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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
10/02/2004 |
Data da última atualização: |
13/06/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
AZOUBEL, P. M.; MURR, F. E. X. |
Afiliação: |
PATRICIA MOREIRA AZOUBEL, CPATSA. |
Título: |
Mass transfer kinetics of osmotic dehydration of cherry tomato. |
Ano de publicação: |
2004 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Food Engineering, v. 61, p. 291-295, 2004. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Cherry tomato samples were osmotically dehydrated in different hypertonic NaCI solutions (with or without sucrose) at two different concentrations. Mass transfer kinetics were modelled according to Peleg, Fick and Page equations. The Peleg equation presented the best fitting for water loss and Page model showed the best predictive capacity for salt gain data. The effective diffusivity determined using Fick's second law applied to a spherical geometry was found to be in the range of O.43 x 10-9-1.77 x 10-9 m2/s for water loss and 0.04 x 10-9-0.54 x 10-9 m2/s for salt gain. Increased solution concentration resulted in higher water loss and salt gain. An addition of sucrose to osmotic solutions decreased the driving force of the process. |
Palavras-Chave: |
Modelo empírico; Tomate cereja; Transferência de massa. |
Thesagro: |
Desidratação Osmótica; Tomate. |
Thesaurus Nal: |
Tomatoes. |
Categoria do assunto: |
A Sistemas de Cultivo |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/CPATSA/27935/1/OPB1341.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Soja. Para informações adicionais entre em contato com valeria.cardoso@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Soja. |
Data corrente: |
21/12/2021 |
Data da última atualização: |
28/03/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
BRAZ, E. C.; BUENO, A. de F.; COLOMBO, F. C.; QUEIROZ, A. P. de. |
Afiliação: |
ÉRICA CAROLINE BRAZ, Instituto do Desenvolvimento Rural (IDR), Londrina, PR.; ADENEY DE FREITAS BUENO, CNPSO; FERNANDA CAROLINE COLOMBO, Universidade Estadual de Londrina (UEL), PR.; ANA PAULA DE QUEIROZ, Universidade Federal do Paraná (UFPR), Curitiba, PR. |
Título: |
Temperature Impact on Telenomus podisi Emergence in Field Releases of Unprotected and Encapsulated Parasitoid Pupae. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Neotropical Entomology, v. 50, n. 3, p. 462-469, 2021. |
Páginas: |
8 p. |
DOI: |
10.1007/s13744-021-00857-3 |
Idioma: |
Inglês |
Thesagro: |
Controle Biológico; Controle Integrado; Ovo; Praga; Praga de Animal. |
Thesaurus NAL: |
Biological control; Eggs; Integrated pest management; Parasitoids. |
Categoria do assunto: |
O Insetos e Entomologia |
Marc: |
LEADER 00836naa a2200277 a 4500 001 2138220 005 2022-03-28 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1007/s13744-021-00857-3$2DOI 100 1 $aBRAZ, E. C. 245 $aTemperature Impact on Telenomus podisi Emergence in Field Releases of Unprotected and Encapsulated Parasitoid Pupae.$h[electronic resource] 260 $c2021 300 $a8 p. 650 $aBiological control 650 $aEggs 650 $aIntegrated pest management 650 $aParasitoids 650 $aControle Biológico 650 $aControle Integrado 650 $aOvo 650 $aPraga 650 $aPraga de Animal 700 1 $aBUENO, A. de F. 700 1 $aCOLOMBO, F. C. 700 1 $aQUEIROZ, A. P. de 773 $tNeotropical Entomology$gv. 50, n. 3, p. 462-469, 2021.
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Registro original: |
Embrapa Soja (CNPSO) |
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