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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Meio-Norte. Para informações adicionais entre em contato com cpamn.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agrobiologia; Embrapa Meio Norte / UEP-Parnaíba; Embrapa Meio-Norte; Embrapa Pecuária Sul. |
Data corrente: |
08/01/1991 |
Data da última atualização: |
06/04/2009 |
Autoria: |
VALLÉE, G. J. A.; MIRANDA, E. E. de; DORASWAMY, G. |
Título: |
Testes agronômicos no meio real: um elemento de diagnóstico para a pesquisa e a extensão rural. |
Ano de publicação: |
1986 |
Fonte/Imprenta: |
Petrolina: EMBRAPA-CPATSA, 1986. |
Páginas: |
58 p. |
Série: |
(EMBRAPA-CPATSA. Documentos, 42). |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Os sistemas tradicionais da produção agrícola do Nordeste devem evoluir rapidamente para evitar que, a cada ano, cresça a migração dos agricultores para as cidades já superlotadas. Um caminho para tentar solucionar este problema consiste em associar os pequenos produtores rurais na busca de soluções ou alternativas técnicas. Estas deverão ser testadas nos campos dos produtores e em várias situações, a fim de integrar as heterogeneidades que a pesquisa, dentro de seus campos experimentais, não pode avaliar. Este trabalho inclui a análise de uma experimentação realizada nos campos de produtores em Ouricuri, PE, no ano de 1982-1983. A primeira parte discute a importância agronômica e econômica da introdução de novas técnicas de culturas com uso da tração animal. A segunda parte inclui uma avaliação econômica das novas técnicas, utilizando o critério da Taxa Interna de Retorno (T.I.R.). Os resultados indicam que a introdução das novas tecnologias é altamente rentável. Porém, a difusão em grande escala das novas tecnologias e técnicas avaliadas necessita de uma nova política de extensão e crédito rural para os pequenos agricultores. |
Palavras-Chave: |
Agriculture production; Animal traction; Brasil; Littlefarmer; Nordeste; Propriedade agrícola; Rural extension; Teste agronômico. |
Thesagro: |
Agricultor; Crédito Rural; Diagnostico; Extensão Rural; Pequeno Produtor; Pesquisa; Produção Agrícola; Sistema de Produção; Tração Animal. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02193nam a2200361 a 4500 001 1064089 005 2009-04-06 008 1986 bl uuuu u0uu1 u #d 100 1 $aVALLÉE, G. J. A. 245 $aTestes agronômicos no meio real$bum elemento de diagnóstico para a pesquisa e a extensão rural. 260 $aPetrolina: EMBRAPA-CPATSA$c1986 300 $a58 p. 490 $a(EMBRAPA-CPATSA. Documentos, 42). 520 $aOs sistemas tradicionais da produção agrícola do Nordeste devem evoluir rapidamente para evitar que, a cada ano, cresça a migração dos agricultores para as cidades já superlotadas. Um caminho para tentar solucionar este problema consiste em associar os pequenos produtores rurais na busca de soluções ou alternativas técnicas. Estas deverão ser testadas nos campos dos produtores e em várias situações, a fim de integrar as heterogeneidades que a pesquisa, dentro de seus campos experimentais, não pode avaliar. Este trabalho inclui a análise de uma experimentação realizada nos campos de produtores em Ouricuri, PE, no ano de 1982-1983. A primeira parte discute a importância agronômica e econômica da introdução de novas técnicas de culturas com uso da tração animal. A segunda parte inclui uma avaliação econômica das novas técnicas, utilizando o critério da Taxa Interna de Retorno (T.I.R.). Os resultados indicam que a introdução das novas tecnologias é altamente rentável. Porém, a difusão em grande escala das novas tecnologias e técnicas avaliadas necessita de uma nova política de extensão e crédito rural para os pequenos agricultores. 650 $aAgricultor 650 $aCrédito Rural 650 $aDiagnostico 650 $aExtensão Rural 650 $aPequeno Produtor 650 $aPesquisa 650 $aProdução Agrícola 650 $aSistema de Produção 650 $aTração Animal 653 $aAgriculture production 653 $aAnimal traction 653 $aBrasil 653 $aLittlefarmer 653 $aNordeste 653 $aPropriedade agrícola 653 $aRural extension 653 $aTeste agronômico 700 1 $aMIRANDA, E. E. de 700 1 $aDORASWAMY, G.
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Registro original: |
Embrapa Meio-Norte (CPAMN) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Gado de Leite. Para informações adicionais entre em contato com cnpgl.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Leite. |
Data corrente: |
12/12/2018 |
Data da última atualização: |
24/01/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
VIRIATO, R. L. S.; QUEIRÓS, M. de S.; GAMA, M. A. S. da; RIBEIRO, A. P. B.; GIGANTE, M. L. |
Afiliação: |
Rodolfo Lázaro Soares Viriato, UNICAMP; Mayara de Souza Queirós, UNICAMP; MARCO ANTONIO SUNDFELD DA GAMA, CNPGL; Ana Paula Badan Ribeiro, UNICAMP; Mirna Lúcia Gigante, UNICAMP. |
Título: |
Milk fat as a structuring agent of plastic lipid bases. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Food Research International, v. 111, p. 120-129, 2018. |
DOI: |
10.1016/j.foodres.2018.05.015 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract The global legislation regarding the elimination of trans fat in foods has led to the need for technological solutions to produce plastic fats. Currently, the industrial method used to obtain lipid bases with different physical properties is the chemical interesterification of blends from hardfats and vegetable oils. Milk fat can be an alternative to this process, which is natural plastic fat, as a structurant to obtain plastic lipid bases containing vegetable oils. This study aimed to evaluate the ability of the anhydrous milk fat (AMF) to structure lipid bases made from AMF and high oleic sunflower oil (HOSO) (~80% oleic acid) blends. The blends were prepared in the following AMF:HOSO proportions (% w/w): 100:00 (control); 90:10; 80:20; 70:30; 60:40; and 50:50, and characterized for fatty acid and triacylglycerol composition, solid fat content, compatibility, melting point, thermal behavior of crystallization and melting, crystallization kinetics, microstructure, polymorphism and hardness. All blends showed compatibility between the constituents, which is fundamental for the stability of plastic fats. The anhydrous milk fat governed the crystallization of these lipid bases, presenting crystals of <30 μm of diameter, crystallized in polymorphic form β′. The blends 70:30, 60:40 and 50:50 AMF:HOSO exhibited suitable profile for technological applications in the food industry, characterized by a solid fat content lower than 32% at 10 °C, and higher than 10% at 21 °C, and melting point near the body temperature. MenosAbstract The global legislation regarding the elimination of trans fat in foods has led to the need for technological solutions to produce plastic fats. Currently, the industrial method used to obtain lipid bases with different physical properties is the chemical interesterification of blends from hardfats and vegetable oils. Milk fat can be an alternative to this process, which is natural plastic fat, as a structurant to obtain plastic lipid bases containing vegetable oils. This study aimed to evaluate the ability of the anhydrous milk fat (AMF) to structure lipid bases made from AMF and high oleic sunflower oil (HOSO) (~80% oleic acid) blends. The blends were prepared in the following AMF:HOSO proportions (% w/w): 100:00 (control); 90:10; 80:20; 70:30; 60:40; and 50:50, and characterized for fatty acid and triacylglycerol composition, solid fat content, compatibility, melting point, thermal behavior of crystallization and melting, crystallization kinetics, microstructure, polymorphism and hardness. All blends showed compatibility between the constituents, which is fundamental for the stability of plastic fats. The anhydrous milk fat governed the crystallization of these lipid bases, presenting crystals of <30 μm of diameter, crystallized in polymorphic form β′. The blends 70:30, 60:40 and 50:50 AMF:HOSO exhibited suitable profile for technological applications in the food industry, characterized by a solid fat content lower than 32% at 10 °C, an... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Dairy fats; High oleic sunflower oil; Plastic fats. |
Thesaurus NAL: |
Chemical composition; Physical properties. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
Marc: |
LEADER 02296naa a2200241 a 4500 001 2101258 005 2023-01-24 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1016/j.foodres.2018.05.015$2DOI 100 1 $aVIRIATO, R. L. S. 245 $aMilk fat as a structuring agent of plastic lipid bases.$h[electronic resource] 260 $c2018 520 $aAbstract The global legislation regarding the elimination of trans fat in foods has led to the need for technological solutions to produce plastic fats. Currently, the industrial method used to obtain lipid bases with different physical properties is the chemical interesterification of blends from hardfats and vegetable oils. Milk fat can be an alternative to this process, which is natural plastic fat, as a structurant to obtain plastic lipid bases containing vegetable oils. This study aimed to evaluate the ability of the anhydrous milk fat (AMF) to structure lipid bases made from AMF and high oleic sunflower oil (HOSO) (~80% oleic acid) blends. The blends were prepared in the following AMF:HOSO proportions (% w/w): 100:00 (control); 90:10; 80:20; 70:30; 60:40; and 50:50, and characterized for fatty acid and triacylglycerol composition, solid fat content, compatibility, melting point, thermal behavior of crystallization and melting, crystallization kinetics, microstructure, polymorphism and hardness. All blends showed compatibility between the constituents, which is fundamental for the stability of plastic fats. The anhydrous milk fat governed the crystallization of these lipid bases, presenting crystals of <30 μm of diameter, crystallized in polymorphic form β′. The blends 70:30, 60:40 and 50:50 AMF:HOSO exhibited suitable profile for technological applications in the food industry, characterized by a solid fat content lower than 32% at 10 °C, and higher than 10% at 21 °C, and melting point near the body temperature. 650 $aChemical composition 650 $aPhysical properties 653 $aDairy fats 653 $aHigh oleic sunflower oil 653 $aPlastic fats 700 1 $aQUEIRÓS, M. de S. 700 1 $aGAMA, M. A. S. da 700 1 $aRIBEIRO, A. P. B. 700 1 $aGIGANTE, M. L. 773 $tFood Research International$gv. 111, p. 120-129, 2018.
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