Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Pecuária Sudeste.
Data corrente:  01/07/2021
Data da última atualização:  06/12/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BOSSU, C. M.; GIGLIOTI, R.; OLIVEIRA, M. C. de S.; OLIVEIRA, P. V. DE; NOGUEIRA, A. R. de A.
Afiliação:  CARLA MAÍRA BOSSU, UFSCAR; RODRIGO GIGLIOTI, IZ; MARCIA CRISTINA DE SENA OLIVEIRA, CPPSE; PEDRO VITORIANO DE OLIVEIRA, USP; ANA RITA DE ARAUJO NOGUEIRA, CPPSE.
Título:  Zinc fractionation in cow, goat, sheep and soybean milk samples using gel-electrophoresis and determination by electrothermal atomic absorption spectrometry (ETAAS).
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Eclética Química, v.46, n.1, 2021.
Páginas:  p.12-20.
DOI:  10.26850/1678-4618eqj.v46.1.2021.p12-20
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  A screening method for zinc levels in different milk samples (raw cow, raw sheep, UHT cow, UHT goat and soybean milk base) was performed to establish the Zn levels' differences in protein samples. The samples were digested in a cavity microwave oven and the total Zn levels in the extracts were determined by flame absorption atomic spectrometry (FAAS). The protein separation was performed by urea polyacrylamide gel electrophoresis (UREA-PAGE). Protein bands were digested in the cavity microwave oven and Zn-protein analysis was further conducted by electrothermal atomic absorption spectrometry (ETAAS). The results showed that Zn is mainly bound to 32 kDa (b-casein) protein (17.0 ± 2.0%) in UHT cow and 24 kDa (a-casein) protein (9.0 ± 0.6%) in raw sheep milk. This method provided quantitative information regarding Zn species present in the protein fractions of the milk samples. The accuracy was evaluated using certified reference material (whole milk powder, NIST 8435) with statistically equivalent concentrations (Student's t-test) for total Zn and by addition and recovery experiments applied to measure Zn-protein. The recovered values were in the 92-110% range.
Thesaurus Nal:  Fractionation; Milk; Proteins; Zinc.
Categoria do assunto:  W Química e Física
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/224229/1/ZincFractionationCow.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPPSE25349 - 1UPCAP - DDPROCI-2021.00081BOS2021.00088
Voltar






Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido      Imprime registros no formato resumido
Registros recuperados : 1
Primeira ... 1 ... Última
1.Imagem marcado/desmarcadoBOSSU, C. M.; GIGLIOTI, R.; OLIVEIRA, M. C. de S.; OLIVEIRA, P. V. DE; NOGUEIRA, A. R. de A. Zinc fractionation in cow, goat, sheep and soybean milk samples using gel-electrophoresis and determination by electrothermal atomic absorption spectrometry (ETAAS). Eclética Química, v.46, n.1, 2021. p.12-20.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 2
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
Registros recuperados : 1
Primeira ... 1 ... Última
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional