Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Solos.
Data corrente:  06/01/2022
Data da última atualização:  06/01/2022
Autoria:  PEREZ, D. V.; SALDANHA, M. H. J.
Afiliação:  DANIEL VIDAL PEREZ, CNPS; MATHEUS HENRIQUE JUNQUEIRA SALDANHA, USP.
Título:  Seguridad alimentaria y conflictos: un enfoque estadístico.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Revista da Escola Superior de Guerra, v. 36, n. 77, p. 11-28, maio/ago. 2021.
Idioma:  Espanhol
Conteúdo:  La historia nos conta que la falta de alimentos - o solo el miedo de su pérdida - juega un papel central en la ocurrencia de conflictos humanos. A pesar de esto, la comida es uno de los mayores y menos reconocidos impulsores de la seguridad global. Ahora, a principios del siglo XXI, la humanidad se enfrenta - de nuevo - al desafío de cómo alimentar a una creciente población urbana. La mayor parte de la literatura sobre el tema se centra en los vínculos cualitativos entre la variación de la disponibilidad/ asequibilidad de los alimentos y la violencia, pero se limita a los países en conflicto. Así, el objetivo del presente trabajo era utilizar un enfoque estadístico en un intento de encontrar algún patrón o relación matemática entre un número seleccionado de variables que capturan los factores sociales, ambientales y económicos que hacen más probable la ocurrencia de conflictos y violencia. El análisis de los datos sugiere que los conflictos pueden explicarse mejor si consideramos las interacciones entre el terrorismo, la seguridad alimentaria y los ingresos de las personas.
Palavras-Chave:  Hambre; Instabilidad; Instabilidade; Instability; Terrorismo.
Thesagro:  Fome; Segurança Alimentar.
Thesaurus Nal:  Food security; Hunger; Terrorism.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/229998/1/Seguridad-alimentaria-y-conflictos-2021.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Solos (CNPS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPS20960 - 1UPCAP - DD
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  03/09/2004
Data da última atualização:  24/04/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  ANTONIO, G. C.; AZOUBEL, P. M.; ALVES, D. G.; EL-AOUAR, A. A.; MURR, F. E. X.
Afiliação:  GRAZIELLA C. ANTONIO, UNICAMP; PATRICIA MOREIRA AZOUBEL, CPATSA.
Título:  Osmotic dehydration of papaya (Carica papaya L.): influence of process variables.
Ano de publicação:  2004
Fonte/Imprenta:  In: INTERNATIONAL DRYING SYMPOSIUM, 14., 2004, São Paulo, SP. Proceedings... Campinas: State University of Campinas, Chemical Engineering School, 2004.
Volume:  v. C
Páginas:  p. 1998-2004
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Brazil is the biggest world producer 01' papaya and because its sweet taste and vitamins content this fruit is consumed in natura and processed in candies and some other products. lt is necessary to find altematives to minimize product losses and osmotic dehydration (OD) is one of these effective altematives. This process takes into consideration a chemical potential difference between product and dehydrating solution. Bcsidcs watcr removal from product, the process also promotes solid gain due to high concentration 01' solute. ln this study, it was verified the influence of temperature (30. 45 and 60°C). sucrosc concentration (45, 55 and 65°Brix). lactic acid concentration (0.0. 0.05 and 0.1 M) and sample geometry (slice and cube). A central composite rotatable dcsign (2~) was utilized to analyze responses 01' water loss (WL). weight loss (WR) and solid gain (SG) at significance leveI of 90%. Temperature and sample geomctry had more intluence on water loss and weight loss, fol\owed by sucrose and lactic acid concentration. This behavior showed that an increase of the variables leads to an increasc in water and weight losses. Slice provided more water loss. weight loss and solid gain than cubic geometry. Obtained models for WL and WR responses through response surface methodology were significant and predictive.
Palavras-Chave:  Osmotic dehydration; Papaya; Projeto experimental.
Thesagro:  Carica Papaya; Desidratação osmótica; Mamão.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/196276/1/Drying-pag-1998-2004.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATSA29845 - 1UPCAA - PP660.28426I61p
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional