (P = 0.042) and yield (P = 0.029) of the diaphragm with higher values found in the supply of 60%m with 0.272 kg and 0.927%, respectively. There was a quadratic effect for kidney yield (P = 0.022) with higher yield for 100% supply. Therefore, the reduction in water supply levels by up to 40% in relation to voluntary intake can be a strategy to be used in cases of water scarcity, as it does not cause negative effects on the Santa In?es ewe carcass. 650 $aCarcass yield 650 $aEwes 650 $aSmall ruminants 650 $aCarcaça 650 $aNutrição Animal 650 $aOvelha 653 $aEscassez de água 653 $aEscassez hídrica 653 $aOvelhas Santa Inês 653 $aPequenos ruminantes 653 $aRegião Semiárida 653 $aRendimento de carcaça 700 1 $aMAGALHÃES, A. L. R. 700 1 $aARAUJO, G. G. L. de 700 1 $aCAMPOS, F. S. 700 1 $aGOIS, G. C. 700 1 $aMATOS, M. H. T. de 700 1 $aQUEIROZ, M. A. A. 700 1 $aMENEZES, V. G. 700 1 $aCOSTA, C. de J. P. 700 1 $aSANTOS, K. C. dos 700 1 $aLEITE, A. C. S. P. 773 $tLivestock Science$gv. 245, 104402, 2021.
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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