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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  04/12/2023
Data da última atualização:  04/12/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MORAIS, B. H. dos S.; LIMA, A. J. M. de; ALBUQUERQUE, N. I. de; CHISTÉ, R. C.; GUIMARÃES, D. A. de A.
Afiliação:  BRUNO HENRIQUE DOS SANTOS MORAIS, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARÁ; ANA JULIA MOTA DE LIMA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARÁ; NATALIA INAGAKI DE ALBUQUERQUE, CPATU; RENAN CAMPOS CHISTÉ, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARÁ; DIVA ANÉLIE DE ARAÚJO GUIMARÃES, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARÁ.
Título:  Bacteriological, physicochemical, and sensory characteristics of collared peccary sausages (Pecari tajacu) with added dietary fibers.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Food Science and Technology, v. 42, e04922, 2022.
DOI:  https://doi.org/10.1590/fst.04922
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Collared peccary (Pecari tajacu) is a wild animal, which the meat presents high levels of proteins and unsaturated fatty acids that enable the development of innovative healthier food products. In this study, fresh sausages of collared peccary meat were developed with claimed functional appeal due to the addition of dietary fibers. The fresh sausages were prepared using a standard formulation (SF) without the addition of dietary fibers, and four other formulations containing oat (OF), wheat (WF), cassava (CF), and a mixture of the three fibers (OWCF). Both the collared peccary meats and the sausages were in accordance with the bacteriological limits established by the Brazilian law. The palette and ham meat presented around 6.7-7.0% of total lipids and 20.96% of total proteins, while in the sausages these values varied from 19.7-24.1% of total lipids and ?15.5% of total proteins. SF and OWCF sausages were the most accepted among consumers, with acceptance index of 87% for both sausages, and purchase intention above 4 (scale from 1 to 5). Therefore, the use of collared peccary meat, to prepare fresh sausages with dietary fiber addition, can be seen as a promising innovative alternative to provide a healthier protein-containing food with pleasing sensory characteristics.
Palavras-Chave:  Cateto; Catitu; Pecari tajacu.
Thesagro:  Animal Selvagem; Aveia; Carne; Fibra; Mandioca; Trigo.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1159106/1/Bacteriological-1.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATU59195 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
Data corrente:  20/08/2008
Data da última atualização:  17/02/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  Internacional - A
Autoria:  POZZOBON, M. T.; MACHADO, A. C. de C.; VAIO, M.; VALLS, J. F. M.; PEÑALOZA, A. del P. de S.; SANTOS, S. dos; CÔRTES, A. L.; RUA, G. H.
Afiliação:  Marisa Toniolo Pozzobon, Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia; Ana Carolina de Carvalho Machado, Universidade Católica de Brasília; Magdalena Vaio Universidad de la República Montevideo; José Francisco Montenegro Valls, Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia; Andréa del Pilar de Souza Peñaloza, Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia; Sileuza dos Santos, Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia; Ana Luiza Côrtes, UniCEUB; Gabriel Hugo Rua, Universdiad de Buenos Aires.
Título:  Cytogenetic analyses in Paspalum L reveal new diploid species and accessions.
Ano de publicação:  2008
Fonte/Imprenta:  Ciência Rural, Santa Maria, v. 38, n. 5, p. 1292-1299, ago. 2008.
Idioma:  Inglês
Palavras-Chave:  Cromossomo; Deplóide; Poliplóide.
Thesagro:  Hibrido; Recurso Genético.
Thesaurus NAL:  Paspalum.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/155974/1/a14v38n5.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia (CENARGEN)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CENARGEN30448 - 1UPCAP - --630.5
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