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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Hortaliças.
Data corrente:  09/05/2024
Data da última atualização:  24/05/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MELLO, A. F. S.; MINGUITA, A. P. da S.; CARVALHO, J. L. V. de; SANTIAGO, M. C. P. de A.; PACHECO, S.; SILVA, G. O. da.
Afiliação:  ALEXANDRE FURTADO SILVEIRA MELLO, CNPH; ADRIANA PAULA DA SILVA MINGUITA, CTAA; JOSE LUIZ VIANA DE CARVALHO, CTAA; MANUELA CRISTINA P DE A SANTIAGO, CTAA; SIDNEY PACHECO, CTAA; GIOVANI OLEGARIO DA SILVA, CNPH.
Título:  Carotenoids, sugars and dry matter concentrations in sweetpotato are different in two Brazilian regions.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Revista Ceres, v. 71, e71011, 2024.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Considering that the expression of sweetpotato characters may vary according to the environment, we aimed to evaluate the nutritional performance of nine genotypes in two different regions. Experiments were carried out in Itabaiana, SE and Gama, DF, in 2015/2015 and 2015/2016 crop years. The experimental design was a four-replicate randomized block design of 10 plants per row, spaced 75 cm between rows and 40 cm between plants. The treatments were the Beauregard cultivar and eight clones 6, 8, 9, 33, 50, 66, 75, 79; in addition, two local cultivars (Olho Roxo and Ourinhos) were used as controls for sugar analysis. They were evaluated for dry matter, total carotenoid and betacarotene content; and the content of fructose, glucose, sucrose, and total soluble solids. Total and soluble sugars evaluations were performed only in 2015/2016. The resulting data underwent analysis of individual and pool variances, simple correlation, and grouping of treatment means by a Scott-Knott test. It was verified that dry matter, brix, total carotenoids, betacarotene, and sugar (fructose and glucose) levels were different in Itabaiana-SE and Gama-DF evaluations. These findings demonstrate the importance of regional validations of sweetpotato quality traits under different Brazilian conditions.
Palavras-Chave:  Betacarotene; Biofortificação; Ipomoea batatas (L) Lam.
Thesagro:  Batata Doce; Carotenóide; Produto de Origem Vegetal; Tecnologia de Alimento.
Thesaurus Nal:  Biofortification; Breeding; Food technology.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1164474/1/AP-CNPH-24052024.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Hortaliças (CNPH)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPH42014 - 1UPCAP - DD
CTAA15712 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoPEREIRA, A. M. L.; SILVA, A. E. M. da; OLIVEIRA, C. R. do R.; SILVA, D. A. da; OLIVEIRA, D. W. S; SANTOS, E. P. dos; GONÇALVES JUNIOR, G. F.; KATO, H. C. de A.; ABREU, J. L. de; SILVA, L. O. B. da; PIMENTEL, O. A. L. F.; LIMA, P. C. M. de; OLIVEIRA, V. Q. de; GÁLVEZ, A. O. Manejo de compostos nitrogenados na carcinicultura. Brasília, DF: Embrapa; Palmas: Embrapa Pesca e Aquicultura, 2022. 95 p. il.
Tipo: Autoria/Organização/Edição de Livros
Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte; Embrapa Pesca e Aquicultura.
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