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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Trigo. |
Data corrente: |
03/03/2022 |
Data da última atualização: |
03/03/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
BONDAN, C.; FOLCHIN, J. A.; GUIMARÃES, L.; NORO, M.; ZANELLA, R.; ALVES, L. P; FONTANELI, R. S.; GONZALEZ, F. |
Afiliação: |
CARLOS BONDAN, UPF; JESSICA ANERIS FOLCHIN, UPF; UPF; Unipampa; RICARDO ZANELLA, UPF; LEONARDO ALVES, UPF; RENATO SERENA FONTANELI, CNPT; FÉLIX GONZALEZ, UFRGS. |
Título: |
Milk yield and composition in dairy cows with post-partum disorders. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, v. 73, p. 639-646, 2021. |
DOI: |
https://doi.org/10.1590/1678-4162-12095 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: This study aimed to determine the impact of different post-partum disorders on milk yield and composition. One hundred and fifteen Holstein cows from a commercial dairy farm located in the state of Rio Grande do Sul in southern Brazil were monitored up to 62 days post-partum. During this period, body condition score evaluation and animal clinical examination were conducted. Percentages of fat, protein, and lactose, as well as somatic cells score, were determined in milk samples. The AST activity and concentrations of NEFA, calcium, and BHBA, were analyzed in blood samples. The occurrence of clinical disorders was identified in 30 (26%) cows. Subclinical disorders were identified in 64 (56%) cows. Only 21 (18%) cows did not suffer any kind of disorder within the studied period. In this study, no significant differences were found in milk production, protein, and somatic cell count in clinical, subclinical, and healthy cows. Milk fat and the fat: protein quotient (F:P) were higher in cows with clinical disorders and the 6 to 21 days in milk, and lactose were lower in cows with clinical disorders and the 22 to 42 days in milk (P<0.05). Resumo: O objetivo deste estudo foi determinar o impacto de diferentes distúrbios após o parto na produção de leite e em sua composição. Cento e quinze vacas Holandesas de uma fazenda de gado leiteiro, localizada em estado da região Sul do Brasil, foram monitoradas até 62 dias após o parto. Durante esse período, foram realizadas avaliações do escore de condição corporal e exame clínico nos animais. As porcentagens de gordura, proteína e lactose, bem como o escore de células somáticas, foram determinadas nas amostras de leite. A atividade do AST e as concentrações de NEFA, cálcio e BHBA foram analisadas em amostras de sangue. A ocorrência de distúrbios clínicos foi identificada em 30 (26%) vacas, os distúrbios subclínicos foram identificados em 64 (56%) vacas. Apenas 21 (18%) vacas não sofreram nenhum tipo de distúrbio ao longo do período estudado. Neste estudo, não foram encontradas diferenças significativas na produção do leite, proteína e na contagem de células somáticas em vacas com doenças clínicas, subclínicas e saudáveis. No leite, a gordura e o quociente gordura e proteína (G:P) foram maiores em vacas com doença clínica no período de seis a 21 dias de lactação, e a lactose foi menor em vacas com doença clínica no período de 22 a 42 dias de lactação (P<0,05). MenosAbstract: This study aimed to determine the impact of different post-partum disorders on milk yield and composition. One hundred and fifteen Holstein cows from a commercial dairy farm located in the state of Rio Grande do Sul in southern Brazil were monitored up to 62 days post-partum. During this period, body condition score evaluation and animal clinical examination were conducted. Percentages of fat, protein, and lactose, as well as somatic cells score, were determined in milk samples. The AST activity and concentrations of NEFA, calcium, and BHBA, were analyzed in blood samples. The occurrence of clinical disorders was identified in 30 (26%) cows. Subclinical disorders were identified in 64 (56%) cows. Only 21 (18%) cows did not suffer any kind of disorder within the studied period. In this study, no significant differences were found in milk production, protein, and somatic cell count in clinical, subclinical, and healthy cows. Milk fat and the fat: protein quotient (F:P) were higher in cows with clinical disorders and the 6 to 21 days in milk, and lactose were lower in cows with clinical disorders and the 22 to 42 days in milk (P<0.05). Resumo: O objetivo deste estudo foi determinar o impacto de diferentes distúrbios após o parto na produção de leite e em sua composição. Cento e quinze vacas Holandesas de uma fazenda de gado leiteiro, localizada em estado da região Sul do Brasil, foram monitoradas até 62 dias após o parto. Durante esse período, foram realizadas avaliaç... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Perfil metabólico; Qualidade do leite; Transtornos metabólicos. |
Thesaurus Nal: |
Milk quality. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/232148/1/Art-Prod-Bondan.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Trigo (CNPT) |
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URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Instrumentação. |
Data corrente: |
05/11/2010 |
Data da última atualização: |
24/06/2013 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
LAZARO, S. de; BORTOLINI, T. J.; BERGER, D.; TEBCHERANI, S. M.; PIANARO, S. A.; GIRALDI, T.; OLIVEIRA, C. R. de. |
Afiliação: |
CAUE RIBEIRO DE OLIVEIRA, CNPDIA. |
Título: |
Theoretical investigation about reactive properties of the Atrazine herbicide |
Ano de publicação: |
2010 |
Fonte/Imprenta: |
In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON FOOD AND AGRICULTURE APPLICATIONS OF NANOTECHNOLOGIES - NanoAgri, 2010, São Pedro, SP. [Anais…] São Pedro: Aptor Software, 2010. Editors: Caue Ribeiro, Odílio Benedito Garrido de Assis, Luiz Henrique Capparelli Mattoso, Sérgio Mascarenhas. |
Idioma: |
Inglês |
Palavras-Chave: |
Evento. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/84701/1/Proci-10.00092.pdf
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Marc: |
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