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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  13/11/2023
Data da última atualização:  13/11/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SILVA, R. M. e; SIMOES, W. L.; GUIMARÃES, M. J. M.; BARROS, J. R. A.; BARBOSA, K. V. F.; ANGELOTTI, F.
Afiliação:  RODRIGO MOURA E SILVA, Universidade de Pernambuco; WELSON LIMA SIMOES, CPATSA; MIGUEL JULIO MACHADO GUIMARÃES, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia, São Raimundo das Mangabeiras, MA; JULIANE RAFAELE ALVES BARROS, Fundação de Amaparo à Ciência e Tecnologia do Estado de Pernambuco; KAIO VINICIUS FERNANDES BARBOSA, Universidade de Pernambuco; FRANCISLENE ANGELOTTI, CPATSA.
Título:  Tolerance of alfafa varieties subjected to salinity.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Irriga, v. 28, n. 1, p. 1-21, 2023.
DOI:  http://dx.doi.org/10.15809/irriga.2023v28n3p1-21
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Saline water can be an alternative for the production of salt-tolerant forages. Thus, the objective was to evaluate the tolerance of alfalfa varieties to salinity, aiming at their inclusion in production systems that use irrigation water with high levels of salt or salinized soils. The experiment was conducted in a greenhouse, in a 3x5x3 factorial, three alfalfa varieties (LE-N4, Crioula and DK-192), five salinity levels (0; 3.5; 5.0; 7.0; 10. 5 and 14.0 dS m-1) and three cuts of the aerial part, with four replications. For irrigation management, lysimeters were installed. Fresh and dry plant biomass, chlorophyll, water use efficiency and enzymatic activity were analyzed. Increased salinity reduced fresh and dry biomass of shoots and roots, chlorophyll content and water use efficiency. Salinity altered the biochemical responses of alfalfa. DK-192 showed higher production of fresh and dry biomass of the shoot, while LE-N4 was more sensitive to saline stress, reducing production from the level of 7.0 dS m-1. Increased catalase activity in Crioula and DK-192 under saline stress contributed to the production of fresh and dry biomass of the shoot.
Palavras-Chave:  Biomassa fresca e seca; Estresse oxidativo; Estresse salino; Forrageiras tolerantes ao sal.
Thesagro:  Água Salina; Alfafa; Biomassa; Enzima; Medicago Sativa; Salinidade.
Thesaurus Nal:  Biomass; Enzymes; Medicago sativa subsp. falcata; Oxidative stress; Saline water.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1158230/1/Tolerance-of-alfafa-varieties-subjected-to-salinity-Alfafa.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATSA60732 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Pecuária Sudeste.
Data corrente:  29/11/1995
Data da última atualização:  02/07/2021
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  TORRES, R. de A.; RODRIGUES, A. de A.; SILVEIRA, M. I. da; COMASTRI FILHO, J. A.
Afiliação:  RODOLPHO DE ALMEIDA TORRES, CNPGL; ARMANDO DE ANDRADE RODRIGUES, CPPSE; MAURIZIO IMAZIO DA SILVEIRA, EPAMIG; JOSE ANIBAL COMASTRI FILHO, EMBRAPA - CNPGL.
Título:  Uréia e farelo-de-algodão como fontes de nitrogênio para bovinos alimentados como cana-de-açúcar.
Ano de publicação:  1988
Fonte/Imprenta:  In: REUINIAO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 25., 1988, Viçosa. Anais... Viçosa: SBZ, 1988. p.96.
Idioma:  Português
Conteúdo:  Eficiência da associação de duas fontes de N (protetico e não protetico) sobre o ganho em peso e conversão alimentar de bovinos em crescimento.
Palavras-Chave:  Alimentation; Associação; Association; Bovine.
Thesagro:  Alimentação; Bovino; Uréia.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/120571/1/PROCI-1988.00042.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPPSE10768 - 1UPCRA - DDPROCI-1988.00042TOR1988.00042
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