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Biblioteca(s): |
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Data corrente: |
07/03/2003 |
Data da última atualização: |
16/04/2009 |
Título: |
A PESQUISA e os sabores do Brasil. |
Ano de publicação: |
2008 |
Fonte/Imprenta: |
Brasília, DF: Embrapa, Assessoria de Comunicação Social, 2008. |
Páginas: |
110 p. |
Descrição Física: |
il. color. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Edição comemorativa aos 35 anos da Embrapa e aos 10 da Exposição de Tecnologia Agropecuária "Ciência para a vida". |
Conteúdo: |
Desenvolvimento sustentável no biomas brasilieiros; Amazônia, A Embrapa na Amazônia, O menu Amazônia, por William Chen Yen; Caatinga; A Embrapa na Caatinga; O menu Caatinga, por Alice Mesquita; Cerrado; A Embrapa no Cerrado; Menu Cerrado, por Francisco Ansiliero; Mata Atlântica; A Embrapa na Mata Atlântica; O menu Mata Atlântica, por Mara Alcamim; Pampa; A Embrapa no Pampa; O menu Pampa, por Dudu Camargo; Pantanal, A Embrapa no Pantanal; Menu Pantanal por, Rosário Tessier. |
Palavras-Chave: |
Bioma; Bioma - Brasil; Biomas brasileiros; Brasil; Culinária brasileira; Culinária Regional; Gastronomia; Pesquisa agropecuária; Receita culinária. |
Thesagro: |
Alimentação; Culinária; Nutrição; Pesquisa; Receita. |
Categoria do assunto: |
-- Q Alimentos e Nutrição Humana |
Marc: |
LEADER 01348nam a2200289 a 4500 001 1216621 005 2009-04-16 008 2008 bl uuuu 00u1 u #d 245 $aA PESQUISA e os sabores do Brasil. 260 $aBrasília, DF: Embrapa, Assessoria de Comunicação Social$c2008 300 $a110 p.$cil. color. 500 $aEdição comemorativa aos 35 anos da Embrapa e aos 10 da Exposição de Tecnologia Agropecuária "Ciência para a vida". 520 $aDesenvolvimento sustentável no biomas brasilieiros; Amazônia, A Embrapa na Amazônia, O menu Amazônia, por William Chen Yen; Caatinga; A Embrapa na Caatinga; O menu Caatinga, por Alice Mesquita; Cerrado; A Embrapa no Cerrado; Menu Cerrado, por Francisco Ansiliero; Mata Atlântica; A Embrapa na Mata Atlântica; O menu Mata Atlântica, por Mara Alcamim; Pampa; A Embrapa no Pampa; O menu Pampa, por Dudu Camargo; Pantanal, A Embrapa no Pantanal; Menu Pantanal por, Rosário Tessier. 650 $aAlimentação 650 $aCulinária 650 $aNutrição 650 $aPesquisa 650 $aReceita 653 $aBioma 653 $aBioma - Brasil 653 $aBiomas brasileiros 653 $aBrasil 653 $aCulinária brasileira 653 $aCulinária Regional 653 $aGastronomia 653 $aPesquisa agropecuária 653 $aReceita culinária
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Registro original: |
Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
22/06/2023 |
Data da última atualização: |
26/06/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
C - 0 |
Autoria: |
CAMPOS, F. S.; ARAUJO, G. G. L. de; SIMOES, W. L.; SILVA, T. G. F. da; GUIMARÃES, M. J. M.; ARAÚJO, C. de A.; MACEDO, A. de; OLIVEIRA, G. F. de; SILVA, T. S.; ZANINE, A. de M.; FERREIRA, D. de J.; CAVALCANTI, H. S.; GOIS, G. C. |
Afiliação: |
FLEMING SENA CAMPOS, Federal University of Maranhão, Chapadinha; GHERMAN GARCIA LEAL DE ARAUJO, CPATSA; WELSON LIMA SIMOES, CPATSA; THIERES GEORGE FREIRE DA SILVA, Federal Rural University of Pernambuco, Serra Talhada, PE; MIGUEL JÚLIO MACHADO GUIMARÃES, Federal Institute of Education, Science and Technology of Maranhão; CLEYTON DE ALMEIDA ARAÚJO, UNIVASF; AMÉLIA DE MACEDO, UNIVASF; GETÚLIO FIGUEIREDO DE OLIVEIRA, UNIVASF; TIAGO SANTOS SILVA, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Sertão Pernambucano, Ouricuri, PE; ANDERSON DE MOURA ZANINE, Federal University of Maranhão, Chapadinha, MA; DANIELE DE JESUS FERREIRA, Federal University of Maranhão, Chapadinha, MA; HACTUS SOUTO CAVALCANTI, Federal University of Maranhão, Chapadinha, MA; GLAYCIANE COSTA GOIS, UNIVASF. |
Título: |
Characterisation and recovery of minerals in silages of Sorghum IPA 2502 irigated with different leaching fractions of brackish water. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Grasses, v. 2, p. 68-77, 2023. |
DOI: |
https://doi.org/ 10.3390/grasses2020007 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The objective of this study was to evaluate the characteristics and recovery of minerals in silages of sorghum cv. IPA 2502 irrigated with different leaching fractions of brackish water. Sorghum cultivation was carried out in the field in a randomised block design, with four replications and four irrigation leaching fractions (0%, 5%, 10%, and 15%). From the harvested plant material, five silos per treatment, with five repetitions, were arranged in a completely randomised design for ensiling. Leaching fractions did not alter the levels of nitrogen, phosphorus, potassium, calcium, magnesium, and sulfur in sorghum. The sodium content showed a quadratic response to the leaching fractions, which was also observed for iron, manganese, and chloride. In silage, an increasing linear effect was found for nitrogen, whereas for phosphorus, potassium, and sulfur, the contents were reduced with the addition of the leaching fraction. The contents of copper, iron, zinc, and chloride in silages responded in a quadratic way. The use of brackish water, especially the 15% leaching fraction, in the cultivation of sorghum enhances the mineral contents and the recovery of some macro- and micro-nutrients after the ensiling process. |
Palavras-Chave: |
Frações de Lixiviação; Macrominerais; Retenção mineral; Sorgo IPA 2502. |
Thesagro: |
Água Salobra; Ensilagem; Irrigação; Lixiviação; Mineral; Pastagem; Sorgo. |
Thesaurus NAL: |
Grass silage; Pastures; Silage; Sorghum bicolor subsp. bicolor. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1154572/1/Characterisation-and-Recovery-of-Minerals-in-Silages-of-Sorghum-2023.pdf
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Marc: |
LEADER 02542naa a2200457 a 4500 001 2154572 005 2023-06-26 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/ 10.3390/grasses2020007$2DOI 100 1 $aCAMPOS, F. S. 245 $aCharacterisation and recovery of minerals in silages of Sorghum IPA 2502 irigated with different leaching fractions of brackish water.$h[electronic resource] 260 $c2023 520 $aThe objective of this study was to evaluate the characteristics and recovery of minerals in silages of sorghum cv. IPA 2502 irrigated with different leaching fractions of brackish water. Sorghum cultivation was carried out in the field in a randomised block design, with four replications and four irrigation leaching fractions (0%, 5%, 10%, and 15%). From the harvested plant material, five silos per treatment, with five repetitions, were arranged in a completely randomised design for ensiling. Leaching fractions did not alter the levels of nitrogen, phosphorus, potassium, calcium, magnesium, and sulfur in sorghum. The sodium content showed a quadratic response to the leaching fractions, which was also observed for iron, manganese, and chloride. In silage, an increasing linear effect was found for nitrogen, whereas for phosphorus, potassium, and sulfur, the contents were reduced with the addition of the leaching fraction. The contents of copper, iron, zinc, and chloride in silages responded in a quadratic way. The use of brackish water, especially the 15% leaching fraction, in the cultivation of sorghum enhances the mineral contents and the recovery of some macro- and micro-nutrients after the ensiling process. 650 $aGrass silage 650 $aPastures 650 $aSilage 650 $aSorghum bicolor subsp. bicolor 650 $aÁgua Salobra 650 $aEnsilagem 650 $aIrrigação 650 $aLixiviação 650 $aMineral 650 $aPastagem 650 $aSorgo 653 $aFrações de Lixiviação 653 $aMacrominerais 653 $aRetenção mineral 653 $aSorgo IPA 2502 700 1 $aARAUJO, G. G. L. de 700 1 $aSIMOES, W. L. 700 1 $aSILVA, T. G. F. da 700 1 $aGUIMARÃES, M. J. M. 700 1 $aARAÚJO, C. de A. 700 1 $aMACEDO, A. de 700 1 $aOLIVEIRA, G. F. de 700 1 $aSILVA, T. S. 700 1 $aZANINE, A. de M. 700 1 $aFERREIRA, D. de J. 700 1 $aCAVALCANTI, H. S. 700 1 $aGOIS, G. C. 773 $tGrasses$gv. 2, p. 68-77, 2023.
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Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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