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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Clima Temperado. |
Data corrente: |
07/02/2022 |
Data da última atualização: |
28/04/2022 |
Tipo da produção científica: |
Autoria/Organização/Edição de Livros |
Autoria: |
DUTRA, J. P.; SANTOS, A. A. M. dos; BARBIERI, R. L.; MARCHI, M. M. (ed.). |
Afiliação: |
JUSSARA PEREIRA DUTRA; ANTONIO AUGUSTO MENDES DOS SANTOS; ROSA LIA BARBIERI, CPACT; MARENE MACHADO MARCHI. |
Título: |
Butiá para todos os gostos. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Brasília, DF: Embrapa, 2021. |
Páginas: |
318 p. |
ISBN: |
978-65-87380-67-4 |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Recursos eletrônico e impresso. |
Conteúdo: |
Sabores do butiá: delícias construídas ao longo do tempo; Os butiás, os lugares, as pessoas e as receitas; Receitas desenvolvidas por apreciadores do butiá; Receitas desenvolvidas por instituições de ensino; Receitas elaboradas por chefs de cozinha; O movimento Slow Food e o butiá; O butiá e suas possibilidades de uso culinário e gastronômico; Índice das receitas. |
Thesagro: |
Butiá; Culinária; Fruta; Receita. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/231393/1/BUTIA-PARA-TODOS-OS-GOSTOS-DIGITAL.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Clima Temperado (CPACT) |
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Biblioteca |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Mandioca e Fruticultura. Para informações adicionais entre em contato com cnpmf.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
Data corrente: |
16/08/2023 |
Data da última atualização: |
29/11/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 4 |
Autoria: |
SANTOS, V. da S.; FUKUDA, W. M. G.; OLIVEIRA, L. A. de; PEREIRA, M. E. C.; NUTTI, M. R.; CARVALHO, J. L. V. de; PEREIRA, H. D. |
Afiliação: |
VANDERLEI DA SILVA SANTOS, CNPMF; WÂNIA MARIA GONÇALVES FUKUDA; LUCIANA ALVES DE OLIVEIRA, CNPMF; MARCIO EDUARDO CANTO PEREIRA, CNPMF; MARILIA REGINI NUTTI, CTAA; JOSE LUIZ VIANA DE CARVALHO, CTAA; HELCIO DUARTE PEREIRA. |
Título: |
Genetic parameters considering traits of importance for cassava biofortification. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Crop Breed. Appl. Biotechnol., v.23, n.2, 2023. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
wenty six sweet cassava clones were evaluated in two agricultural years, in randomized block design, with 3 replications and plots with 25 plants. The harvests were at 12 months after planting, in both years. The traits evaluated were root yield (RY), dry matter content (DMC), total carotenoids content (TC), B-carotene content (BC), trans-B-carotene content (TrBC) and total cyanide content (TCy). Genotype was significant (P<0.05) in all traits. Broad-sense heritability estimates at the plot level ) ranged from 77% (RY) to 93% (TC and TrBC), while the accuracy ranged from 0.88 (RY) to 0.96 (BC and TrBC). The genetic correlations among TC, BC and TrBC were high (0.96 to 0.99) and significant, and the genetic correlations involving these traits and TCy were negative. These results demonstrate the existence of great genetic variability in characteristics important to cassava biofortification and, consequently, great perspectives in the breeding for this purpose. |
Thesagro: |
Mandioca; Manihot Esculenta. |
Thesaurus NAL: |
Cassava; Models. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01658naa a2200241 a 4500 001 2155945 005 2023-11-29 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aSANTOS, V. da S. 245 $aGenetic parameters considering traits of importance for cassava biofortification.$h[electronic resource] 260 $c2023 520 $awenty six sweet cassava clones were evaluated in two agricultural years, in randomized block design, with 3 replications and plots with 25 plants. The harvests were at 12 months after planting, in both years. The traits evaluated were root yield (RY), dry matter content (DMC), total carotenoids content (TC), B-carotene content (BC), trans-B-carotene content (TrBC) and total cyanide content (TCy). Genotype was significant (P<0.05) in all traits. Broad-sense heritability estimates at the plot level ) ranged from 77% (RY) to 93% (TC and TrBC), while the accuracy ranged from 0.88 (RY) to 0.96 (BC and TrBC). The genetic correlations among TC, BC and TrBC were high (0.96 to 0.99) and significant, and the genetic correlations involving these traits and TCy were negative. These results demonstrate the existence of great genetic variability in characteristics important to cassava biofortification and, consequently, great perspectives in the breeding for this purpose. 650 $aCassava 650 $aModels 650 $aMandioca 650 $aManihot Esculenta 700 1 $aFUKUDA, W. M. G. 700 1 $aOLIVEIRA, L. A. de 700 1 $aPEREIRA, M. E. C. 700 1 $aNUTTI, M. R. 700 1 $aCARVALHO, J. L. V. de 700 1 $aPEREIRA, H. D. 773 $tCrop Breed. Appl. Biotechnol.$gv.23, n.2, 2023.
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Registro original: |
Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF) |
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